Astfel că mortalitatea la bărbați era cu 64% peste media UE și cu 27% la femei în 2021. Atunci au fost înregistrate 46.779 de decese din cauza diferitelor tipuri de cancer.
Totodată, infecția cu HPV este responsabilă de 99% dintre cazurile de cancer de col uterin. Aceata este implicată în 70% din cancerele ORL, respectiv amigdale, palatul moale, baza limbii.
"România a făcut progrese în prevenirea, diagnosticarea şi îngrijirea cancerului în ultimii cinci ani, inclusiv din perspectiva adoptării în consens a unui Plan Naţional de Combatere a Cancerului şi prin creşterea accesului la tratamente considerate standard de îngrijire, iar reducerea mortalităţii prin cancer pulmonar este o primă dovadă în acest sens. Avem însă o cale lungă de parcurs pentru a reduce decalajele pe care pacienţii oncologici din România le întâmpină în comparaţie cu pacienţii din restul Europei. Naţionalitatea, vârsta, educaţia pentru sănătate, veniturile, locul în care trăim, nu trebuie să afecteze modul în care avem acces la servicii medicale, la prevenţia şi tratarea cancerului", a spus preşedintele FABC, Cezar Irimia.
Afectarea productivității muncii bolnavilor de cancer și a aparținătorilor acestora ajung la 3% din PIB.