Jurnalul.ro Ştiri Locale Câte amenzi pentru nesimțire se dau în București

Câte amenzi pentru nesimțire se dau în București

de Mihaela Bîrzilă    |   

Bucureştenii se plâng că trotuarele sunt pline de excremente de câine dar nimeni nu pare să-i deranjeze pe proprietarii de animale care nu strâng mizeria după ei. Încă din 2010, există un act normativ care îi obligă pe stăpâni să aibă la ei pungi, mătură şi făraş, ca să strângă mizeria. Cine ar trebui să-i sancţioneze pe cei care nu curăţă după ei? Poliţia locală. Dacă îi prinde asupra faptului pe vinovaţi. Dacă nu, n-are ce să le facă.

 

Posesorii de animale care lasă mizerie pot fi reclamaţi la dispeceratele Polițiilor locale de sector și la Dispeceratul Primăriei Generale - 021/9752, 021/9844 sau 0215391400. Amenzile sunt cuprinse între 200 şi 500 de lei. Amenzile sunt la fel de mari şi pentru cei care își plimbă cățeii prin parcuri, printre copiii care se joacă, fără lesă sau fără botniţă în cazul câinilor din rasele considerate agresive. Pentru firme, amenzile cresc semnificativ dar sunt greu de aplicat. Câinii care aparţin unor societăţi comerciale, dacă sunt plimbaţi în zonele unde este interzis accesul cu animale, le aduc proprietarilor amenzi cuprinse între 1000 şi 3000 de lei.

Dacă observaţi câini periculoşi fără botniţă, câini fără lesă lăsaţi liberi în afara zonelor special amenajate, puteţi face reclamaţie şi la telefonul ASPA - Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor: 021 3129555.

 

Ce obligaţii au stăpânii de animale în București

La noi, posesorii de animale de companie sunt obligaţi să ia toate măsurile pentru a nu-i pune în pericol pe ceilalţi atunci cînd îşi scot animalele la plimbare. Câinii crescuţi în casă trebuie să aibă carnete de sănătate şi să fie vaccinaţi în conformitate cu normele sanitar-veterinare în vigoare. De asemenea, stăpânii sunt obligaţi să îi spele şi să ia toate măsurile necesare pentru ca mirosul specific animalelor să nu-i dertanjeze pe ceilalţi. În actul normativ adoptat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti se vorbeşte despre "poluarea olfactivă a celorlalte persoane".

Dacă ne uităm la numărul de amenzi, vigilenţa poliţiei locale pare aproape inexistentă. În tot anul anul 2016, s-au dat puţin peste 204 de amenzi pentru nerespectarea normele în vigoare legate de animale. Cele mai multe amenzi, 143, au fost date pentru plimbarea animalelor fără botniţă sau lesă în zonele nepermise, precum parcurile sau locurile de joacă pentru copii.

Locuitorii Capitalei nu au voie să deţină sau să crească în apartamente sau gospodării animale și păsări pentru consum, pentru piele sau blană şi nici viermi de mătase. Nici animalele de tracţiune nu sunt permise pe teritoriul Bucureştiului.

 

1.075 de maidanezi eutanasiati, din totalul de 4.342 prinşi de hingheri

De asemenea, dacă ne uităm la cifrele centralizate de Pimăria Capitalei, reiese că nici maidanezii n-ar mai fi o mare problemă: anul acesta, niciun bucureştean n-a fost muşcat de câinii fără stăpân, iar în tot anul 2016, figurează un singur om muşcat în evidenţele poliţiei locale.

Anul trecut, au fost capturaţi de pe străzile capitalei 4342 de maidanezi, din care 2799 au fost adoptati iar 1075, eutanasiaţi.

 

 

Ce prevede legea

Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 120/30.06.2010:

(Normele de salubrizare și igienizare ale Municipiului București)

 

Art.34

(l) Posesorii de animale de companie au următoarele obligații în timpul plimbării

animalelor pe domeniul public:

a) să dețină asupra lor materialele necesare (făraș, mătura, pungă, etc) pentru curățarea

locului și evacuarea dejecţiilor fiziologice;

b) să nu permită accesul animalelor de companie pe spațiile verzi din parcuri, grădini

publice și cele aferente ansamblurilor de locuințe, în spațiile de joacă amenajate pentru copii, în magazine și pieţe de desfacere a produselor agroalimantare. Accesul cu animalele de companie va fi permis numai în spatiile special amenajate. Nu vor fi supuşi acestui regim câinii de serviciu ai Ministerului Apărarii Naţionale şi cei ai Ministerului Administraţiei și Internelor;

c) menţinerea câinilor în lesă iar cei din categoria câinilor agresivi vor purta obligatoriu și botniță.

 

Cum e la alții

În Japonia, stăpânii de animale care îi deranjează pe ceilalţi sunt consideraţi inamici publici. După ani buni în care autorităţile au încercat tot felul de măsuri pentru a-i obliga să strîngă mizeria după câini, într-un oraş din regiunea Osaka a fost introdusă o aplicaţie pe telefonul mobil, cu ajutorul căreia localnicii sunt invitaţi să posteze fotografii şi informaţii despre cei care nu respectă regulile de curăţenie. Spaniolii au găsit o altă metodă: trimit prin poştă excrementele lăsate pe trotuare stăpânilor nesimţiţi, în cazul în care pot fi identificaţi, desigur. Aşa se întâmplă la 35 de km de Madrid, în orăşelul Brunete.

 

143 amenzi pentru câini fără botniţă sau lesă : 29 000 lei

18 amenzi pentru acces cu animale în zone nepermise: 4400 lei

43 amenzi pentru mizerie lăsată după animale: 9600 lei

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri