Jurnalul.ro Ştiri Educatie Cerinţele elevilor pentru programul de guvernare

Cerinţele elevilor pentru programul de guvernare

de L.Budin    |   

Consiliul Naţional al Elevilor - CNE a venit  cu o serie de propuneri pentru programul de guvernare 2019-2020. Printre ele se numără o structură fixă a anului şcolar, burse al căror cuantum să fie stabilit anual, grupuri sanitare în interiorul tuturor unităţilor de învăţământ, decontarea cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu şamd. În total, 13 probleme, cărora elevii le solicită o rezolvare

 

Prima propunere enumerată pe lista elevilor este structura fixă a anului şcolar, astfel încât cursurile să înceapă în fiecare an pe 1 septembrie şi să se încheie pe 1 iunie. „Aceasta ar preveni situaţiile în care data începerii anului şcolar ar fi influenţată de factori externi, precum operatorii sectorului de turism”, stă scris în comunicat. A doua problemă este accesul la consilierea psihologică de calitate în mediul educaţional, dat fiind că raportul dintre elevii care beneficiază de acest serviciu şi consilierii şcolari a ajuns să fie de 1 la 800. Elevii cer deblocarea posturilor de acest tip, astfel încât numărul de elevi alocaţi unui consilier să nu depăşească 500. Se mai cere includerea Consiliului Naţional al Elevilor pe lista membrilor permanenţi, în Comisia de Dialog Social din cadrul Ministerului Educaţiei - pentru ca realitatea din şcolile româneşti să fie reflectată în deciziile care se iau. Pe lista în 13 puncte se află şi o revendicare la care elevii ţin mult, anume blocarea imediată a procesului legislativ prin care profesorii capătă statutul de autoritate publică.

 

Burse stabilite prin HG

Un subiect important sunt bursele. Pentru a evita cazurile în care bursele, chiar şi  cele sociale, nu reflectă nevoile de subzistenţă – la acest capitol se dă exemplul unor burse de 8 lei pe lună, acordate în judeţul Arad –, elevii consideră că un cuantum minim trebuie stabilit anual, prin Hotărâre de Guvern. Ţinând cont de grupul ţintă al fiecărui tip de bursă, se propune ca bursele sociale să reprezinte, lunar, 30 % din salariul minim net pe economie, cele de studiu - 32,5% din acelaşi salariu de referinţă, cele de merit - 35%, cele de performanţă - 37,5%.

Elevii mai cer şi reduceri de minimum 50% pentru transportul local în comun, precum şi pentru transportul intern auto, feroroviar şi naval, pe toată durata anului calendaristic. Pentru scăderea abandonului şcolar, solicită decontarea cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu.

 

Grupuri sanitare decente

Demersurile pentru ca, până la sfârşitul lui 2020, să existe grupuri sanitare decente în toate şcolile, trebuie să continue, consideră CNE. De asemenea, ar trebui impusă, prin lege, obligativitatea unităţilor de învăţământ de a asigura sisteme de acces destinate persoanelor cu dizabilităţi. Pentru ca măsura să poată fi pusă în practică, costurile aferente ar trebui să fie cuprinse în proiectul de buget pentru 2020. 

Se cere impunerea, prin lege, a obligativităţii dotării unităţilor de învăţământ preuniversitar cu sisteme de colectare selectivă. Responsabile de acest lucru ar trebui să fie autorităţile publice locale, mai spun elevii. CNE mai propune ca în şcoli să se predea o materie denumită generic „Educaţie pentru sănătate”, şi „impunerea, prin lege, ca educaţia pentru sănătate să fie obligatorie (o oră pe săptămână) în fiecare ciclu de studiu - primar, gimnazial, liceal.”

Ca o ironie a sorţii, în aceeaşi zi în care erau făcute publice revendicările elevilor, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marina Manea, declara că elevii de clasa a VII-a nu au încă manuale de Matematică, Chimie şi Istorie, din cauza contestaţiilor la licitaţii.

Subiecte în articol: cerinte elevi program guvern
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri