Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce trebuie să facă persoanele fizice pentru a beneficia de facilități la depunerea declarației unice

Ce trebuie să facă persoanele fizice pentru a beneficia de facilități la depunerea declarației unice

Contribuabilii care, la momentul intrării în vigoare a noilor facilități și a prelungirii termenului de depunere de declarației unice au depus deja documentul, vor fi nevoiți să depună, până la 30 iunie, o declarație rectificativă, arată o analiză semnată de Irina Nistor, Director PwC România.

Declarația rectificativă va include și bonificațiile, iar cei care au efectuat deja și plata obligațiilor fiscale, trebuie să știe că suma achitată în plus vă putea fi compensată cu alte obligații fiscale sau le va fi restituită în conformitate cu prevederile Codului de Procedura Fiscală.

Cu 17 zile înainte de termenul final pentru depunerea Declarației Unice și plata obligațiilor fiscale aferente anului 2019 (25 mai 2020), la propunerea Ministerului de Finanțe, guvernul a anunțat că vă oferi mai multe facilități fiscale persoanelor fizice. Potrivit informațiilor oferite, 30 iunie 2020 ar deveni noul termen pentru depunerea Declarației Unice și pentru stingerea obligațiilor fiscale aferente (impozit pe venit, CASS și CAS), după ce termenul mai fusese o dată prorogat, de la 15 martie la 25 mai. În plus, Guvernul intenționează să revină la sistemul bonificațiilor ce pot ajunge până la 10% din obligațiile fiscale datorate de persoanele fizice.

Astfel, dacă contribuabilul ar stinge până la noul termen, 30 iunie 2020, obligațiile fiscale pe care le datorează ar putea primi o bonificație de 5% din suma acestor obligații. Acesteia i s-ar putea adăuga o alta, suplimentară, de încă 5% dacă contribuabilul va transmite în format electronic Declarația unică până la același termen, de 30 iunie 2020. Bonificația suplimentară este și ea condiționată de stingerea obligațiilor fiscale până la termenul mai sus menționat.

Mai exact, un contribuabil poate beneficia de bonificația de 5% pentru plata până la 30 iunie 2020 chiar dacă declarația o depune pe format hârtie, însă un contribuabil care depune declarația electronic nu poate beneficia de bonificația depunerii, dacă nu face și plata până la 30 iunie 2020. Dacă respectă ambele condiții, ambele bonificații se aplică. În aceste condiții, contribuabilii care au posibilitatea de a transmite declarația electronic, dar nu au reușit încă să parcurgă pașii în acest scop, încă au timp până pe 30 iunie 2020, pentru a beneficia de bonificații.

Depășirea termenului de 30 iunie 2020 pentru declarare și plată ar putea atrage, pe lângă pierderea dreptului la bonificații, și instituirea de accesorii în sarcina contribuabilului. Pentru implementarea acestor noi măsuri, ne așteptăm să vedem o actualizare a formularului Declarației Unice.

Odată cu termenul de depunere a Declarației Unice se prorogă și termenul pentru depunerea Formularului 230 - " Cerere privind destinația sumei reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii și din pensii”/ “Cerere privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat”. Astfel, contribuabilii mai au timp să vină în sprijinul organizațiilor nonprofit prin direcționarea 2%/3,5% din impozitul datorat, dacă nu au făcut-o deja.

Condiționarea acordării bonificației de 5% pentru stingerea obligațiilor fiscale până la termenul scadent de plată ar părea neobișnuită în condițiile unei economii funcționale și a unei societăți care nu ar fi obligată să înfrunte efectele unei crize fără precedent, însă pe fondul lipsei de lichidități a populației și a diminuării veniturilor bugetare, această măsură devine benefică ambelor părți.

De fapt, toate aceste măsuri sunt binevenite în contextul actual și pot fi văzute ca o gură de oxigen pentru contribuabili, dar și pentru reprezentanții ANAF, care în continuare se confruntă cu un sistem informatic deficitar. Pentru că, să ne amintim că vorbim despre acel sistem care a transformat peste noapte bonificațiile din 2018 din drepturi în obligații de plată pentru mulți contribuabili care au fost nevoiți să treacă prin situații mai puțin plăcute. Sperăm că, de data aceasta, sistemul să fie pregătit să înregistreze corect atât bonificațiile din acest an, cât și cele care vor urma, dat fiind faptul că Guvernul intenționează să acorde bonificații și în 2021, în condiții ce vor fi anunțate ulterior.

Nu în ultimul rând, dar separat de măsurile de mai sus, ca o continuare a OG 6/2020, Guvernul intenționează să ofere posibilitatea celor care au obligații fiscale restante la data de 31 martie 2020, să solicite, până la data de 15 decembrie 2020, anularea accesoriilor aferente. De asemenea, în pachetul de măsuri cu care Guvernul împreună cu Ministerulul de Finanțe ar trebui să vină în sprijinul angajatorilor după 15 mai, ar putea fi incluse măsuri precum aplicarea bonificațiilor și asupra obligațiile fiscale salariale (impozit pe salarii, contribuții sociale obligatorii) plătite la timp de către angajatori și extinderea sferei beneficiilor neimpozabile și exceptate de contribuții sociale obligatorii prin includerea acelora pe care angajatorii le acordă angajaților pentru revenirea la birou și desfășurarea activității în condiții de siguranță pentru aceștia, încheie Irina Nistor.

Mediafax

Subiecte în articol: analiza declaratie unica persoane fizice
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri