Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Ciocolată pentru bebeluși. Când se poate introduce în alimentația celor mici

Ciocolată pentru bebeluși. Când se poate introduce în alimentația celor mici

de Redacția Jurnalul    |   

Bebelușii pot primi ciocolată doar după ce împlinesc vârsta de un an, potrivit specialiștilor. Chiar și atunci, este bine să mănânce cu moderație.

Ciocolata trebuie introdusă treptat și în cantități mici în alimentația copiilor mici, și este de preferat să fie ciocolată neagră deoarece conține mai puțin zahăr decât alte sortimente.

Însă ciocolata neagră conține cofenă și teobromină, pe care bebelușii nu le poate procesa eficient. Cofeina stimulează sistemul nervos central și poate fi prea puternică pentru cei mici, provocându-le iritabilitate și probleme de somn. Tebormina este mai puțin puternică dar durează mai mult și provoacă, de asemenea, dificultăți de somn. Ambele pot provoca disconfort divestiv deoarece stimulează mușchii tractului gastrointestinal.

De asemenea, este bine să o consume destul de rar, mai ales că cei mici pot fi alergici la ea. Ingredientele care le pot dăuna sunt laptele, soia sau nucile din ciocolată. 

Reacțiile alergice pot include erupții cutanate, dificultăți de respirație, probleme digestive sau chiar anafilaxie.

Dacă te-ai decis să introduci ciocolata în alimentația bebelușului, discută și cu medicul pediatru înainte.

Atenție la zahăr

Zahărul nu este indicat pentru persoanele adulte, iar pentru cei mici cu atât mai puțin. Consumul ridicat de zahăr la bebeluși poate duce la creșterea excesivă în greutate și la obezitate. În plus, zahărul crește riscul pentru a dezvolta multe  probleme de sănătate mai târziu în viață. Diabetul de tip 2, bolile de inimă și anumite tipuri de cancer sunt printre cele mai frecvente.

Consumul ridicat de zahăr în copilărie favorizează cariile dentare. Mai mult, cei mici ar putea refuza să mănânce alimente sănătoase și le scade astfel aportul de nutrienți esențiali. 

Asfel că este  recomandat ca introducerea ciocolatei în alimentația celor mici să se introducă cât mai târziu și doar ocazional, potrivit deparinti.ro.

Subiecte în articol: bebeluşi ciocolata
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri