Jurnalul.ro Special Interviuri Calculii renali favorizează infecţiile urinare

Calculii renali favorizează infecţiile urinare

de Florin Condurateanu    |   

Până acum, nu s-au găsit confirmări ale eficienţei unui regim alimentar după o colică renală, care să evite recidiva pietrelor la rinichi. Iar calculii, prin blocarea eliminării urinei din vezică, deschid calea infecţiilor renale. Interviu cu profesor doctor Mircea Penescu, manager al Spitalului de Nefrologie „Carol Davilla”

Florin Condurăţeanu: Este vreo legătură între calculii renali şi infecţiile urinare?

Prof. Mircea Penescu: Calculii renali blochează scurgerea urinei din vezică. Băltirea urinei în vezică favorizează nu numai conglomerarea de cristale, ci şi microbii. Infecţiile urinare sunt cele mai frecvente. Majoritatea femeilor au avut un episod de infecţie urinară, cea mai răspândită fiind cistita cu bacilul Escherichia coli. Infecţiile urinare joase sunt mai dese la femei, faţă de incidenţa la bărbaţi.

F.C.: De ce? Care sunt simptomele infecţiilor urinare?

Prof. dr. M. Penescu: Traseul prin care se elimină urina din vezică, la femei, este mai scurt decât drumul acesta la bărbaţi. Calea fiind anatomic mai scurtă, le e mai uşor microbilor prezenţi în zonă să intre în traseul urinar al femeii. Trec microbi din intestinul gros. În colon este o faună cu agenţii patogeni în echilibru cu agenţii buni. În infecţiile urinare, urina este cantitativ mai puţină, urinări mai dese, însoţite de dureri. Urina nu mai este clară, este opacă, tulbure, uneori cu sânge. Sângele în urină poate veni şi din mişcarea unor calculi care rănesc traseul urinar. Când infecţia urinară se află în rinichi, infecţia această superioară este mai gravă.

 

F.C.: Oamenii care au fost chinuţi de durerile brutale în pietrele la rinichi se tem să mănânce unele alimente pentru a nu recidiva colica. Este un risc real?

Prof. dr. M. Penescu: Unii specialişti susţin că pietrele de natură oxalaţi de calciu impun să te fereşti de prea multe roşii, vinete, ceai verde, cola. Iar cei a căror natură a calculilor a fost pe bază de uraţi e cazul să mănânce mai puţină carne roşie, carne tânără de vânat, viţel, miel, să împuţineze consumul de organe, rinichi, ficat, creier şi să se abţină de la conserve. Totuşi, aceste restricţii nu au fost confirmate de studiile clinice. Motto-ul este să se bea multe lichide, 2 litri, ca să se elimine urină în cantitate de 1,5 litri. Cei care au şi alte boli trebuie să bea mai mult - 2,5 litri - ca să se spele traseele urinare.

 

F.C.: Se sperie cei cu pietre la rinichi cum că extragerea lor prin operaţie chirurgicală este grea…

Prof. dr. M. Penescu: În ziua de azi, soluţionarea prin chirurgie s-a restrâns la 3-4 % din cazuri de calculi renali. Circa 75% din calculi se elimină de la sine, calculii sub dimensiunea unui sâmbure de măslină se elimină firesc. În caz că nu se elimină, se apelează la litotriţie. Pe o masă ce emite unde ultrascurte se aşază cu spatele pacientul cu colică renală, se fărâmiţează calculii şi ei, fiind de dimensiuni mai mici, se elimină. Se mai intră pe căile naturale cu endoscopul, prin acesta se împrăştie ultrasunete care sfărâmă calculii, care apoi se agaţă şi se scot cu endoscopul. Mai există o metodă tot fără incizie chirurgicală: se pătrunde în zona lombară prin tuburi de diametru tot mai mare, se ajunge la calculi, care sunt mărunţiţi cu ultrasunete.

 

 

Cei care se sperie că uneori urina lor are culoare intensă trebuie să ştie că este normal ca urina să fie mai concentrată, mai colorată când ai băut mai puţine lichide şi este mai necolorată când s-au consumat multe lichide. Urina variază coloristic pe parcursul zilei. Motiv de îngrijorare este când urina este incoloră, nu conţine săruri care rămân ca deşeuri în organism, e pericol de insuficienţă renală.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri