Negocierile eșuate cu PNL și USR l-au împins pe Dacian Cioloș să caute din ce în ce mai mult susținerea liderilor politici de la Bruxelles. După întâlnirile recente avute cu liderii europeni, fostul premier a fost invitat şi la Congresul din Malta al popularilor europeni, acolo unde ar putea bate în cuie înfiinţarea unui nou partid politic.
Deși nu mai deține nicio funcție publică și nu reprezintă niciun partid politic, Dacian Cioloș participă de ieri la Congresul Partidului Popular European, la invitația președintelui Joseph Daul. De asemenea, la congresul PPE din Malta sunt prezenţi reprezentanți ai PMP şi PNL, partidul fostului președinte Traian Băsescu mizând pe tripleta Tomac-Steriu-Turcescu. De altfel, cei trei s-au tras în poză cu fostul premier şi europarlamentarul Siegfried Mureşan, purtător de cuvânt al PMP, şi l-au abordat pentru o fotografie şi pe fostul campion mondial la box, Vitali Klitschko, în prezent primar al Kievului. „Ne-am întâlnit la Congresul PPE. Nu e cazul să faceţi speculaţii”, a explicat Turcescu. Dacian Cioloș nu este la prima întâlnire cu liderii europeni în care nu are o calitate oficială. Săptămâna trecută, Dacian Cioloș a efectuat o vizită de cinci zile la Bruxelles unde s-a întâlnit cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermas, dar şi cu politicieni ca Joseph Daul, Günter Oettinger sau Antonio Tajani, președintele Parlamentului European. „Nu am venit la Bruxelles ca să reprezint pe cineva pentru că nu particip la întâlniri în care să reprezint pe cineva, pentru că nu particip la întâlniri în care se iau decizii, ci discut cu oameni care au încredere în mine”, a explicat atunci fostul premier.
Apare un PP românesc?
Faptul că Dacian Cioloș profită de orice ocazie pentru a se întâlni cu liderii europeni, coroborat cu înființarea asociației „Platforma România 100” şi încheiere a oricăror negocieri cu PNL şi USR reprezintă indicii clare că fostul premier este din ce în ce mai dispus să își facă propriul partid politic, alături de o parte dintre foştii miniștri tehnocrați. Mai mult, voci din interiorul USR susţin că Nicuşor Dan le-ar fi explicat useriştilor că intrarea fostului premier în partid n-ar fi de bun augur întrucât planul acestuia ar fi să unească USR cu PNL şi PMP pentru a crea o mare alianţă a dreptei, pe modelul Partidului Popular. „Despre unificarea Dreptei nu a fost vorba în mod explicit. Elementul care a apărut într-adevăr în discuţie a fost legat de platforma de dreapta, care să poată să constituie în viitor o alternativă coerentă la PSD”, a explicat purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna. El a mai precizat că până la Congresul USR din mai, subiectul Cioloş „este un subiect închis”.