Părinții nu au fost de acord cu testarea elevilor în școli deși a crescut numărul infecțiilor cu COVID-19 în rândul copiilor, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.
"Problema nu a fost disponibilitatea testelor antigen, care sunt teste recunoscute, ci a fost acordul părinților. Părinții, din păcate, nu și-au exprimat acordul pentru utilizarea acestor teste în școli", a spus acesta la antena3.
Potrivit datelor INSP, 230 de copii sunt internați și 20 se află la ATI.
Datele arată că 230 de copii sunt internaţi în spitale, iar alţi 20 se află la Terapie Intensivă.
Totodată, există circa un milion de teste pentru elevi dar acestea nu pot fi folosite deoarece se opune Ministerul Sănătății.
Demnitarul spune că nici părinții nu sunt de acord cu testarea copiilor.
"Luni de-a rândul am pledat pentru acest fel de testare. Am înțeles, nici acum testarea non-invazivă, acele teste pe bază de salivă, nu sunt omologate de Agenția Europeană a Medicamentului. Chiar dacă nu a fost posibilă o omologare la nivel european, au fost țări precum Franța, Austria și alte state, care au adoptat decizia autorizării acestor teste non-invazive, mai ușor de acceptat pentru părinți, la nivel național. Aș vrea să precizez că am avut 1.300.000 de teste la dispoziția școlilor, pe parcursul semestrului trecut. Au fost folosite doar câteva zeci de mii.
Deci, problema nu a fost disponibilitatea testelor antigen, care sunt teste recunoscute, ci a fost acordul părinților. Părinții, din păcate, nu și-au exprimat acordul pentru utilizarea acestor teste în școli. În continuare, avem un număr important de teste la dispoziția școlilor pentru testare și avem această problemă a acordului expres al părinților pentru testarea prevăzută, ca fiind un act medical. Va trebui să ieşim cât se poate de repede din acest cerc vicios.
Omologarea testelor pe bază de salivă în școli trebuie făcută de ANM, nu de Ministerul Educației.
"Omologarea acestor teste se face de către Agenţia Naţională a Medicamentului, nu de către Ministerul Educaţiei. Ministerul Educaţiei a pledat pentru omologarea acestor teste. Mai mult decât atât, premierul României, în urmă cu câteva zile, a solicitat accelerarea procesului de omologare acestor teste. Aceasta este situaţia. Spun de atât de mult timp acelaşi lucru. Nu stă în dreptul Ministerului Educaţiei să omologheze aceste teste", a spus Sorin Cîmpeanu.Totodată, există formulare pentru vaccinarea elevilor, prin care părinții își dau sau nu acordul. Administrarea serurilor nu este obligatorie, a mai precizat ministrul.
Spre exemplu, am declarat că avem nevoie de acele formulare prin care să se poată manifesta intenţia şi nu obligativitatea de vaccinare, formulare care nu sunt obligatorii pentru părinţi. Ei pot să le completeze sau nu. Şi dacă doresc să le completeze, pot să le completeze cu Da, cu Nu, sau Sunt încă indecis. Ele ne pot ajuta să ne organizăm în echipe mobile de vaccinare, astfel încât să fie corect dimensionat, nu numai numărul de doze, ci și timpul pentru vaccinarea în fiecare școală, știut fiind faptul că sunt aproape 10.000 de școli în România.
Este nevoie de acceste răspunsuri şi avem în continuare piedici birocratice. E vorba de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, care pe baza reglementărilor GDPR, împiedică distribuirea acestor formulare, care să fie completate de către părinţi, pentru a veni în întâmpinarea celor care doresc să se vaccineze.