Jurnalul.ro Ştiri Locale Caraș Severin: Istoria orgiilor din Banat, prezentată într-o expoziție la Reșița

Caraș Severin: Istoria orgiilor din Banat, prezentată într-o expoziție la Reșița

Istoria orgilor din Banat a fost făcută cunoscută, luni seara, la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, unde a avut loc vernisajul expoziţiei 'Orga din Banat şi constructorii ei. Context european prezentat în imagini'.

'Această expoziţie este dedicată istoriei muzicale a Banatului istoric. Prin intermediul acestei expoziţii, dr. Franz Metz din Germania, originar din zona Lugojului, a transpus istoria minunată a muzicii de orgă în bisericile romano-catolice din această regiune a Europei. Familiile constructoare de orgi din zona Banatului au fost recunoscute în tot arealul imperiului austriac, iar mai apoi, după 1918, când Banatul a revenit la Regatul României. Şi orga din municipiul Reşiţa este construită de o familie renumită din Timişoara, familia Wegenstein, aceeaşi care a construit şi orga de la Mânăstirea Maria Radna, dar şi orga din catedrala Sf. Iosif din Bucureşti', a declarat Erwin Josef Ţigla, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor Caraş-Severin.

Peisajul organistic bănăţean este unul dintre cele mai estice din Europa şi s-a format pe parcursul ultimilor 300 de ani. Acesta se suprapune cu istoria comunităţii germane din Banat, primele orgi fiind construite în perioada colonizării Banatului istoric cu şvabi. Ultimul atelier de construit orgi a fost desfiinţat în timpul emigrării în Germania, după 1970, a precizat, cu acest prilej, dr. Franz Metz din München - Germania.

Potrivit autorului expoziţiei, orgile din Banat au fost construite, în primul rând, pentru a acompania cântecul religios în timpul liturghiei. Acestea răsună timp de 300 de ani în comunităţi germane, maghiare, croate, bulgare, slovace, cehe şi româneşti din Banat şi se află în biserici romano-catolice, evanghelice, reformate şi în sinagogi.

'Constructorii de orgi din Banat au cunoscut, întotdeauna, cele mai noi tehnici din acest domeniu din spaţiul european. Din atelierele bănăţene, orgile au ajuns până la Budapesta şi Bucureşti, au fost elogiate de importante personalităţi muzicale şi au fost premiate pe plan internaţional. Acestea au supravieţuit chiar şi celor două războaie mondiale, epocii comunismului şi ateismului.

Până să ajungă la Reşiţa, expoziţia a fost prezentată, zilele trecute, în Banatul sârbesc, din ţara vecină. De aici, expoziţia va fi prezentată la Budapesta, la jumătatea lunii octombrie, după care vor avea loc 20 de asemenea expoziţii, în Germania. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri