Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cercetătorii au descoperit lucruri uimitoare despre rechini

Cercetătorii au descoperit lucruri uimitoare despre rechini

Cercetătorii au descoperit că rechinii au viață socială complexă și unii dezvoltă legături stabile, arată un studiu al Universității din Florida, publicat în revista Oroceedings of the Royal Society, citat de Reuters.

Timp de patru ani a fost observat comportamentul unui grup de 41 de rechini cenușii din atolul Palmyra, Oceanul Pacific, aflat la 1.600 de kilometri sud-vest de Hawaii. Au fost folosiți transmițători acustici și camere de filamt cu senzori. 

Rechinii își petrec diminețile împreună, în grupuri de aproximativ 20 de indivizi, dispersându-se apoi pe parcursul zilei și al nopții, pentru a se reîntâlni în dimineața următoare. Unii dintre ei formează legături care pot dura mai mulți ani. 

''Sunt animale incredibile şi încă destul de neînţelese. Aş vrea să vorbesc despre 'vieţile lor sociale secrete', nu pentru că îşi doresc să le ţină secrete, ci pentru că abia recent am dezvoltat instrumentele pentru a vedea şi a le înţelege comportamentul social. Nu toţi rechinii sunt sociabili, iar unii sunt mai degrabă solitari", a declarat Yannis Papastamatiou, biolog marin în cdrul Universităţii Internaţionale Florida, autorul principal al studiului. 

Rechinul cenuşiu are dimensiuni medii, ajungând la circa doi metri lungime. Sociabilitatea lor se aseamănă, în privința stabilității de-a lungul timpului, cu anumite păsări şi mamifere, dar diferă prin faptul că nu are componenta de construire a cuibului, ritualul de împerechere, producerea sunetelor sau interacţiuni prieteneşti.

Motivul pentru care rechinii îşi petrec timpul împreună este pentru a se asigura că unii indivizi găsesc de mâncare.

''De ceva vreme știam că rechinii sunt capabili să recunoască anumiţi tovarăşi din grup şi au preferinţe sociale. Studiul nostru scoate la iveală pentru prima dată că aceștia sunt capabili să menţină parteneri sociali timp de mulţi ani. Grupurile sociale operează asemenea unor centre de informaţii, de unde indivizii se pot urmări unul pe celălalt pentru a ajunge în zonele unde există hrană '', a spus biologul marin şi coautor al studiului, David Jacoby, din cadrul Institutului de Zoologie din Londra.

 

Subiecte în articol: rechini
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri