Jurnalul.ro Cultură Ce citeşte Barack Obama

Ce citeşte Barack Obama

de Maria Coman 2    |   

De câţiva ani încoace, recomandările de carte făcute de Barack Obama au devenit extrem de populare, iar oamenii din întreaga lume îşi ghidează lecturile pe baza celor spuse de fostul preşedinte american. Dintre cele recomandate anul trecut, niciuna nu a fost până acum tradusă la noi, dar iată câteva dintre volumele care i-au atras atenţia în alţi ani. 

 

Acasă, de Marilynne Robinson, relatează într-o manieră strălucită parabola fiului risipitor, plasată în oraşul Galaad din Iowa.

Jack, fiul depravat al reverendului Boughton, s-a întors acasă după douăzeci de ani. Şiret şi prefăcut în tinereţe, acum un alcoolic pe umerii căruia atârnă secrete vechi de douăzeci de ani, el este în permanent conflict cu tatăl său cu spirit conservator, deşi rămâne cel mai iubit copil.

În timp ce Jack încearcă o reconciliere cu tatăl, începe să lege o relaţie puternică cu sora sa, Glory, ea însăşi revenită acasă cu inima zdrobită după un trecut plin de frământări.

Acasă este o carte luminoasă şi binefăcătoare despre familie, secrete de familie şi credinţă, scrisă de una dintre cele mai iubite şi mai apreciate autoare ale Americii.

Toni Morrison e un alt autor preferat de Barack Obama. La noi au fost traduse câteva dintre cărțile sale, printre care Ajută-l, Doamne, pe copil! Bride este o femeie superbă. Întunecimea pielii îi dă o frumuseţe aparte. Dar aceeaşi piele neagră făcuse ca venirea ei pe lume să fie un adevărat şoc pentru părinţii săi. Când era mică, ar fi făcut orice ca să-i câştige dragostea mamei. Acum, ca să-şi poată trăi viaţa cum se cuvine, Bride trebuie mai întâi să se elibereze de amintirile şi minciunile care o ţin încătuşată. În cel de-al unsprezecelea roman al său, plasat în zilele noastre, Toni Morrison vorbeşte fără ascunzişuri despre felul în care suferinţele copilăriei au consecinţe în viaţa de adult, transformând rănile şi furia personajelor ei în pură frumuseţe, şocând şi răscolind emoţii deopotrivă.

O altă carte tradusă la noi este Preaiubita, pentru care a câștigat și un premiu Pulitzer. O întâmplare teribilă tulbură liniştea căminului în care Sethe, o sclavă fugară, încearcă să ia viaţa de la capăt alături de cei patru copii ai săi. Liniştea mult aşteptată nu va apărea însă până când spiritul răzbunător care-i bântuie casa nu-şi va găsi pacea. Emoţionant, dur, apăsător, romanul lui Toni Morrison este o mărturie tulburătoare despre o rană nevindecată a unui popor, o istorie care reuşeşte să înspăimânte, să intrige, să emoţioneze, să îl revolte chiar şi pe cititorul de astăzi. „Preaiubita este o carte densă, dramatică, şi nu melodramatică, particulară şi în acelaşi timp universală, şocantă, totuşi liniştitoare. O carte nouă, dar în acelaşi timp foarte apropiată de romanul tradiţional, capabilă să influenţeze sau să schimbe percepţia cititorului despre lume“,  scrie The Guardian. 

O recomandare istorică, de data aceasta, este Wolf Hall, scrisă de Hillary Mantel. Anglia, 1520. Henric al VIII-lea dorește să anuleze căsătoria cu Caterina de Aragon și să o ia de soție pe Anne Boleyn. Poporul și Europa catolică se opun. Un singur om îndrăznește să-și pună în joc viața pentru a câștiga bunăvoința regelui: Thomas Cromwell, un personaj original, deopotrivă fermecător și ticălos, idealist și oportunist, fin cunoscător al caracterului uman și cu o energie fără seamăn.

Politician desăvârșit, de neclintit în ambiția sa, Cromwell își croiește cu abilitate drum într-o lume ostilă. Opunându-se parlamentului, politicii de stat și papalității, Cromwell este pregătit să redefinească Anglia conform voinței lui Henric și propriilor sale dorințe. Dar Henric este schimbător: binevoitor într-o zi, gata să ucidă în alta. Cu un stil inimitabil, Hilary Mantel înfățișează tabloul unei societăți în prag de schimbare, în care indivizii luptă cu propriul destin sau îl acceptă cu pasiune și curaj. Romanul recreează o perioadă în care succesul oferă puteri nelimitate, dar o singură greșeală aduce moartea.

Bărbați fără femei, a lui Haruki Murakami, a fost tradusă la noi de editura Polirom. În această colecție de povestiri, care, poate nu întâmplător împrumută titlul celui de-al doilea volum de proză scurtă a lui Ernest Hemingway, Murakami desenează relieful interior al unor bărbați care fie au pierdut, fie nu au avut niciodată pe cineva. Fără ezitări, abil și nuanțat, Murakami explorează peisajul lucrurilor care îi unesc sau îi despart pe bărbați de femei, vorbind despre singurătatea bărbatului, sexualitate, excentricitate, pierderi, regăsiri și efectele devastatoare ale unor evenimente aparent minore. Personajele lui sunt mânate în luptă de permanenta căutare a unui echilibru, a unui adevăr și a unui fel de a-ți trăi viața care să împace sinele tău adevărat cu așteptările celorlalți. 

Și, de data aceasta, o carte de non-ficțiune, Superficialii, a lui Nicholas Carr. Este despre schimbările pe care internetul le aduce creierului nostru. Autorul povestește că a început să remarce că internetul exercita asupra sa o influenţă mult mai puternică şi mai complexă decât o făcuse vreodată vechiul său calculator, cum i se schimbau rutinele și obiceiurile și devenea tot mai dependent de site-urile și serviciile de pe net. 

Subiecte în articol: barack obama
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri