Jurnalul.ro Sport Când a mințit Alexandru Ioniță?

Când a mințit Alexandru Ioniță?

de Adi Munteanu    |   

Scandalul dopajului de la Astra Giurgiu părea lămurit. Alexandru Ioniță a recunoscut în septembrie 2020 că a făcut tratamente ilegale, părea să aibă parte de clemență și spera că o să-i fie redusă pedeapsa la maximum un an de suspendare. Însă jucătorul Astrei s-a răzgândit și a răsturnat tot dosarul. Mai mult, îl acuză pe șeful Agenției Naționale Anti-Doping, Cristi Balaj, că ar fi făcut presiuni asupra sa pentru a-și recunoaște vinovăția și să-i convingă și pe ceilalți doi jucători, Takayuki Seto și Kehinde Fatai, să facă la fel. Situația aceasta se poate extinde și asupra clubului Astra, care ar putea fi sancționat cu retrogradarea. Conform regulamentelor, „dacă la un club sunt depistate trei cazuri de dopaj, respectivul club este retrogradat automat, iar sezonul următor va începe cu un handicap de 10 puncte în clasament”.

 

În toamna lui 2020 au apărut pe rețelele sociale câteva poze publicitare cu o clinică particulară în care trei fotbaliști de la Astra Giurgiu, Alex Ioniţă, Kehinde Fatai și Takayuki Seto, făceau un tratament de vitaminizare. Însă în acele imagini au fost observate câteva detalii extrem de importante: cantitatea de vitamine pe care cei trei jucători și-o băgau intravenos era de două ori mai mare decât cea admisibilă de regulamentele antidoping. Imediat a fost declanșată o anchetă, iar cei trei au fost suspendați. Ulterior, Ioniță, consiliat de impresarul Victor Becali, a făcut o vizită la ANAD și a vorbit chiar cu șeful acestei instituții, fostul arbitru Cristi Balaj. În urma acestei întâlniri, Ioniță a povestit tot, a recunoscut tratamentul, însă a declarat că nu a știut că este ilegal. După aceste declarații publice ale lui Alexandru Ioniță, acesta părea a fi singurul care va scăpa cu o pedeapsă minimă, pe când Fatai și Seto, care au negat vehement toate acuzațiile și au boicotat ancheta ANAD, urmau să primească pedeapsa maximă: suspendare patru ani. 

Ioniță s-a sucit...

În aprilie 2021, Alex Ioniță aruncă bomba: „Am fost supus la presiuni ca să declar ce am declarat în toamnă”. Este o acuză extrem de gravă la adresa conducerii ANAD, în principal asupra șefului instituției, Cristi Balaj, nominalizat de fotbalist ca fiind cel care a exercitat presiunile. Însă declarațiile lui Ioniță sunt contrazise chiar de cel care l-a însoțit la respectiva întâlnire, Victor Becali: „Nu au fost niciun fel de presiuni. I-am zis și eu că dacă-și recunoaște vina, orice judecător sau anchetator îi va arăta clemență, iar pedeapsa va fi una minimă. Dacă Ioniță va fi suspendat patru ani trebuie să se apuce de pe acum de altă meserie, pentru că în fotbal nu se va mai întoarce niciodată. Cariera lui se termină la 26 de ani. Dar e major, e vaccinat, dacă declară ce declară își asumă. Dar nu s-a făcut presiune pe Ioniță în biroul lui Balaj. Doar am fost de față. Cred că Ioniță greșește acum. În toamnă ar fi putut juca din nou. Acum însă...”. 

... și greșește din nou

Alex Ioniță greșește acum a doua  oară negând declarațiile din toamnă. Recunoscând în septembrie vina, el era oarecum scos de pe „lista periculoșilor”, ancheta concentrându-se pe ceilalți doi făptași, Fatai și Seto. Acum, negând ce a spus în toamnă, își agravează și mai mult situația, și, declarând că a mințit, reintră în ancheta „la sânge”. Mai mult, acum trage și clubul Astra după el, echipa „beneficiind” în campionat de vitaminizarea celor trei, jucătorii jucând câteva etape. În aceste condiții, și clubul va intra ca suspect în anchetă, ANAD urmând să verifice dacă nu cumva exista o practică obișnuită la Giurgiu, mai ales că acest tip de tratament este nedetectabil a controalele antidoping. Acest scandal a izbucnit doar în momentul în care respectiva clinică și-a făcut reclamă pe rețelele sociale, lăudându-se cu clienții renumiți pe care-i are. 

Pericol și pentru Astra

Dacă se constată că și alți jucători au folosit același tip de tratament, clubul va avea grave probleme. Chiar și doar cu cei trei jucători anchetați clubul este într-o mare problemă pentru că regulamentele spun clar că la trei cazuri de dopaj echipa este retrogradată și depunctată în sezonul viitor. Nu ar fi o premieră în sportul românesc, la echipa de handbal Corona Brașov întreaga echipă a făcut tratamente intravenoase interzise, fapt care a dus chiar la dizolvarea lotului. Momentan, conducătorii clubului neagă orice implicare în acest scandal declarând în numeroase rânduri că Ioniță, Fatai și Seto au comis acest tratament de capul lor. Există însă trei cazuri, iar asta nu mai poate fi contestat. Acum, cu această răsturnare de situație, giurgiuvenii par condamnați la retrogradare disciplinară. Rămâne însă întrebarea: când a mințit Ioniță? În toamnă sau acum? Că de mințit, a mințit.

 

Alex Ioniță, 26 de ani, a fost considerat un foarte mare talent pe când juca la Rapid. Ulterior el a mai evoluat pentru Astra Giurgiu, CFR Cluj și Universitatea Craiova, însă nu a confirmat la niciuna din aceste echipe, fiind mai mult rezervă. 

 

În septembrie 2020, Ioniță și-a pus cenușă-n cap și a recunoscut că a făcut tratamentul, dar că a vrut doar să-i facă un serviciu soției lui Seto, care lucra la respectiva clinică.

 

Pe 20 septembrie anul trecut, sportivul a venit însoțit de Victor Becali, cel care i-a subliniat faptul că, major fiind, este decizia lui și că, având în vedere că există riscul sancționării de până la patru ani, trebuie să facă o alegere asumată și în cunoștință de cauză. Jucătorul a ales să depună mărturie și să confirme ceea ce a relatat colegilor mei, în cadrul investigației din septembrie 2020. 

Cristi Balaj

 

Nu-mi pun nicio secundă problema că Balaj ar fi făcut presiuni asupra cuiva. Nu-și va compromite niciodată numele și poziția importantă pe care o are făcând o astfel de gafă. De altfel, toate discuțiile purtate la ANAD sunt înregistrate. Balaj nu are nicio vină, sunt convins. 

Gheorghe Chivorchian

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri