Jurnalul.ro Ştiri Externe Câinii latră, ursul trece: Putin nu renunță la război. Occidentul, în pană de pedepse

Câinii latră, ursul trece: Putin nu renunță la război. Occidentul, în pană de pedepse

de Şerban Mihăilă    |   

Indignarea occidentală, noile sancțiuni anunțate contra Moscovei și promisiunile de furnizare a unor arme de ultimă generație pentru Ucraina vin prea târziu pentru a-i mai salva pe civilii executați lângă Kiev. Ororile invaziei, dezvăluite pe măsură ce armata rusă se retrage din jurul capitalei, provoacă amintiri înfiorătoare ale atrocităților comise ultima oară de naziști contra ucrainenilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. La 80 de ani după ce dictatori precum Hitler și Stalin au răspândit teroarea în lumea întreagă, președintele Putin creează un nou spectacol terifiant pentru secolul XXI – cel al unui autocrat care nu mai poate fi descurajat de nimeni și de nimic. 

Masacrul de la Bucha este prețul sângeros pe care civilii ucraineni îl plătesc pentru obsesia lui Putin față de recâștigarea influenței pierdute de Rusia după destrămarea URSS și, în același timp, dezvăluie modul cum, în lipsa unei acțiuni militare directe, răspunsurile globale la crimele împotriva umanității se străduiesc să țină pasul cu războiul sângeros de pe câmpul de luptă. 

Indignarea generală față de atrocitățile descoperite lângă Kiev după retragerea soldaților ruși a produs, la începutul săptămânii, un nou impuls internațional major pentru tragerea la răspundere a Kremlinului. 

UE și Ucraina au deschis noi investigații asupra comiterii unor posibile crime de război la Bucha, Congresul SUA i-a cerut președintelui Joe Biden să accelereze trimiterea de arme către Kiev, iar liderii guvernelor europene se confruntă cu presiuni tot mai mari pentru a accepta întreruperea totală a exporturilor rusești de petrol și cărbune, măsură considerată o grea lovitură pentru economia Rusiei. 

Semnalul adoptării unui nou val de măsuri punitive a fost dat chiar de șeful Casei Albe, care a cerut și mai multe sancțiuni împotriva Moscovei, dar și un proces pentru crime de război contra lui Putin. „Poate vă amintiți că am fost criticat pentru că l-am numit pe Putin criminal de război”, a spus Biden. „El este un criminal de război. Acest individ este brutal!”, a precizat, luni, președintele american. 

Impasibil la drama războiului

Una dintre tragediile actualei situații din Ucraina este faptul că toate sancțiunile suplimentare pe care Occidentul se pregătește să le adopte pentru a avea un impact asupra cursului pe termen lung al războiului nu pot face prea multe pentru a-i salva pe civilii vizați acum de atacurile furibunde ale rușilor. 

Foarte probabil, aceste măsuri nu îl vor influența în niciun fel pe liderul de la Kremlin, care se cramponează de ceea ce mulți consideră a fi războiul său personal. Din această perspectivă, pare imposibil ca Occidentul să oprească atrocitățile comise de armata lui Putin pe termen scurt, mai ales că liderul rus s-a dovedit până acum imun la considerentele morale ale intervenției militare. 

Ținând cont de amploarea carnajului comis, inclusiv prin atacurile asupra blocurilor de apartamente, spitalelor și adăposturilor antiaeriene, se pare, de asemenea, că președintele rus a depășit de multă vreme orice reținere în privința ofensivei. 

Liderul rus exploatează teama Occidentului

Nici noul statut de paria al Rusiei la nivel global, nici izolarea sa economică, diplomatică, culturală și sportivă și nici cele mai dure sancțiuni din toate timpurile adoptate contra acestei țări nu l-au oprit încă pe liderul de la Kremlin. 

Având în vedere poziția politică aparent sigură a lui Putin pe plan intern, el nu pare foarte îngrijorat că este etichetat drept criminal de război, iar șansele ca președintele rus să fie judecat sunt îndepărtate, dacă în viitorul apropiat nu vor avea lor schimbări politice spectaculoase în Rusia.

De altfel, în același spirit, în pofida mărturiilor localnicilor și a imaginilor furnizate prin satelit înaintea retragerii trupelor rusești de lângă Kiev, Moscova a dezmințit fără să clipească acuzațiile privind masacrul de la Bucha, susținând că execuția civililor a fost regizată de către ucraineni și face parte dintr-o „campanie mediatică planificată”.

Dispunând de cel mai mare stoc de focoase nucleare din lume, Putin știe că Occidentul nu este dispus să intervină direct în Ucraina și să riște astfel o ciocnire extrem de periculoasă cu Rusia.

El oferă acum cel mai bun exemplu în privința motivelor pentru care alți dictatori ar putea lua în calcul dezvoltarea programelor de arme nucleare. Intervențiile militare occidentale din trecut pentru salvarea civililor în locuri precum Kosovo sau Libia nu mai pot fi repetate în Ucraina, din cauza arsenalului nuclear rusesc. 

La 80 de ani după ce dictatori precum Hitler sau Stalin și-au terorizat atât conaționalii, cât și întreaga planetă, Putin creează astfel un nou spectacol terifiant pentru secolul XXI - cel al unui autocrat care nu poate fi descurajat.

Impunitate specială

Capacitatea lui Putin de a trece peste sancțiunile impuse deja Rusiei pare să-i fi oferit liderului de la Moscova un tip special de impunitate. Sancțiunile asupra economiei și oligarhilor ruși pot avea un impact devastator pe termen lung, însă au eșuat ca instrument de descurajare.

De asemenea, președintele rus nu pare foarte deranjat de pierderile masive înregistrate de trupele sale și continuă ofensiva în forță pe teritoriul ucrainean, schimbând strategia din mers, indiferent de înfrângerile suferite.

Din exterior, războiul este un dezastru militar, diplomatic și economic pentru Rusia, după ce unitățile sale nu au reușit să cucerească până acum obiectivele-cheie trasate inițial de Kremlin. Din perspectiva lui Putin, conflictul militar ar putea fi însă transformat de președinte într-un veritabil succes de imagine, dacă scopul său ar fi pur și simplu să distrugă cât mai mult din Ucraina și să organizeze ulterior o paradă a victoriei pentru mass-media de stat din Rusia.

În multe privințe, Putin joacă așadar un joc asimetric cu Occidentul, ale cărui sancțiuni și măsuri punitive se bazează pe o viziune logică asupra intereselor Rusiei.

Din această perspectivă, liderii occidentali se întreabă probabil în aceste momente câți civili ucraineni vor mai muri până când Putin va deveni vulnerabil la sancțiunile internaționale. 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri