"Tromboza venoasă profundă este formarea unui cheag de sânge la nivelul venelor profunde. Aceste vene profunde apar de cele mai multe ori la nivelul membrelor inferioare şi foarte rar la nivelul membrelor superioare. Este o afecțiune severă care ar trebui să ne îngrijoreze. Nu atât prin anvergura ei, cât prin complicaţiile pe care le poate avea. Când vorbim de complicaţii, vorbim despre faza acută în care un fragment de cheag se poate desprinde şi migra la nivelul plămânilor. Aşa apare embolia pulmonară, care poate fi fatală.", explică Florin Bloj, medic radiolog intervenționist, la antena3.
Complicațiile trombozei venoase profunde sunt trombembolism pulmonar, cronicizare/sindrom posttrombotic și imposibilitatea de a munci/suferință fizică continuă. Mai mult, aceasta evoluează rapid. În prima săptămână, circa 20% dintr-un cheag devine fibros iar în cea de-a doua săptămână 50% se tranformă în colagen.Este semnalul că trebuie consultat de urgență un medic pentru a primi un tratament, altfel se cronicizează.
Măsuri de prevenție în timpul călătoriilor
Orice călătorie ne forțează să stăm într-un loc, de obicei pe scaun, o perioadă lungă de timp. Imobilizarea corpului pentru o perioadă mai lungă de două ore crește riscul apariției trombozei, astfel că este nevoie să bem multă apă. Însă trebuie evitate alcoolul și cafeaua.
Un alt lucru pe care îl putem face este să purtăm ciorapi strânși, care să comprime vasele de sânge, cel puțin până la genunchi. În rest, îmbrăcămintea să fie lejeră.
Periodic, la o distanță de maximum o oră și jumătate să ne ridicăm și să ne plimbăm timp de 5 minute, și să facem exerciții din gleznă.
Este important să știm că tromboza poate să apară încă de la vârsta adolescenței.
Însă apariția trombozei nu este provocată doar de imobilizarea corpului, fiind rersponsabile și unele afecțiuni, cum sunt cele care afectează viteza sângelui ori vâscozitatea acestuia, cum ar fi traumatismele, fracturile, operațiile chirurgicale, ortopedice, anumite medicamente, radio și chimioterapie. Din acest motiv este recomandată reluarea activităților cât mai repede posibil dar și a anticoagulantelor.
Simptome alarmante
- piciorul sau mâna își mărește brusc diametrul, devine cald şi dureros
- edemele de la nivelul membrului inferior
- durerea care începe la nivelul gambei
- tegumente calde, înroșite
- tegumente colorate roșu/albăstrui
Sunt semnale că trebuie să ne prezentăm de urgență la medic. Cheagul de sânge se poate dizolva cu ajutorul unor dispozitive spreciale, prin injegtarea sub presiunea a unui agent trombolitic. Apoi, ceea ce rămâne va fi aspirat.
Tromboza venoasă profundă poate dura mulți ani și favorizează apariția varicelor.
Cauze principale de apariție a chegurilor de sânge
-obezitate
-sedentarism
-traumatisme
-multe ore în picioare
-fumat
-sarcină
-medicamente și tratamente medicale
- alcool, cafea
Prevenirea apariției de noi cheaguri de sânge
- medicamente prescrise de doctor
-controale regulate la medic
-ciorapi elasticiâ
-efectuarea a minimum 5.000 de pași zilnic.