Cu un parfum îmbietor şi flori de un roşu aprins, trifoiul roşu este o plantă vindecătoare, care nu ar trebui să lipsească din trusa verde a casei tale. Bogat în vitamine şi substanţe hrănitoare, trifoiul roşu ameliorează durerile din organism şi tratează mai multe tipuri de boli, printre care şi astmul, scrie clicksanatate.ro.
Cunoscut sub denumirea ştiinţifică de „Trifolium pratense“, trifoiul roşu conţine proteine, vitaminele A, B2, B12, C, E şi K, magneziu, potasiu, fosfor şi alte substanţe cu rol terapeutic. În scop medicinal, se folosesc florile de trifoi roşu, fără codiţă, din care se prepară infuzie, tinctură sau decoct. Planta este recunoscută pentru efectele sale diuretice, estrogenice, antiinflamatoare, cicatrizante, emoliente şi tonice.
Tratează astmul
Datorită substanţelor sale antiinflamatoare, ceaiul de trifoi roşu tratează tusea convulsivă şi spastică, crizele de astm bronşic şi bronşitele, planta acţionând ca un expectorant. Infuzia se prepară dintr-un pumn de plantă uscată la 1 cană de apă fiartă. De asemenea, planta mai poate fi utilizată şi sub formă de tinctură, pe care o prepari din 3 linguriţe de flori în 200 ml de alcool alimentar, lăsate la macerat o săptămână. Ia 15-20 de picături pe zi, diluate în apă sau ceaiuri călduţe, până când simptomele supărătoare se ameliorează.