Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Centrala de la Cernavodă, cea mai sigură din lume

Centrala de la Cernavodă, cea mai sigură din lume

de Cristian Anton    |   

Un cutremur major este iminent în România, o spun tot mai multe voci autorizate. Şi, pentru că vorbim deja în termeni de „când”, nu „dacă”, este bine de ştiu cât de pregă­tite sunt autorităţile. Una din puţinele veşti bune vine de la Cernavodă. Centrala nucleară este printre cele mai sigure din lume şi, chiar şi în eventuali­tatea unui cutremur extrem de puternic, de 8 grade Richter, nu ne va expune unei apo-calipse nucleare.

Directorul general al Nucle­arelectrica, Daniela Lulache, este convinsă că cele două uni-tăţi nucleare vor rezista fără probleme unui cutremur de 8 grade Richter: „Centrala de la Cernavodă este proiectată să reziste unui astfel de seism puternic. Există sisteme indepen­dente de oprire care sunt califi­cate seismic, adică sunt capabile să oprească în siguranţă reac­torul. Totodată, există sisteme de asemenea independente, califi­cate seismic, capabile să răcească zona activă (combustibilul) şi să prevină eliberarea de radioacti­vitate din interiorul anvelopei”. Potrivit oficialului Nuclearelec­trica, misiunile internaţionale au evaluat centrala din România ca printre cele mai sigure din lume: „Centrala de la Cernavodă este foarte sigură. În urma celor mai recente misiuni internaţionale de evaluare, centrala de la Cerna­vodă este în primele din lume, iar la factorul de capacitate de la punerea în funcţiune până în prezent suntem de mulţi ani pe primul loc în lume”.

 

Investiţii în securitate

„Majoritatea investiţiilor curente sunt în menţinerea şi îmbunătăţirea constantă a func­ţiilor de securitate nucleară, de implementare de măsuri post-Fu­kushima, deşi rezultatele testelor de stres realizate de Comisia Europeană imediat după Fu-kushima au relevat un nivel ri-dicat de securitate nucleară. Investiţiile în îmbunătăţirea funcţiilor de securitate nucleară în cazul evenimentelor din afara bazelor de proiectare ca urmare a accidentului nuclear survenit la centrala nucleară Fukushima înregistrau la 31.12.2016 o va-loare de 250.810.000 lei”, a mai spus şefa Nuclearelectrica.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri