Jurnalul.ro Sport Cele mai importante evenimente din sport în acest an - Participarea României la EURO şi la JO

Cele mai importante evenimente din sport în acest an - Participarea României la EURO şi la JO

de Redacția Jurnalul    |   

Pe lângă rezultatele notabile obţinute de sportivii români în acest an, pe plan local, sportul a înscris şi câteva premiere precum tranzacţia prin care Dan Şucu, proprietarul Mobexpert şi acţionar al Rapidului, a preluat celebrul club de fotbal Genoa din Seria A, prima ligă din Italia.

Anul 2024 a fost marcat, în primul rând, de două evenimente majore la nivel european şi internaţional, la care România nu doar că a participat, dar a şi obţinut rezultate notabile, mai exact EURO 2024 şi Jocurile Olimpice de la Paris.

Echipa naţională de fotbal a României a ajuns în optimile Campionatului European de Fotbal, un rezultat pe care România nu l-a mai văzut din 2000. Pe lângă acest aspect, rezultatele României la EURO au creat multă emoţie în rândul suporterilor, pe lângă zecile de mii de români care au mers la meciurile din campionat, evoluţia echipei naţionale a fost urmărită de milioane de suporteri din cafenele, baruri, puburi şi de acasă.

La Jocurile Olimpice de la Paris, România s-a clasat pe locul 23 în clasamentul oficial, câştigând nouă medalii, dublu faţă de rezultatele de la Tokio din 2020 şi de la Rio din 2016, fiind cea mai bună performanţă a echipei României din ultimii 16 ani. Cele nouă medalii au fost obţinute de sportivii a patru discipline şi anume înot, canotaj, gimnastică şi haltere.

Una dintre cele mai importante veşti la finalul acestui an este preluarea clubului de fotbal Genoa din Italia de către antreprenorul Dan Şucu, proprietarul Mobexpert şi acţionar al clubului de fotbal local Rapid.

Cele mai importante zece evenimente din sport

David Popovici, nominalizat la titlul de cel mai bun înotător european din 2024

♦ Federaţia Europeană de Nataţie l-a inclus pe românul David Popovici pe lista celor mai valoroşi înotători de pe Bătrânul Continent în 2024, fiind nominalizat la titlul de cel mai bun sportiv al anului 2024 din Europa.

♦ David Popovici a încheiat anul cu patru medalii importante, anume aur olimpic la 200 metri liber, bronz olimpic la 100 metri liber şi două titluri europene la 100 şi 200 metri liber.

De asemenea, Popovici a apărut şi pe coperta revistei franceze L'Equipe Magazine, unde au mai fost şi alţi doi români înaintea lui, mai exact Nadia Comăneci şi Gheorghe Hagi.

Întoarcerea Simonei Halep pe teren

♦ După scandalul de dopaj prin care a trecut Simona Halep în 2022, care i-a adus o pedeapsă iniţial de patru ani de suspendare, TAS a hotărât anul acesta reducerea pedepsei la nouă luni. l ITF a hotărât suspendarea Simonei Halep începând cu 7 octombrie 2022, astfel că pedeapsa de suspendare pentru nouă luni a expirat pe data de 6 iulie 2023. Simona Halep s-a întors astfel pe teren şi se pregăteşte de calificările la Australian Open.

Meciul de retragere al Generaţiei de Aur la fotbal

♦ Generaţia de Aur la fotbal şi-a jucat ultimul meci, marcând simbolic retragerea acesteia din fotbal. Meciul a avut loc pe 25 mai, iar naţionala care a dus România la Mondilaul din 1994 a câştigat meciul cu 3 la 2 împotriva unei selecţionare mondiale, condusă de Jose Mourinho. Meciul a fost urmărit de 54.967 de spectatori din tribune, evenimentul întreg generând un venit de peste 1,5 mil. euro.

Deschiderea Arenei Berceni, primul patinoar construit în Bucureşti în ultimii 70 de ani

♦ După 70 de ani, Bucureştiul va avea primul patinoar construit de la zero. Berceni Arena urmează a fi inaugurată în luna august şi va găzdui primul meci dintre Corona Braşov şi ACSH Gheorgheni, competiţie care a epuizat toate biletele puse la vânzare. Capacitatea arenei este de circa 800 de locuri.

♦ Investiţia în arenă s-a ridicat la circa 10 milioane de euro şi este un proiect derulat de Primăria Sectorului 4 din Bucureşti. Lucrările au durat circa un an şi 8 luni. După o pauză de 12 ani, Bucureştiul a fost iar gazda unui meci de hochei. Berceni Arena este singurul patinoar funcţional din Bucureşti în prezent.

Campionatul European de Fotbal

♦ Echipa naţională de fotbal a României a ajuns în optimile Campionatului European de Fotbal, un rezultat pe care România nu l-a mai văzut din 2000. Pe lângă acest aspect, rezultatele României la EURO au creat multă emoţie în rândul suporterilor, pe lângă zecile de mii de români care au mers la meciurile din campionat, evoluţia echipei naţionale a fost urmărită de milioane de suporteri din cafenele, baruri, puburi şi de acasă.

♦ În faza grupelor, România a jucat cu Ucraina, Slovacia şi Belgia, grupă din care a ieşit pe primul loc. În primul meci din optimi, echipa naţională a jucat împotriva Olandei, meci pe care l-a pierdut cu 3-0.

Naţionala feminină de baschet U16 a câştigat trofeul FIBA U16 Women’s EuroBasket 2024 Division B

♦ Naţionala feminină U16 a câştigat divizia B a Campionatului European de baschet şi s-a calificat în divizia superioară, după un meci disputat cu Cehia, scorul final fiind 52-54. Ioana Velcea de la CSS Alexandria a fost declarată MVP-ul competiţiei (Most Valuable Player). În drumul spre marele trofeu, România a înregistrat şase victorii şi un eşec. Rezultatele din fazele eliminatorii au fost 77-66 cu Lituania, 49-44 cu Turcia, respectiv victoria cu 54-52 din finala cu Cehia.

Jocurile Olimpice de la Paris

♦ România s-a clasat pe locul 23 în clasamentul oficial al Jocurilor Olimpice care au avut loc la Paris în acest an. Echipa României a câştigat nouă medalii, dublu faţă de rezultatele de la Tokio din 2020 şi de la Rio din 2016, fiind cea mai bună performanţă a echipei României din ultimii 16 ani.

♦ Cele nouă medalii au fost obţinute de sportivii a patru discipline şi anume înot, canotaj, gimnastică şi haltere. Dintre acestea, au fost trei medalii de aur, patru de argint şi două de bronz. România a luat aurul la proba de înot de 200 m liber, la dublu vâsle masculin şi la barca de 8Ă1 feminin. Argintul a fost obţinut la dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, la dublu vâsle feminin, categoria uşoară şi la haltere feminin, categoria 49 kg. Medaliile de bronz au fost obţinute la proba de înot de 100 m liber şi la gimnastică artistică individual la sol.

Radu Drăguşin a bătut palma cu Tottenham

♦ Fotbalistul român Radu Drăguşin a fost transferat de la echipa de fotbal Genoa, din Seria A, la Tottenham, în Premier League, în schimbul a 25 de milioane de euro, fiind astfel printre cele mai scumpe transferuri ale unui fotbalist român. La Tottenham, Radu Drăguşin încasează un salariu de circa 2,8 milioane de euro pe an.

♦ Radu Drăguşin este cel mai bine cotat jucător din lotul României.

Prima şcoală de polo călare în România

♦ Pentru prima dată în România a fost înfiinţată o şcoală de polo călare, un sport cu tradiţie în afara ţării, dar deloc cunoscut pe plan local. Cristina RoŞu a pornit prima asociaţie de polo călăre, Asociaţia Club Sportiv Polo Singureni, şi prima şcoală dedicată acestui sport. Şcoala de polo călare îşi desfăşoară activitatea la arena de polo de la Singureni Manor, care are o suprafaţă de 6.000 de metri pătrăţi.

Dan Şucu a preluat Genoa

♦ Dan Şucu, proprietarul Mobexpert şi principalul acţionar al clubului de fotbal Rapid Bucureşti, a preluat oficial celebrul club de fotbal italian Genoa, în urma unei tranzacţii financiare de majorare de capital.

Dan Şucu negociază de mai mult timp această tranzacţie, iar discuţiile s-au accelerat în ultimele săptămâni.

♦ Genoa, un club de fotbal italian fondat în 1893, era deţinut de 777 Partners, o firmă de investiţii cu sediul în Miami, care însă nu şi-a îndeplinit anumite obligaţii şi de aceea avea nevoie de un alt investitor. Echipa evoluează în Seria A, prima ligă a fotbalului italian, şi se află pe locul 13 în clasament.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri