Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce ar face românii cu 100.000 de euro

Ce ar face românii cu 100.000 de euro

de Theodora Şutiu    |   

20% dintre români spun că dacă ar câştiga 100.000 de euro ar da banii copiilor sau nepoţilor, arată cel mai nou studiu realizat de IRES, publicat în revista Sinteza. Totuşi, doar 4% dintre cei chestionaţi consideră că educaţia celor mici este o prioritate.

Reprezentanții IRES spun că, deși din perspectiva valorii și a raportării la noțiunea de bogăție, suma de 100.000 de euro este una modestă, în România ea este semnificativă, acest aspect fiind sesizabil din întrebuințarea pe care ar da-o acestei sume.

Destinațiile principale ale acestei sume sunt concentrate pe zona familială: o cincime dintre români i-ar da copiilor, nepoților, familiei, în timp ce altă cincime ar achiziționa o locuință sau un teren.

Surprinzător este faptul că doar 10% dintre cei chestionaţi i-ar investi şi 9% i-ar dona. La capitolul investiţii nu există şi varianta educaţiei, sau cheltuieli cu scop educativ propriu-zis, dar 4% declară că ar călători, iar acestea (călătoriile) pot avea o încărcătură educativă semnificativă.

Problemele cu banii

Îngrijorările care implică banii sau lipsa lor, nesiguranța zilei de mâine, devalorizarea banilor, nivelul de trai/sărăcia, nivelul scăzut al salariilor și pensiilor sunt prezente, la începutul anului 2019, în rândul a peste 30% dintre români. Acestea sunt urmate de îngrijorări care au la bază starea de sănătate (12%), dar și de cele legate de situația politică din țară (12%). „Fenomenul nu este nou, este o constantă a ultimilor 10 ani, iar variațiile de poziționare a lipsei banilor în acest top sunt legate de contextul în care este măsurată starea populației și elementele care îl influențează”, mai arată specialiștii în interpretarea datelor. (Theodora Şutiu)

 

6 din 10 români cred că banii sunt foarte necesari în viața de zi cu zi, percepția fiind distribuită omogen în toate categoriile socio-demografice.

 

Un venit lunar personal de până în 2.000 de lei este considerat suficient de către o treime dintre români

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri