Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cele mai bune 6 fructe pe care ar trebui să le consumi pentru sindromul metabolic

Cele mai bune 6 fructe pe care ar trebui să le consumi pentru sindromul metabolic

de Anastasia Paul    |   

Dacă suferi de sindrom metabolic, nu trebuie să eviți fructele. De fapt, există câteva fructe care l-ar putea îmbunătăți.

O treime dintre americani trăiesc cu sindrom metabolic, dar mulți nici măcar nu știu asta.

Vestea bună este că sindromul metabolic poate fi gestionat prin modificări ale stilului de viață, inclusiv alimentație sănătoasă, activitate fizică regulată și gestionarea stresului. Un prim pas este să adopți o dietă echilibrată, cu alimente întregi, bogate în nutrienți, inclusiv anumite fructe.

Ce este sindromul metabolic

Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care cresc riscul de a dezvolta diabet de tip 2, boli de inimă și accident vascular cerebral. Este diagnosticat atunci când sunt prezente trei sau mai multe dintre următoarele afecțiuni:

Circumferința taliei înalte
Trigliceride crescute
Colesterol HDL scăzut
Glicemie crescută
Hipertensiune arterială

Cele mai bune fructe de consumat pentru sindromul metabolic

Dacă vrei să prervii sau să gestionezi sindromul metabolic, aceste fructe aprobate de dieteticieni merită un loc în farfurie.

Rodie
Cercetările arată că rodiile pot avea un impact pozitiv asupra mai multor aspecte ale sindromului metabolic, inclusiv tensiunea arterială, zahărul din sânge, colesterolul și trigliceridele. Unul dintre motive este că rodiile conțin fitonutrienți cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, cum ar fi acizii fenolici, taninuri și flavonoide.

„Rodiile ajută la creșterea mai multor bacterii intestinale sănătoase, numite Akkermansia, care ajută la menținerea unui metabolism sănătos, la promovarea unei greutăți corporale sănătoase, la susținerea bunăstării și, de asemenea, la întărirea sistemului imunitar”, spune Emily Wood, nutriționist din Niagara Falls, N.Y. „Unele modalități grozave de a savura rodia sunt prin a le adăuga într-un smoothie sau într-o salată.”

Pepene verde
Pepenele verde este o altă opțiune delicioasă pentru sindromul metabolic. Cercetările arată că persoanele care au consumat două căni de pepene verde timp de patru săptămâni s-au simțit mai puțin înfometate și mai mulțumite decât persoanele care au consumat o gustare cu calorii alcătuită din prăjituri cu conținut scăzut de grăsimi. De asemenea, au slăbit și au scăzut tensiunea arterială.

„Pepenii verzi au un conținut ridicat de apă și, de asemenea, conțin nutrienți precum potasiu, vitamina C, magneziu și antioxidanți, precum licopenul”, spune Moushumi Mukherjee, dietetician din Michigan.

Mure
Există vești încurajatoare și pentru mure. „Murele au un indice glicemic mai mic decât alte fructe și este posibil să nu crească nivelul zahărului din sânge la fel de repede ca fructele tropicale, cum ar fi ananasul sau bananele”, spune Lisa Andrews, dietetician din Cincinnati.

„Murele au, de asemenea, minerale importante precum potasiu, calciu și magneziu, care ajută la reducerea tensiunii arteriale”, spune Adiana Castro, proprietarul Compass Nutrition. „Sunt, de asemenea, bogate în fibre, ceea ce ajută la sațietate și mențin echilibrul zahărului din sânge.”

Citrice
„Cele mai bune fruct pentru sindromul metabolic sunt citricele”, spune Andrews. „Conțin potasiu, vitamina C și fibre și fac parte din dieta DASH, o dietă recomandată pentru gestionarea hipertensiunii.”

Flavonoidele din citrice ajută la reducerea inflamației și a stresului oxidativ, ambele componente cheie ale sindromului metabolic. Ele ajută, de asemenea, la creșterea sensibilității la insulină, ceea ce poate duce la un control îmbunătățit al zahărului din sânge.

Struguri
Studiile arată că strugurii pot proteja împotriva sindromului metabolic prin scăderea tensiunii arteriale, a trigliceridelor și a colesterolului total și LDL. „Ca și rodiile, strugurii ajută, de asemenea, la creșterea mai multor bacterii intestinale sănătoase Akkermansia”, spune Wood.

Aceasta este o veste bună deoarece studiile au descoperit că nivelurile mai ridicate de Akkermansia în intestin au fost legate de o prevalență mai scăzută a sindromului metabolic.

Mere
Merele pot ajuta la prevenirea sau gestionarea sindromului metabolic în mai multe moduri. Sunt bogate în fibre dar adevărata magie este că sunt bogate în antioxidanți. Cojile de mere conțin antocianine și flavonoli, despre care se crede că ajută la atenuarea factorilor de risc pentru sindromul metabolic Așadar, un măr nedecojit pe zi poate contribui în mare măsură la prevenirea sindromului metabolic.

Alte sfaturi pentru gestionarea sindromului metabolic

Fructele bogate în fibre și antioxidanți sunt un început bun. Dar nu te opri aici. Iată câteva alte lucruri pe care le poți facepentru a gestiona sindromul metabolic:

Dietă echilibrată. „Include  legume cu frunze verzi pentru potasiu, vitamina C și fibre”, spune Andrews. „Adaugă mai multe fasole, leguminoase, nuci și semințe pentru fibre suplimentare și grăsimi sănătoase și include cereale integrale pentru fibre alimentare și antioxidanți.”
Limitează grăsimile saturate. Vei promova un nivel sănătos de colesterol și vei reduce riscul de boli de inimă. Optează pentru produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și carne slabă și limitează sau evită alimentele prăjite. Pentru a ajuta la gestionarea greutății, a zahărului din sânge și a tensiunii arteriale, ai grijă la alimentele și gustările comode care sunt bogate în grăsimi, sare și zahăr.
Mănâncă constant pe tot parcursul zilei. Mâncatul la fiecare3-4 ore poate ajuta la menținerea stabilă a nivelului de zahăr din sânge și la gestionarea poftelor și a foamei. Includerea unor proteine, grăsimi și fibre la fiecare masă poate promova, de asemenea, un nivel stabil de zahăr din sânge.
Exerciții regulate. Mișcarea poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la gestionarea zahărului din sânge. „Realizează cel puțin 20 de minute de mișcare pe zi sau 150 de minute pe săptămână”, recomandă Wood.

Concluzie
Dacă avi sau vrei să previi sindromul metabolic, nu trebuie să eviți fructele. Fructele sunt pline de fibre, vitamine și minerale care pot ajuta la gestionarea sau prevenirea sindromului metabolic. Unele fructe au chiar fitonutrienți speciali care s-au dovedit că îmbunătățesc condițiile asociate cu sindromul metabolic, potrivit eatingwell.com.

 

Subiecte în articol: sindrom metabolic fructe
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri