Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cererea de credite de consum și împrumuturi ipotecare a crescut în zona euro

Cererea de credite de consum și împrumuturi ipotecare a crescut în zona euro

de Redacția Jurnalul    |   

Băncile din zona euro au raportat prima creştere din 2022 a cererii pentru credite de consum şi împrumuturi ipotecare, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), transmit Bloomberg şi Reuters.

Datele BCE arată că a continuat să scadă cererea de credite din partea companiilor din zona euro în trimestrul doi din 2024, deşi există divergenţe considerabile în regiune. În timp ce a crescut cererea de credite din partea companiilor în Germania şi Spania, a continuat să scadă în Franţa şi Italia.

"Dobânzile ridicate şi investiţiile fixe mai scăzute au continuat să exercite presiuni asupra cererii de credite din partea companiilor. În acelaşi timp, îmbunătăţirea perspectivelor pe piaţa locuinţelor şi a încrederii consumatorilor sprijină cererea din partea gospodăriilor", precizează BCE.

Datele privind creditarea sunt extrem de importante pentru oficialii BCE care vor să ştie cât de repede pot reduce din nou dobânzile. Analiştii se aşteaptă ca la reuniunea din această săptămână BCE să nu modifice politica monetară, dar să reducă din nou dobânzile în septembrie.

Băncile se aşteaptă ca cererea netă de împrumuturi să crească la toate categoriile, în trimestrul trei din 2024. În plus, standardele de creditare "nu s-au modificat foarte mult". În timp ce ele au devenit uşor mai stricte pentru companii, s-au atenuat pentru gospodării, a indicat BCE. Instituţia a adăugat: "Toleranţa la risc a băncilor reprezintă motorul principal al înăspririi standardelor de creditare pentru firme. Concurenţa a contribuit la o atenuare a standardelor de creditare pentru împrumuturile ipotecare".

De asemenea, băncile se aşteaptă în trimestrul trei din 2024 la o înăsprire moderată a standardelor de creditare pentru firme şi la menţinerea celor pentru gospodării. 

Agerpres

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri