Potrivit cumvaplace.ro, pentru reușita unui sos sau a unui dressing (dacă termenul vă e familiar, mai ales dacă urmăriți emisiunile culinare), nu e nevoie decât de puțină atenție la cantitățile ingredientelor folosite, precum și la calitatea acestora. Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să faceți sosul perfect pentru următoarea salată:
- Folosiți ulei de măsline de bună calitate, de preferat extra-virgin
- Un sos bun are nevoie de aciditate; fie folosiți oțet de vin, de struguri ori balsamic, fie zeamă de lămâie, de lime sau de portocală
- Când doriți să dați cremozitate sosului, folosiți muștar
- Adăugați verdețuri proaspete: mărar, pătrunjel, cimbru, rozmarin, tarhon
- Pentru un gust mai dulce, puteți adăuga miere sau gem (de caise, portocale, piersici), bine dizolvate în amestecul de ulei și oțet sau zeamă de lămâie
- Adăugați și puțină coajă de citrice pentru un plus de aromă
Combinații gustoase
Sos cu iaurt
- 1 cutie mică de iaurt grecesc
- 1 lingură de ulei de măsline
- ½ legătură de pătrunjel/mărar
- 1 cățel de usturoi pisat
- Zeama de la lămâie
- Sare
- Piper
Tocați cât mai fin verdeața și adăugați-o în iaurtul rece.
Adăugați usturoiul, dacă vă place, uleiul, zeama de lămâie, sare și piper după gust.
Este un sos grozav cu o salată de castraveți, ridichi și castraveți, dar și cu o salată verde în care ați adăugat bucăți de friptură de pui.
Sos cu miere și muștar
- 4 linguri de ulei de măsline
- 1 lingură de miere
- 1 lingură de oțet
- 1 lingură de muștar
- Sare
- Piper
Puneți toate ingredientele într-un borcan mic și amestecați bine.
Turnați sosul peste salată doar înainte de a o mânca.
Dacă faceți mai mult sos, îl puteți păstra la frigider până la 4 zile.
Se combină delicios cu o salată de broccoli, năut sau fasole boabe, ceapă, merișoare sau stafide și semințele preferate.
Sos cu pastă de susan și lămâie
- 8 linguri de pastă de susan
- Zeama de la o lămâie
- 5-6 linguri de apă caldă
- Sare
Într-un bol, amestecați pasta de susan cu 4-5 linguri de apă caldă. Dacă vă doriți un sos mai lichid, adăugați câte o lingură de lichid până ajunge la densitatea dorită.
Adăugați întâi zeama de lămâie și la final potriviți gustul de sare.
Este un sos potrivit pentru o salată de cartofi copți (obișnuiți sau dulci) sau dovleac, boabe de năut, ceapă roșie, semințele preferate (de floarea-soarelui sau dovleac), frunze de baby spanac.
Sos cremos de maioneză și nuci caju
80 ml băutură vegetală de migdale (“lapte” de migdale)
- 200 g caju crud (fiert 30 de minute sau înmuiat în apă rece peste noapte)
- 300 g maioneză vegetală
- Zeama de la o jumătate de lămâie
- 1 castravete, curătaț de coajă
- 1 cățel de usturoi
- 1 lingură de pătrunjel verde tocat
- 2 linguri de mărar verde tocat
- 2 linguri de ceapă verde tocată, doar tulpinile
- 1 lingură de oțet
- Sare
Amestecați oțetul cu băutura vegetală de migdale și lăsați deoparte 5 minute.
Turnați amestecul într-un blender, adăugați nucile caju, maioneza, zeama de lămâie, castravetele tăiat cuburi, usturoiul feliat și sare. Mixați 2-3 minute, cât să obțineți un sos fin și cremos.
Adăugați-l peste o salată cu frunze verzi, roșii cherry, castraveți și crutoane.
Sos cu lime (lămâie) și chimion
- 80 ml ulei de măsline
- Zeama de la 2 lime (sau o lămâie mai mare)
- ½ linguriță de chimion
- 1 cățel de usturoi
- ½ linguriță de miere
- ½ linguriță de muștar
- Sare
- Piper
Amestecați toate ingredientele într-un borcănel și turnați sosul peste salată doar înainte de a o mânca.
Este un sos potrivit pentru o salată cu boabe de fasole neagră și porumb, avocado tăiat cubulețe, frunze de baby spanac (sau kale), roșii cherry și semințe de dovleac.
Sos cremos cu avocado
- 3 avocado
- 500 ml băutură vegetală de migdale (“lapte” de migdale)
- Zeama de la 2 lime (sau o lămâie mare)
- 1 legătură de pătrunjel verde
- 1/2 legătură de mărar verde
- 4 fire de ceapă verde
- 1 cățel de usturoi
- Sare
- Piper
Adăugați toate ingredientele într-un blender și amestecați până se transformă într-un sos cremos.
Îl puteți păstra într-un recipient etanș, în frigider, până la 4 zile.
Este un sos grozav pentru o salată cu bucățele de pui (pe grătar, friptură sau șnițel), roșii cherry, bucăți de avocado, ceapă, castravete și frunze de salată.