Jurnalul.ro Cultură Carte 9 cărți cu arome de toamnă

9 cărți cu arome de toamnă

de Florian Saiu    |   

Vă las mai jos nouă recomandări de lectură deconectantă, dar și instructivă. Gata cu leneveala, puneți mâna pe carte! Sau măcar leneviți cu o carte în mână.

Gata cu leneveala, puneți mâna pe carte! Sau măcar leneviți cu o carte în mână.

1. Cântec pentru Irene

Autor: Luis Alberto Urrea

Editura: Litera, 2024

Traducere: Nadina Vișan

În 1943, Irene Woodward își părăsește logodnicul abuziv din New York ca să se înroleze în echipele Crucii Roșii și să plece în Europa. În cursul instrucției se împrietenește rapid cu Dorothy Dunford, o vlăjgană din Midwest cu o prezență de spirit mușcătoare. Împreună fac parte dintr-un grup feminin de elită poreclit Păpușelele cu Gogoșelele, care, deplasându-se cu niște camioane adaptate pe linia frontului, le oferă soldaților afecțiune camaraderească și gustul mâncării de acasă.

Cele două prietene descurcărețe se alătură trupelor aliate care debarcă în Franța. Perioada petrecută în Europa le va aduce foarte aproape de moarte, de la Bătălia din Ardeni până la eliberarea lagărului de la Buchenwald. Datorită prieteniei sale cu Dorothy și poveștii de dragoste cu Hans, un temerar pilot de vânătoare american, Irene învață iarăși să aibă încredere în semeni. Cea mai fierbinte speranță a ei, tot mai fragilă cu fiecare zi, este ca toți trei să supraviețuiască nevătămați războiului.

Luis Alberto Urrea s-a inspirat din activitatea propriei sale mame pentru Crucea Roșie ca să relateze povestea uitată a eroinelor din cel de-Al Doilea Război Mondial. 

2. Vila secretelor

Autor: Anne Jacobs

Editura: Litera, 2024

Traducere: Valentina Georgescu

Augsburg, toamna anului 1913. O fată îmbrăcată sărăcăcios se apropie de impunătoarea Vilă Melzer. Este Marie Hofgartner, venită pentru a se angaja ca slujnică în bucătărie. Regulile de gospodărire ale fastuoasei vile o impresionează pe tânăra care a crescut într-un orfelinat. Familia fabricantului de textile Johann Melzer are o echipă completă de servitori, în rândul cărora Marie își va găsi cu greu locul la început. Dar într-o bună zi, Katharina, fiica de optsprezece ani a familiei Melzer, care așteaptă cu nerăbdare noul sezon al balurilor pentru a fi prezentată în societate, începe să o îndrăgească pe Marie. Și nu doar ea. Când Paul, moștenitorul industriașului, student la München, o întâlnește pe fata cu ochi mari și negri, pacea din Vila Melzer riscă să se destrame. Totuși, nimeni nu bănuiește motivele pentru care capul familiei a adus-o pe fată în propria casă...

Vila secretelor este o saga de familie emoționantă, pentru fanii unor autoare precum Kate Morton, Lucinda Riley sau María Dueñas, care a captivat deja milioane de cititori.

3. Totul e în regulă în mine și în lume

Autoare: Petronela Rotar

Editura: Trei, 2024

„Am pus în cartea asta toată știința mea, toate căutările și înțelegerile mele din ultimii ani - mulți, de studiu, și mai puțini, dar foarte intenși, de practică terapeutică (am lucrat cu aproape o mie de oameni în taberele și atelierele mele), dar și munca mea cu mine din tot acest timp. Nu pretind că înțelegerile mele sînt cele adevărate sau că ce a funcționat pentru mine și oamenii cu care am lucrat poate funcționa și pentru tine. Nu sînt un guru și, te rog, oricine ai fi, cititorule, ia cu beneficiu de inventar tot ce vei găsi în cartea asta. Îndoiește-te, verifică cu tine, în interiorul tău, dacă ți se potrivește ce citești. E în regulă dacă nu. Peste ani, toate astea ar putea suna oricum altfel, datorită modului în care înțelegem, studiem, descoperim lucrul cu psihicul uman - iar eu știu că pot greși acum sau avea înțelegeri parțiale, însă mai știu și că, așa cum sînt, înțelegerile mele pot ajuta pe cineva, poate chiar pe tine, să nu te mai simți singur, defect, de nereparat. Sper ca, la finalul acestei cărți, prin crăpăturile ființei tale să intre lumina despre care vorbește Cohen și să simți că nu e nimic fundamental în neregulă cu tine sau cu lumea, așa cum zice titlul acestei cărți”, Petronela Rotar

4. Arta de a renunța cu stil

Autor: Alexander von Schonburg

Editura: Baroque Books, 2024

Traducere: Mihai Moroiu

A fi înseamnă mai mult decât a avea. Iar a avea stil înseamnă totul. Le style c’est l’homme! Putem chiar să facem un pas și mai departe și, oricât de paradoxal ar părea, să considerăm eșecul un secret al succesului. 

Dacă Vladimir Nabokov nu ar fi ajuns în exil, scăpătat, ar fi murit ca mărunt poet și mare colecționar de fluturi. Spre norocul nostru, al tuturor, dar probabil și spre norocul său, a avut șansa să piardă totul. Nu numai că triumfurile mărețe și eșecurile răsunătoare merg umăr la umăr, ci uneori paguba și nereușita, ori ghinionul, netezesc calea triumfului.

5. Cină la Roma

Autor: Andreas Viestad

Editura: ALL, 2024

Traducere: Ivona Berceanu

Cartea împletește experiența unei cine la un restaurant din Roma cu toate lucrurile incredibile pe care, de fapt, orice masă a zilei ni le poate sugera despre trecutul omenirii. În mod special într-un oraș cu o istorie atât de bogată, cum este capitala Roma, suntem tentați să percepem mâncarea gustoasă și băutura ca pe o modalitate de a ne deconecta de la lecția de istorie care ni se servește permanent pe străzi, în muzee, în fața diverselor vestigii. Ne-am obișnuit să privim istoria ca pe o înșiruire de evenimente politice și încleștări militare, ca pe o sumă a acțiunilor și ideilor unor oameni de seamă. Mâncarea se numără printre subiectele de interes numai în contextul în care se discută despre condițiile social-politice care au condus la foamete și criză sau la descoperirea unor noi resurse.

Autorul propune o perspectivă inovatoare, curajoasă și de-a dreptul fascinantă: mâncarea nu este doar rezultatul istoriei, ci reprezintă în sine un factor determinant al acesteia.

6. Normanzii

Autor: Lars Brownworth

Editura: ALL, 2022

Traducere: Constantin Furtună

Normanzii sunt urmașii vikingilor veniți din Scandinavia și stabiliți în regiunea de nord-vest a Franței (Normandia). Victoria din 1066 de la Hastings împotriva anglo-saxonilor este evenimentul-cheie al evoluției lor, care i-a propulsat în atenția întregii lumi. Dar Lars Brownworhth nu se rezumă la momentul istoric al cuceririi Angliei, ci spune întreaga poveste a acestor războinici necruțători a căror influență depășește cu mult granițele pe care ni le-am fi imaginat. Rezultatul este o lucrare de popularizare a istoriei extrem de bine structurată, ușor de citit, care reușește să cuprindă întreg universul normand într-o formulă captivantă.

7. Libertatea anticilor și libertatea modernilor

Autor: Benjamin Constant

Editura: Baroque Books, 2019

Traducere: Cristian Preda și Miruna Tătaru-Cazaban

„Am apărat patruzeci de ani același principiu: libertate în toate - în religie, în filosofie, în literatură, în industrie, în politică; și prin libertate înțeleg triumful individualității atât asupra autorității care ar vrea să guverneze despotic, cât și asupra maselor care reclamă dreptul de a aservi minoritatea majorității. Despotismul nu are niciun drept. Majoritatea îl are pe acela de a constrânge minoritatea să respecte ordinea. Dar tot ceea ce nu tulbură ordinea, tot ceea ce nu este decât interior, precum opinia, tot ceea ce, în manifestarea opiniei, nu-i dăunează celuilalt […], tot ceea ce, în privința industriei, lasă industria rivală să se exercite liber este individual și nu ar putea fi într-un mod legitim supus puterii sociale” - Benjamin Constant.

Veche, deci bună!

8. Aventură la Odessa

Autor: Clive Cussler

Editura: Rao, 2024

Dirk Pitt se află pe Marea Neagră, ajutând la localizarea unei epave otomane scufundate, când primește un mesaj misterios - „Sub atac” - de la un cargou din apropiere. Intră rapid în acțiune, dar, odată ajuns pe barcă, nu mai găsește pe nimeni în viață. Doar cadavre și un miros pătrunzător de sulf.

Aventură, suspans, mister…

9. Fata ascunsă

Autoare: Lucinda Riley

Editura: Litera, 2024

Traducere: Mihaela Serea

Născută și crescută într-un mic sat pierdut în landele din Yorkshire, Leah Thompson devine tot mai frumoasă pe zi ce trece. Atunci când atrage atenția influentei și frământatei familii Delancey, Leah știe că viața ei nu va mai fi niciodată la fel. Ani mai târziu, Leah ia cu asalt lumea modellingului, călătorind de la Londra până la Milano și mai departe, la New York, și trăind o viață de lux. Dar trecutul o urmărește ca o umbră amenințătoare, împletindu-se în mod misterios cu povestea tragică a doi tineri frați din Polonia celui de-Al Doilea Război Mondial.

În timp ce secrete acumulate timp de două generații amenință să explodeze, Leah este bântuită de coșmarul unei profeții fatale din copilărie și trebuie să lupte, sfidându-și soarta...

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

Subiecte în articol: cărţi toamna recomandări
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri