Jurnalul.ro Cultură Carte 9 cărți-scântei

9 cărți-scântei

de ​​​​​​​Florian Saiu    |   

​​​​​​​Astăzi, la „Bibliotecă”, nouă recomandări de lectură cât nouă noi aventuri extraordinare. Scrieri clasice, romane (post)moderne, cercetări și istorii pentru toate mințile!

1. Scânteia de viață

Autor: Erich Maria Remarque

Editura: Polirom, 2024

Traducere: Sanda Munteanu

Scris în amintirea surorii sale Elfriede, condamnată la moarte de un tribunal nazist al poporului şi executată în 1943 la Plötzensee, romanul Scânteia de viaţă zugrăveşte viaţa dintr-un lagăr de concentrare german în ultimele luni dinainte de sosirea trupelor aliate de eliberare. Cu intuiţia sa psihologică bine-cunoscută, Remarque reuşeşte să surprindă o gamă largă de tipuri umane, urmărind modul lor diferit de-a reacţiona şi de-a lupta pentru salvarea ultimei „scântei de viaţă“, a ultimei licăriri de speranţă, deşi pe toţi îi leagă sentimentul de solidaritate izvorât din destinul comun. Cu toate că îi apropie tendinţa spre cruzime, nici călăii nu formează o masă amorfă, având un comportament individualizat şi reacţii diferenţiate. Felul necruţător şi totuşi foarte nuanţat în care este prezentată viaţa din lagăr face din acest roman unul dintre cele mai aspre rechizitorii ale atrocităţilor comise de regimul lui Adolf Hitler, o lucrare reprezentativă pentru întreaga literatură antifascistă şi concentraţionară apărută în Germania după război.

2. Amurgul cetăților

Autoare: Catherine Pangonis

Editura: Baroque Books, 2024

Traducere: Mihai Moroiu

De la Alexandru cel Mare la Hannibal, de la Nabucodonosor și Arhimede la lordul Byron și Dante, un arc peste mileniile cuceritorilor romani, bizantini, arabi și nomazi a căror măreție triumfă în șoaptă. Puterea și gloria efemeră a imperiilor, o carte strălucitoare, sofisticată și încântătoare: Tyr, Cartagina, Siracuza, Ravenna și Antiohia concurate doar de Roma, Constantinopol și Ierusalim.

Un tărâm mitic, un țărm care a fost martorul celor mai grandioase civilizații ale lumii, de la zămislire până la pustiire, ce ascunde în străfunduri colbul civilizațiilor pierdute și nave pline de comori. O imensitate de apă ce a fost odată cheia puterii globale, un spațiu al traversării și al întâlnirii, de fapt centrul lumii pentru vasele încărcate din toate zările, și spre toate zările, cu mătăsuri, ceramică, alimente, meșteșuguri și oameni care purtau cu ei limbi, culturi, idei și, uneori, arme.

De-a lungul acestor țărmuri străvechi au strălucit cele mai vechi cetăți din lume, din a căror grandoare nu a mai supraviețuit nimic, deoarece distanța de la măreție la anonimat este surprinzător de fragilă. Aceste orașe sunt adevărate palimpseste, cu straturi peste straturi de istorie, cultură și identitate, fiecare făcându-l de neînțeles pe cel de dinaintea lui, fără să excludă pâlpâiri apărute pe neașteptate la suprafață. 

Katherine Pangonis a studiat literatura și istoria la Oxford University și la University College London. Este specialistă în istoria lumii medievale a Mediteranei și a Orientului Mijlociu.

3. Lumina de veghe

Autor: Michael Ondaatje

Editura: Polirom, 2024

Traducere: Ariadna Ponta

În perioada tulbure de după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, doi adolescenţi londonezi, Nathaniel şi Rachel, rămân să trăiască în casa familiei împreună cu un bărbat vag cunoscut, poreclit Molia, care le va fi tutore. Părinţii pleacă unul după altul la Singapore, în interes de serviciu, sau cel puţin aşa par să stea lucrurile - asta până când Rachel descoperă în pivniţa casei cufărul de călătorie al mamei, cu toate hainele şi lucrurile ei frumos aranjate şi lăsate în chip inexplicabil acasă. 

În lunile ce urmează, viaţa celor doi adolescenţi se schimbă radical. Casa lor devine un loc de întâlnire pentru diverşi inşi stranii, iar Nathaniel şi Rachel se trezesc implicaţi în lucruri pe care nu le înţeleg pe de-a-ntregul: întâlniri misterioase, contrabandă cu ogari de curse, transporturi ciudate în miez de noapte. Peste toate planează o ameninţare tăcută şi grea, care pare să aibă legătură cu războiul încheiat de curând şi cu mama lor. Abia peste treisprezece ani, Nathaniel va descoperi adevărul despre dispariţia acesteia, dar şi un alt adevăr, mai dureros, legat de prima lui iubire adolescentină. Scrisă sub forma unui roman de aventuri şi spionaj, Lumina de veghe este de fapt o carte despre maturizare, dragoste şi răzbunare, un bildungsroman complex, cu destine întreţesute, care menţine suspansul până la ultima pagină.

4. Biblioteca secretă din Varșovia

Autoare: Madeline Martin

Editura: Corint, 2024

Traducere: Carmen Ion

De când se știe, Zofia și-a găsit alinarea în cărți și în prietenia cu Janina. Nimeni nu și-ar fi putut însă imagina ororile ocupației naziste în Varșovia. Bombele distrug orașul, iar soldații lui Hitler îl jefuiesc și ucid oameni nevinovați, prigonindu-i pe evrei. Zofia are convingerea că și cărțile trebuie protejate, mai ales că lucrează la o bibliotecă importantă. Reușește astfel să salveze multe volume interzise, ascunzându-le într-un depozit secret și înființând un club de lectură clandestin.

Cele două tinere nu renunță la citit nici când Janina este forțată să meargă în ghetou. Ea alină durerea celor de acolo, împrumutându-le cărți dintr-o valiză cu care străbate străzile ghetoului. Pe măsură ce se apropie ziua eliberării, Zofia se aruncă în luptă alături de Janina. În cele din urmă, ea folosește singura armă care i-a mai rămas pentru a păstra vii cultura și tradițiile unei țări sfâșiate: LITERATURA.

5. Sophie și marea tablă de șah

Autoare: Ileana Vieru

Editura: Școala Ardeleană, 2024

Nu știu cum reușește Ileana Vieru să ne determine să trăim dorul, nu știu cum ne urcă pe covorul fermecat și ne transportă prin anotimpuri, prin țări, pe munți și pe ape, când la poalele vulcanului Etna cel fumegând, când la malul Mării Moarte și al Mării Roșii, când în străvechiul oraș al nabateenilor, cu peisajul lui marțian, Petra. Însă reușește să ne poarte într-o astfel de călătorie aproape fără să băgăm de seamă că ne identificăm cu personajele create de ea și că trăim povestea odată cu ele. Dar cel mai adesea ne determină să călătorim în sinele nostru, să fim îngăduitori cu imperfecțiunile și cu limitele noastre, fără a deveni leneși sau nepăsători, ne face să înțelegem că durerile, dezamăgirile, din moment ce nu pot fi evitate, trebuie duse, cel puțin, cu demnitate și onoare, păstrându-ne tăria de caracter și, în același timp, iubirea pentru aproapele nostru. (Petronela-Luminița Tucă)

6. Femeile în Bizanț

Autoare: Judith Herrin

Editura: Baroque Books, 2024

Traducere: Simina Bălășoiu

În ciuda contextului caracterizat de o societate în întregime patriarhală dominată de prejudecăți masculine, fiecare secol de existență a Bizanțului ne dezvăluie multe femei independente și cel puțin o amprentă a unei puteri remarcabile.

Judith Herrin este istoric britanic, profesor de studii bizantine și de Antichitate târzie la Princeton University și King’s College. A participat în calitate de arheolog la lucrările desfășurate în siturile de la Atena și Istanbul. Este autoarea unor lucrări fundamentale despre perioada bizantină și a Evului Mediu european timpuriu, punând în dezbatere rolul jucat de creștinism în acest context.

7. Silozul (III)

Autor: Hugh Howey

Editura: Nemira, 2024

Traducere: Ana-Veronica Mircea

„Pe măsură ce discuțiile legate de folosirea armelor nucleare se reaprind, romanele tulburătoare ale lui Hugh Howey devin din ce în ce mai actuale. Ca niște semnale de alarmă în care imaginația și talentul literar ne arată punctul în care omenirea nu trebuie să ajungă niciodată.” - Marian Coman, redactor-șef Armada

8. Curcubeul gravitației

Autor: Thomas Pynchon

Editura: Polirom, 2024

Traducere: Rareș Moldovan

Considerat o capodoperă a postmodernismului, Curcubeul gravitaţiei este unul dintre marile romane ale literaturii universale. Titlul romanului se referă la arcul de fum pe care îl lasă în urmă rachetele V2 şi totodată - în viziune parodică - la semnul pe care i-l trimite Dumnezeu lui Noe când îi promite că nu va mai distruge niciodată omenirea. Tyrone Slothrop, protagonistul, este militar în Londra anului 1944 şi are o problemă bizară: de câte ori se simte excitat, explodează o bombă. Superiorii săi din cadrul armatei îl ţin sub observaţie, încercând să găsească explicaţia acestui fenomen straniu.

Dar asta este doar o piesă a marelui puzzle şi, aşa cum aflăm curând, fiecare eveniment din intriga infinit de complicată a romanului, oricât de izolat ar părea, este conectat la o reţea de dimensiuni colosale, ţelul suprem fiind acela de-a arunca lumea în aer cu o ultimă rachetă devastatoare. Ca întotdeauna în cărţile lui Pynchon, nu există un singur fir narativ, o singură poveste, ci o proliferare de personaje şi evenimente care torturează şi fascinează cititorul cu sugestii, referinţe, calambururi şi bancuri, punându-i la încercare puterea de înţelegere.

9. Căsătorie din dragoste

Autoare: Monica Ali

Editura: Trei, 2024

Traducere: Paul S. Grigoriu

Yasmin Ghorami are pentru ce să fie recunoscătoare: o familie iubitoare, o carieră promițătoare în domeniul medicinei și un logodnic fermecător în persoana colegului ei, doctorul Joe Sangster. Însă, pe măsură ce ziua nunții se apropie, iar părinții lui Yasmin ajung să o cunoască pe mama feministă și pasională a lui Joe, cele două familii vor trebui să se confrunte cu dezvăluirea unor secrete de mult uitate, cu minciuni și trădări. Renunțând la propriile convingeri legate de persoanele la care ține cel mai mult, Yasmin este, în același timp, obligată să se întrebe ce își dorește cu adevărat de la o relație și ce înseamnă, de fapt, o „căsătorie din dragoste”.

Căsătorie din dragoste este o poveste despre cine suntem noi și cum iubim - cu toate complicațiile și contradicțiile legate de viață, dorință, căsătorie și familie. Ceea ce pare a fi, la prima vedere, o comedie socială captivantă devine o poveste sfâșietoare și emoționantă despre două culturi, două familii și doi oameni care încearcă să se înțeleagă unul pe celălalt.


››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: cărţi recomandări lectura aventuri
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri