Frecvența ideală a tunsorilor poate depinde de tipul și lungimea părului. Există, de asemenea, câteva modalități de afla când trebuie să-l tai și ce să faci pentru a menține aspectul sănătos al părului între tunsori.
Semne că ai nevoie de o tunsoare
O componentă cheie a menținerii unui păr sănătos este să recunoști când ai nevoie de o tunsoare. Observi când părul tău crește sau când bretonul îți atârnă în ochi, dar există și alte semne care arată că ar putea fi timpul pentru o tunsoare.
Uscat sau despicat: dacă părul tău arată și se simte uscat sau vârfurile se despică trebuie să fie tuns, mai ales dacă și-a pierdut hidratarea.Fără tuns, vârfurile despicate pot provoca în cele din urmă despicarea cuticulelor părului.
Fără volum: odată ce părul începe să crească, este posibil să observi că are mai puțin volum. Cu cât stilul mai lung îl îngreunează, părul tău poate să crească neuniform, ceea ce oferă un aspect neplăcut.
Se încurcă ușor: dacă părul tău se încurcă poate fi uscat, deteriorat sau lipsit de umiditate. În timp ce un balsam sau un spray de descurcare pot ajuta, uneori cea mai bună soluție este să tai părul deteriorat.
Lipsește forma: dacă părul tău pare nefinisat, plat sau lipsit de viață, poate fi timpul pentru o tunsoare. Unele stiluri, în special cele scurte sau în straturi, au nevoie de tunsori frecvente pentru a te asigura că arată sănătos.
Provoacă suferință: coafura e poate face să-ți pierzi încrederea în tine. O tunsoare proaspătă poate fi o formă de îngrijire personală, ajutându-te să te simți mai sigur pe tine. În plus, cercetătorii au descoperit că frizerii sunt adesea ascultători pricepuți și, cu pregătirea corectă, pot chiar să-i ajute pe oameni să se simtă mai bine.
Citește și 9 comportamente subtile ale unui bărbat care nu are prieteni apropiați
Factorii care influențează nevoia de tunsoare
Creșterea părului determină cât de des trebuie tuns. În circumstanțe normale, te poți aștepta la circa o jumătate de centimetru de creștere a părului în medie în fiecare lună. O parte a părului este în creștere activă sau în faza anagenă, în timp ce restul părului tău se află în celelalte etape de creștere a părului, cum ar fi faza catagenă (regresie), faza telogenă (odihnă) și faza exogenă (căderea).
Părul în faza anagenă durează de obicei 2-8 ani. Aceasta înseamnă că va crește circa 15 cm pe an dacă nu-l tunzi niciodată – deși acest lucru nu este de obicei recomandat.â
Creșterea părului este reglată de sistemele vasculare și endocrine și influențată de vârstă, stimuli neuronali și obiceiuri nutriționale. De asemenea, poate fi afectată de afecțiuni medicale (cum ar fi probleme cu tiroida sau lupus), stres, deficiențe de vitamine, sarcină, hormoni, boli, naștere, medicamente și multe altele.Stilul tău de viață și starea de sănătate pot determina cât de des ai nevoie de o tunsoare.
Interval de timp între tunsori
Cât de des ai nevoie de o tunsoare depinde de tipul și textura părului, precum și de preferințele tale. De obicei, stilurile mai elaborate sau mai scurte vor necesita tunsori mai frecvente, în timp ce coafurile cu întreținere redusă sau mai lungi pot dnecesita perioade mai lungi între tunsori.
Păr scurt și breton
Dacă vrei păr scurt, cum ar fi o tunsoare pixie, bowl cut, buzz cut, blunt bob sau altceva, va trebui să te tunzi frecvent. Majoritatea stiliștilor recomandă să se taie în fiecare lună deși uneori poți aștepta până la șase săptămâni. Dacă stilul tău implică breton, poate fi necesar să programezi o tunsoare la fiecare trei săptămâni pentru a-ți păstra linia părului precisă.
Păr de lungime medie
Pentru persoanele cu păr de lungime medie, recomandarea generală este să se tundă la fiecare 6-8 săptămâni pentru a menține aproximativ aceeași lungime. Dacă vrei să-ți lași părul mai lung și nu este deteriorat, atunci tunorile trebuie să fie la fiecare 8-12 săptămâni.
Păr lung
Chiar și părul lung trebuie tuns constant.Singura diferență este că, de obicei, poți aștepta mai mult decât persoanele cu păr mai scurt. Asta înseamă la fiecare 3-6 luni. Cu toate acestea, dacă ai vârfuri despicate, încurcături, încrețir este posibil să vrei să te tunzi mai repede. Cu cât părul tău este mai lung, cu atât este mai fragil.
Păr creț
Persoanele cu păr ondulat sau creț ar putea avea nevoie să experimenteze frecvența tunsorilor. În general, programarea unei tunsori atunci când buclele încep să-și piardă forma este un semn. Pentru multe persoane cu acest tip de păr, aceasta înseamnă să se tundă la fiecare 6-12 săptămâni. Cu toate acestea, dacă părul este predispus la deteriorare sau ai părul foarte uscat, poate fi necesar să programați tunsori mai frecvente.
Păr deteriorat
Dacă ai părul deteriorat din cauza folosirii aparatelor care îl încălzesc, a vopsirii părului sau a unui alt proces chimic, părul tău va avea nevoie de tunsori mai frecvente. Intervalul de timp dintre tăieturi variază în funcție de gradul de deteriorare și lungimea părului.
Citește și Vești proaste pentru turiști. Țara care va impune o taxă pentru cetățenii UE
Ce se întâmplă dacă nu îți tunzi părul
Deși intervalul dintre tunsori este diferit pentru fiecare persoană, trebuie totuși să îți tunzi părul la intervale regulate pentru a-l menține să arate proaspăt și sănătos. Pe lângă menținerea stilului și a formei părului, tunsorile te ajută să minimizezi orice deteriorare a părului.
De exemplu, vârfurile despicate pot avansa în sus prin fibra părului și pot deteriora rădăcina. Este important să elimini această uzură normală. Dacă nu-ți tunzi părul, această rupere ar putea diminua aspectul părului și sănătatea sa generală. Părul rupt și deteriorat este, de asemenea, mai predispus la încurcături și noduri, ceea ce face ca întreținerea de zi cu zi să fie dificilă.
Sfaturi de întreținere a părului
Spală părul în funcție de nevoile sale: părul gras trebuie spălat mai des decât părul uscat, așa că fii atent la cât de mult ulei produce scalpul. De obicei, pe măsură ce îmbătrânești, va trebui să-ți șamponezi părul mai rar, cu excepția cazului în care începi să observi mătreață sau alte probleme
Concentrează șamponul pe scalp: în loc să-ți faci griji pentru vârfurile părului, concentrează-ți eforturile de șampon asupra scalpului, asigurându-te că face spumă și masează bine. Concentrarea doar pe șuvițe atunci când te speli, mai degrabă decât pe scalp, îți va face părul plipsit de viață și aspru.
Folosește balsam în mod regulat: indiferent dacă folosești un șampon și balsam 2 în 1 sau finisezi cu un balsam separat, este important să folosești balsam. Când folosești un balsam separat, aplică-l doar pe vârfuri pentru a evita ca părul să pară moale.
Alege produse în funcție de tipul de păr: acorda atenție tipului de păr și alegeți produse concepute pentru acel tip. De exemplu, dacă avi părul vopsit, alege produse etichetate ca fiind sigure pentru părul vopsit, ceea ce înseamnă de obicei că produsul nu va îndepărta culoarea și poate ajuta la prevenirea deteriorării. Daca ai parul uscat, alege un produs pentru a rehidrata parul.
Periază mai puțin: poate ai auzit că ar trebui să îți perii părul des. Îbsă acest lucru poate provoca daune nejustificate. În schimb, periază părul folosind un pieptene sau o perie cu dinți largi.
Uscă la aer atunci când este posibil: evită să-ți freci părul cu un prosop și nu folosi uscător. În schimb, lasăpărul să se usuce la aer atunci când este posibil sau setează uscătorul la o temperatură mai scăzută.
Limitează aparatele termice: în mod ideal, nu ar trebui să folosești instrumente termice pe păr mai mult de o dată pe săptămână și chiar mai puțin.
Concluzie
Tunsorile regulate sunt importante pentru menținerea sănătății părului și este o formă de îngrijire personală. Pe lângă păstrarea stilului tău, tunsorile obișnuite pot spori și încrederea în sine.
În general, ar trebui să te tunzi la fiecare 6-8 săptămâni, dar acest interval poate varia în funcție de lungimea părului, de coafura, tipul și de starea părului, potrivit health.com.