Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce trebuie să știi dacă vrei să schimbi furnizorul de energie electrică

Ce trebuie să știi dacă vrei să schimbi furnizorul de energie electrică

Liberalizarea pieței de energie înseamnă că prețurile la energia electriică și gaze naturale nu mai sunt fixe, stabilite de ANRE. Prin urmare, acestea au devenit diferite în funcție de furnizor, arată E.ON.

Compania oferă cinci sfaturi pentru consumatorii casnici, în procesul de liberalizare şi de schimbare a ofertei de electricitate.

În primul rând trebuie verificat pe factură dacă ești sau nu pe piața liberă. Pentru gazele naturale, termenul până la care poți opta pentru o ofertă concurențială este 1 iulie. Dacă până la 30 iunie nu alegi, vei fi trecut automat pe piața liberă.

Dacă ai un contract de serviciu universal la electricitate, termenul de 30 iunie reprezintă data limită până la care poți opta pentru o ofertă din piaţa concurenţială și poți beneficia de discountul oferit de furnizor. Acest discount reprezintă diferenţa între preţul pentru serviciu universal şi cel mai bun preţ din oferta concurenţială a companiei. După această dată se va aplica preţul de serviciu universal, valabil de la 1 iulie 2021.

Un instrument util pentru identificarea şi analizarea ofertelor este comparatorul de oferte-tip de furnizare de pe site-ul anre.ro.

Întotdeauna să fii atent la preţurile de furnizare publicate, la perioada de valabilitate a preţului şi la condiţiile în care pot fi modificate preţurile din oferte. Foarte important este că nu te costă nimic să treci în piata liberă, nu ai întreruperi în furnizarea de energie, nu ţi se schimbă contorul, iar distribuitorul va asigura intervenţiile de urgenţă pentru deranjamente şi incidente. Poţi alege oricând şi de oriunde din ţară furnizorul de energie.

Totodată, deși preţul contează, acesta nu este singurul criteriu important.

Verifică dacă oferta include accesul la servicii conexe, cum ar fi centre de relaţii clienţi, call-center, portal online şi aplicaţii mobile pentru a-ţi gestiona singur consumul şi facturile.

Ia în calcul capacitatea operaţională şi financiară a furnizorului.

Nu te grăbi să semnezi. Citeşte cu atenţie conţinutul tuturor documentelor puse la dispoziţie şi nu semna nimic dacă lipsesc informaţii importante, precum preţuri transparente cu toate componentele incluse, termene de plată, durata contractului, valori taxă de reziliere sau dacă există câmpuri necompletate.

Piaţa de electricitate din România a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2021.

Subiecte în articol: consumatori energie eon
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri