Jurnalul.ro Ştiri Externe Carles Puigdemont ignoră ultimatumul venit de la Madrid

Carles Puigdemont ignoră ultimatumul venit de la Madrid

Președintele Cataloniei, Carles Puigdemont, a refuzat să clarifice dacă a declarat independența Cataloniei față de Spania săptămâna trecută, însă a cerut, în repetate rânduri, negocieri cu guvernul Madridului pentru a rezolva criza politică a țării, scrie The Guardian.

Deși Puigdemont a semnat o declarație unilaterală de independență, săptămâna trecută, afirmând că recentul referendum a oferit guvernului său posibilitatea de a creea o republică suverană, acesta a propus ca efectele declarației să fie suspendate pentru câteva săptămâni, pentru a permite dialogul.

Prim-ministrul Spaniei, Mariano Rajoy, a răspuns printr-un ultimatum. Acesta l-a avertizat pe Puigdemont că are timp până pe 16 octombrie să confirme dacă a declarat independența și până pe 19 octombrie să abandoneze încercările sale de separare a Cataloniei de Spania sau va avea de-a face cu impunerea legilor directe de la Madrid.

Într-o scrisoare adresată prim-ministrului, Puigdemont nu a răspuns întrebării acestuia, însă a cerut o întâlnire urgentă „înainte ca situația să se deterioreze și mai rău”.

Guvernul Spaniei a afirmat că este profund dezamăgit de faptul că Puigdemont a ales să nu spună dacă a declarat independența și i-a reamintit că are timp până joi, 19 octombrie, să se întoarcă pe drumul legalității.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri