Jurnalul.ro Ştiri Social Creștere alarmantă a cazurilor de scarlatină la copii

Creștere alarmantă a cazurilor de scarlatină la copii

de Monica Cosac    |   

În ultimele săptămâni, tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu scarlatină, o boală extrem de contagioasă produsă de infecția cu streptococ beta-hemolitic.

 

Netratată, afecțiunea poate duce la complicaţii foarte grave, precum leziuni ale inimii sau rinichilor, însă medicii îi liniștesc pe părinții îngrijorați care au început să ia cu asalt camerele de gardă ale spitalelor. Înainte de a escalada „faimoasa noastră streptofobie națională”, părinții trebuie să știe că scarlatina este ușor de recunoscut și este tratabilă, spune pediatrul Mihai Craiu, iar dr. Valeria Herdea explică ce trebuie făcut, pas cu pas, dacă apar simptomele. 

 

„În ultimele săptămâni au fost diagnosticați, la noi în Compartimentul de Primiri Urgențe al INSMC, foarte mulți copii cu infecție produsă de Streptococ beta-hemolitic grup A (GAS)”, a spus pediatrul Mihai Craiu, ieri, pe pagina sa „Spitalul Virtual pentru Copii”. Și la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balş” din Capitală, ajung, în această perioadă, la camera de gardă, cu circa 20% mai mulţi bolnavi decât înainte de pandemie. 

„Panica nu ajută la nimic”

Înainte de pandemie, atât părinții, cât și medicii aveau o reacție emoțională în cazul întâlnirii cu streptococul beta-hemolitic grup A, spune dr. Craiu, însă acum părinții ar trebui să știe câteva lucruri despre această infecție „înainte de a escalada faimoasa noastră streptofobie națională”. 

„Infecția cu GAS este contagioasă și uneori poate evolua foarte grav. În istoria modernă a României există povestea tragică a prințesei (fiica regelui Carol I) care a murit la 4 ani de scarlatină. Dar acum scarlatina este tratabilă! Nu există nici un motiv de panică deoarece nu a fost identificată nici o tulpină de GAS rezistentă la peniciline ”, scrie pediatrul, subliniind că „panica nu ajută la nimic” și nici autodiagnosticul. 

Și cabinetele medicilor de familie sunt pline

Aglomerate nu sunt doar camerele de gardă ale spitalelor de boli infecțioase sau spitalele pentru copii, ci și cabinetele medicilor de familie.

„Sunt, într-adevăr, foarte multe cazuri cu streptococ beta-hemolitic”, spune și dr. Valeria Herdea, medic de familie cu profil pediatrie și președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF). 

„Streptococul beta-hemolitic este un microb care produce angină, acel celebru roșu în gât care are și puroi, cum se cunoaște în limbaj popular. Practic, e o infecție care este recurentă mai ales în perioada de primăvară-toamnă. Acum, odată cu schimbarea anotimpurilor și cu temperatura de afară, cu creșterea gradului de aglomerare în școli, cu reducerea vigilenței față de măsurile pe care le-am avut în pandemie - pentru că am uitat să ne spălăm pe mâini, să strănutăm cu cotul îndoit, să ne ștergem cu batistă de unică folosință la nas, să nu bem după nimeni, să avem grijă de igiena din școală, să avem grijă de igiena corporală, de igiena de acasă - lucrurile s-au agravat și, atunci, sigur că au apărut foarte multe infecții virale, infecții microbiene”, a spus, pentru Jurnalul, dr. Herdea.

 

Potrivit medicului, infecția cu streptococul beta-hemolitic poate da doar o angină, adică gât roșu, sau poate fi o formă mai severă, când toxina streptococului provoacă și alte probleme, și atunci apare scarlatina. 

 

Triada simptomelor: febra, angina și erupția

 

„Scarlatina vine de la «scarlet» care este roșu-stacojiu și înseamnă o erupție pe piele care apare inițial la nivelul pieptului, al toracelui, se împrăștie pe tot corpul și, practic, e însoțită de febră și de angină, de acel gât foarte dureros, roșu, inflamat, cu peteșii (pete mici, roșii – n.r.). Din păcate, această triadă, deci aceste trei semne, sunt esențiale: febra, durerea în gât și erupția. Erupția este aspră la palpare. Ce este important să știm: că acel copil este infecțios cu aproximativ 2 până la 5 zile înainte de infecție și că rămâne infecțios până după introducerea tratamentului cu antibiotic, încă 2 până la 5 zile. 

Deci se recomandă, dacă avem astfel de simptome, să sunăm medicul de familie, să ne sfătuim, să facem un test rapid. Se poate face acum un test rapid foarte ușor, care demonstrează că avem acel microb. Este nevoie de tratament cu antibiotic, dar numai la recomandare medicală. Nu este bine să neglijați atunci când apare o durere în gât pentru că poate fi orice - de la gripă, COVID sau angină cu streptococ - și întotdeauna e bine să luăm măsurile care ne sunt recomandate de către medic”, ne-a explicat dr. Valeria Herdea.

 

Totodată, este important ca părintele să urmărească mai mult timp copilul, dacă testul a arătat că este vorba despre o angină cu streptococ. 

„Ia tratament timp de 10 zile cu antibiotic, apoi revine la un control la medicul de familie. Dacă, într-adevăr, s-a ajuns la scarlatină, când copilul a avut și erupție și s-a demonstrat că este scarlatină, copilul se urmărește la 3 - 6 - 9 luni, la medicul de familie, unde are un control clinic, și nu în ultimul rând cu analize, pentru a demonstra dacă într-adevăr e vindecat”, mai spune medicul. 

 

„Este important să știm că infecția cu streptococ beta-hemolitic poate produce atât leziuni la nivelul inimii, la nivelul rinichiului - poate îmbolnăvi rinichiul - și poate produce inclusiv îmbolnăviri ale articulațiilor, sub forma reumatismului articular. Acum sigur că tratamentul cu antibiotic rezolvă și previne aceste probleme, dar el se face doar cu recomandare medicală”, a ținut să sublinieze dr. Herdea.

 

Nu există vaccin specific

Microbul poate fi transmis cu ușurință prin aer, de la un bolnav sau chiar de la purtătorul acestui streptococ înainte de apariția simptomelor, de obicei prin contactul cu o persoană infectată, prin intermediul picăturilor de salivă, prin tuse, strănut sau prin contactul cu obiecte contaminate. 

Deși este o boală care apare în general la copii, aceasta poate fi transmisă şi adulţilor, chiar dacă au avut scarlatină în copilărie, pentru că nu oferă imunitate organismului. Important de știut este și faptul că nu există nici vaccin specific pentru scarlatină, a precizat dr. Herdea, astfel că „toată lumea poate face această boală”. 

 

„Faimoasa scarlatină este ușor de recunoscut - ea are erupție aspră la palpare, pe piele (mai ales pe corp și foarte rar pe față), ce se descuamează ulterior, febră mare și limbă zmeurie”, explică dr. Mihai Craiu.

Subiecte în articol: scarlatina cazuri copii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri