Jurnalul.ro Ştiri Observator Anunț important pentru persoanele care au centrală termică. Cât costă verificarea obligatorie?

Anunț important pentru persoanele care au centrală termică. Cât costă verificarea obligatorie?

Verificarea este obligatorie la fiecare doi ani. Operaţiunea costă între 250 şi 400 de lei dar astfel ne asigurăm că funcţionează în parametri normali şi putem să începem să o folosim. 

Românii care utilizează centrală de apartament trebuie să urmeze mai multe reguli. În cazul în care nu le respectă, riscă să fie sancționați. 

Un termostat bun şi montat corect ne scapă de grija facturilor mari, dar şi de incidente. Cel mai ieftin dintr-un magazin de bricolaj costă aproximativ 80 de lei şi este un termostat cu fir, iar cel mai scump depăşeşte 700 de lei şi poate controla temperatura din telefon. 

"E bine să testăm dacă termostatul arată chiar temperatura reală. Ulterior, cel mai eficient este să programăm centrala astfel încât să menţină o temperatură constantă. Confortul termic în România era cam la 23 de grade",spune Corina Murafa, specialist în energie.

Cât costă o centrală termică

Dacă aveţi nevoie de o centrală nouă înainte de venirea iernii, oferte sunt destule la început de sezon rece. "Pentru clienţi este foarte importantă perioada de garanţie a centralelor, dar şi pachetele promoţionale. Preţurile centralelor pornesc de la 3.000 de lei şi pot ajunge până la 12.000 de lei", spune Alexandru, şef de raion termice magazin bricolaj.

"Dacă centrala termică nu funcţionează la parametrii optimi determină creşteri ale consumului de gaze naturale. Practic o să avem o centrală termică care din motive tehnice consumă mai multe gaze naturale pentru a ne asigura confortul termic", precizează Adrian Vintilă, specialist în energie.

Plafonarea preţurilor la energie ne fereşte de facturi uriaşe în această iarnă. Măsura de sprijin a statului ar urma să expire pe 31 martie. Însă, în contextul preţurilor mari de pe bursă în estul Europei, autorităţile iau în calcul să ceară la Bruxelles prelungirea mecanismului. 

Pentru un consum corect, specialiştii ne recomandă să setăm apa caldă în centrală pe o temperatură de 43 de grade, iar butonul de căldură în calorifere în jur de 40-45 de grade. 

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri