Românii au început să prindă gustul degustărilor de vinuri şi chiar al vacanţelor în podgorii. Din cele 140 de crame existente în România, 60 pot primi turiști în vizită pentru a le prezenta vinurile, podgoriile și poveștile din spatele fiecărei etichete. Unele au amenajate spaţii de cazare, iar altele colaborează cu pensiunile din jur pentru a oferi clienţilor pasionaţi de licoarea lui Bahus tot confortul.
Turismul viticol cunoscut și sub denumirile de oenoturism sau enoturism reprezintă vizite ghidate în crame unde specialiștii prezintă procesele tehnologice, urmate de degustări pentru un număr de 3-7 vinuri în spații special amenajate, precum și vizite în vie dacă starea vremii permite acest lucru. Excursiile la crame pot fi realizate pe tot parcursul anului, dar cele mai propice perioade sunt între aprilie și noiembrie.
“În ultimii ani observăm că din ce în ce mai multe persoane aleg să își petreacă timpul liber vizitând crame. Este un tip de turism care poate fi realizat de oricine, dar în momentul de față persoanele care călătoresc constant îl apreciază cel mai mult ”, spune Alina Iancu, fondator ReVino.ro și CrameRomania.ro. Aceasta susţine că chiar dacă ritmul de creștere și dezvoltare a turismului viticol este încet, șansele ca zonele viticole din România să devină o atracție pentru turiști sunt foarte mari. Cele mai multe crame adunate în același loc se află în Muntenia, în special în judeţul Buzău, Prahova şi în Argeş unde există şi cele mai mari suprafeţe cultivate cu vii.
Tururi la viile din Dealul Mare
Podgoria Dealul Mare se întinde pe o lungime de aproximativ 65 de kilometri și o lățime între 3 și 12 kilometri şi este amplasată în judeţele Prahova şi Buzău. În această zonă au fost atestate documentar localități cu vii începând cu secolul al XV-lea. Satul Bucov, a cărui suprafață cuprindea plantații cu viță-de-vie, se afla în proprietatea logofătului Stanciu (1492), iar o parte din satul Călugăreni aparținea Mănăstirii Snagov (1464), potrivit lucrării ''Podgoriile și vinurile României'' semnată de academicianul Valeriu D. Cotea. Ulterior, localitatea a fost numită Valea Călugărilor, iar în prezent se numește Valea Călugărească. Aici, în viile din Dealul Mare sunt mai multe crame care organizează degustări de vinuri: LacertA, Viile Metamorfosis, Licorna Winehouse , Budureasa, Domeniile Tohani, Ceptura etc.
Ceptura. Contele Guy de Poix, producător francez de vinuri şi proprietarul a 50 de ha de vie în Corsica – Domeniul Peraldi, a pus în 1993 bazele primei societăţi viticole private din România de după 1989. Un an mai târziu, în 1994, a apărut prima sticlă din “Vinul Cavalerului”. Astăzi, podgoria are pe lângă această gamă şi gama “Terra România”. Crama organizează degustări de vinuri pentru grupuri de minim 10 şi maxim 35 de persoane care durează între două şi trei ore, în funcţie de varianta aleasă şi costă 60 de lei de persoană, potrivi site-ului revino.ro.
Budureasa. Viile de aici se întind pe o suprafaţă de 275de hectare din care 250 de hectare au fost replantate, iar pe 30 de hectare au fost păstrate viţele vechi. Zona este cunoscută pentru soiurile de struguri negri care sunt favorizate de condiţiile climatice existente aici (Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagră, Merlot, Pinot Noir şi Shiraz), dar şi pentru vinurile albe, şi în special cele aromate, din soiurile Tămîioasa Româneasca sau Muscat Ottonel. Crama organizează degustări care includ un tur al parcului cramei cu acces în camera tankurilor și în camera butoaielor, acces în vie, degustare a cinci vinuri însoțită de platou individual cu brânzeturi și grisine. Totul costă în jur de 100 lei pe persoană.
Licorna Winehouse. Crama, așa cum poate fi admirată în prezent, a fost deschisă în 2013, însă locul s-a îmbogățit de poveste cu mulți ani înainte ca Licorna să fie o inspirație pentru nume. Localnicii spun că acum mai bine de 100 de ani în urmă, soții Nicolae și Elena Nicolau au hotărât să-și construiască o cramă pe acest loc. Nicolae Nicolau îl visase pe domnitorul Constantin Brâncoveanu care îi cerea să clădească o cramă unde să facă un vin negru precum cocoșul din curtea acestuia. Cât despre vinul negru solicitat de domnitor, se face și în prezent, iar crama nu a ieșit din basm și poartă numele de Licorna Winehouse. Conacul ce face parte din complexul Licorna Winehouse a aparținut familiei Nicolau şi a fost construit între anii 1907 - 1909 cu pietrari italieni. Astăzi, crama organizează tururi care includ degustarea a cinci vinuri premium precum şi o gustare rece pentru 100 de lei de persoană.
Pe drumul podgoriilor din Drăgășani
O altă regiune renunită pentru vin este podgoria Drăgășani din Oltenia. Aceasta este cea mai veche și cea mai importantă yonă viticolă a Olteniei. Potrivit site-ului oficial al Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Viti-vinicolă Drăgășani - scdvv-dragasani.ro - podgoria se întinde la Vest și la Nord de orașul Drăgășani, paralel cu râul Olt, pe o lungime de circa 65 km. Şi aici există câteva podgorii care organizează degustări de vinuri şi vizite în vii.
Drăgaşi. Așezat pe Dealul Viilor în podgoria Drăgășani, domeniul Drăgași alătură cei patru poli ai săi - podgoria, crama, salonul pentru degustări și pensiunea - într-un ansamblu menit să-si conducă oaspeții către regăsirea naturii și a sinelui. Acest pelerinaj este ghidat de vederea panoramică asupra podgoriilor, dealurilor împădurite și curgerii Oltului dar și de întâlnirea cu oamenii locului, cu poveștile lor. Se organizează tur de cramă, degustare a cinci vinuri şi gustare rece pentru 50 de lei de persoană, dar şi cazare cu mic dejun inclus pentru două persoane pentru suma de 350 de lei. Pensiunea oferă cinci camere duble, un salon si terasă cu vedere către vie și Olt.
Bauer. Fondată în 2012, Crama Bauer este situată în Drăgăşani, judeţul Vâlcea, în inima Podgoriei Drăgăşani. Noua cramă este concepută pentru a permite vinificarea unor cantitaţi mici de struguri, din soiuri rare sau nedescoperite încă de iubitorii de vinuri, culese de pe parcele vechi, bine îngrijite. Crama poate fi vizitată în orice anotimp şi o degustare costă între 40-210 lei, pentru o persoană, în funcţie de numărul soiurilor degustate şi al meniurilor asociate.
Ştirbey. Acum peste 300 de ani, familia princiară Ştirbey stăpânea un domeniu viticol în podgoria Drăgăşani. Acum, moştenitoarea familiei, baroana Ileana Kripp-Costinescu, şi de soţul ei, Jakob Kripp, de origine austriacă, au redat locului strălucirea de altădată. Vinurile sunt şi acum create conform unor principii dezvoltate şi păstrate din generaţie în generaţie şi aici se produc numai vinuri din soiuri pure.La domeniile Ştirbey sunt organizate degustări la preţuri care pleacă de la între 66 de lei (pentru cinci vinuri) şi care ajung la maxim 185 de lei, pentru cinci vinuri însoţite de preparate olteneşti.
Un strop din spiritul Transilvaniei
Distanțele dintre crame sunt mari în Transilvania, dar asta permite organizarea de tururi în aşa fel încât în drumul de la o locație la alta să fie vizitate şi atracțiile zonei, precum satele săsești, bisericile fortificate sau salina Turda. “În zonele unde cramele nu sunt comprimate ca număr, peisajele locale, poveștile din spatele cramelor, dar și implicarea personalului sunt factori care atrag turiștii care se întorc de mai multe ori în locurile vizitate și recomandă mai departe cunoscuților experiențele trăite”, spune Alina Iancu.
Villa Vinea. Este o construcţie nouă cu o arhitectură ce aminteşte de vechile turnuri de prin satele Transilvaniei. Însă, sub pamânt se află tancurile de inox, în care fermentează la temperatură controlată mustul ce apoi se transformă în vin. Povestea vinului, în această cramă începe de pe acoperiş de unde strugurii cad într-un desciorchinător, apoi ajung într-o presă pneumatică. Din strugurii presaţi cu grijă, mustul ajunge în tancuri şi îşi începe metamorfoza sub atenta observaţie a şefului cramei. Crama este situată la 60 de kilometri de Sighişoara şi la 58 de Biserica fortificata din Biertan. La Villa Vinea se poate face tur de cramă, degustare de trei vinuri însoţite de un platou de pâine pentru 25 lei de persoană, dar şi tur de cramă, degustare de cinci vinuri, însoţite de un platou pâine, brânzeturi şi gulaş pentru 75 de lei.
Carastelec. Crama este situată într-una dintre cele mai vechi zone viticole din Transilvania, regiunea viticolă Crișana, situată în apropierea masivului muntos Măgura Șimleului. Are 22,4 ha de viță de vie, plantată în 2011, amplasat pe dealul de deasupra satului, formând un amfiteatru natural cu expunere sudică. Microclimatul amfiteatrului, împreună cu solul aparte, și climatul specific zonei din nordul țării, dă naștere unor vinuri aparte. Soiurile plantate au fost alese luând în considerare solul, dar şi misiunea cramei de a produce prepondendent vinuri spumante de calitate superioară.
“Valoarea medie pentru o vizită la cramă este aproximativ 50 lei/persoană în care sunt incluse degustarea a cinci vinuri, apă și mici gustări reci precum pâine, grisine, brânză, mezeluri, fructe proaspete sau uscate” Alina Iancu,fondator ReVino.ro și CrameRomania.ro
În crame se pot caza de la două până la de 55 persoane, în funcţie de capacitatea fiecărei unităţi, dar există și locații unde turiștii nu pot rămâne peste noapte. În aceste cazuri, vizitatorii pot alege pensiunile și hotelurile din apropiere, transportul fiind acordat la cerere de către proprietarii de podgorii
Într-o vizită la crama aflaţi povestea conacelor şi podgoriilor, cât şi traseul vinului de la viţa de vie la presă: cum sunt sortaţi strugurii, în ce utilaje este produs vinul industrial, cum capată anumite arome, cum recunoşti un vin bun la restaurant sau magazin