Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce spun picioarele despre sănătatea ta

Ce spun picioarele despre sănătatea ta

Deși nu le dăm întotdeauna atenția cuvenită, picioarele sunt o parte extrem de importantă a organismului nostru. În ele se concentrează o treime din totalul oaselor din corp, precum și peste o sută de tendoane, mușchi și ligamente, necesare pentru a susține întreaga greutate a corpului, pe durata întregii zile. Reflexologii susțin că în talpa piciorului sunt proiectate toate organele vitale din organism. Chiar dacă această teorie nu a fost confirmată până acum, medicii sunt de acord că anumite afecțiuni pot fi depistate studiind sănătatea picioarelor. Iată când ar trebui să mergeți la un medic.

  1. Cârcei. Spasmele și crampele musculare la nivelul picioarelor sunt destul de comune. Ele apar, de obicei, după efort fizic intens, însă pot fi și indicatorul unor carențe din organism. De exemplu, lipsa de calciu, magneziu sau sodiu, care apar de obicei când organismul este deshidratat și mușchii nu mai sunt alimentați cu suficient oxigen. Cârceii mai pot indica o problemă a sistemului circulator.
  2. Degetul mare crescut. Este un posibil semn de gută, cea mai întâlnită formă de artrită inflamatorie. Boala apare atunci când în țesuturi concentrația de acid uric este foarte crescută. De obicei, la persoanele care suferă de gută, degetele mari de la picioare sunt roșii, umflate și dureroase.
  3. Picioarele reci indică probleme de circulație, hipotiroidie sau anemie. Dacă picioarele își schimbă culoarea, devin foarte albe sau chiar vinete, ar putea fi vorba de boala Raynaud, cauzată de ingustarea vaselor de sânge la nivelul picioarelor.
  4. Picioare umflate. Atunci când picioarele se umflă, pot fi suspectate mai multe tipuri de afecțiuni, de la problemele circulatorii și cardiace, la blocaje renale sau hepatice, până la tromboză sau cheaguri de sânge. Când picioarele sunt roșii, umflate și calde, poate fi vorba de o infecție, iar vânătăile și umflăturile pot sugera o entorsă sau chiar o fractură internă.
  5. Unghii gălbui. Dacă nu este vorba de îngălbenirea unghiei, din cauza lacului de ungii, atunci poate fi vorba de probleme hepatice sau chiar TBC. În plus, unghiile gălbui și care încep să se deformeze pot indica o ciupercă a piciorului.
  6. Înțepături în picioare. Acestea pot apărea în urma adoptării unei poziții nefirești, după ce piciorul a fost presat, dar și din cauza problemelor de circulație. La persoanele cu diabet, nervii de la extremități încep să fie afectați, iar acest lucru poate da senzația de înțepături. Potrivit medicilor, în cazurile de scleroză multiplă, primele simptome pot fi înțepături la mâini și picioare.

Subiecte în articol: picioare sanatate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri