Jurnalul.ro Ştiri Externe China a lansat prima sa misiune pe Marte

China a lansat prima sa misiune pe Marte

de Şerban Mihăilă    |   

Într-o perioadă de rivalitate tehnologică fără precedent cu Statele Unite, China a lansat prima misiune spre Marte exclusiv chinezească. Prin misiunea „Tianwen” („Căutarea adevărului ceresc”), China vrea să devină a doua țară care ajunge pe Planeta Roșie, după SUA. Săptămâna viitoare, americanii, care au plasat deja pe Marte patru vehicule spațiale, urmează să-l trimită pe al cincilea, menținând, pentru moment, avansul pe care îl dețin în competiția tot mai dură cu China.  

 

Conducerea de la Beijing a dat ieri startul cursei sale contracronometru de urmărire a americanilor, în lupta pentru cucerirea Planetei Roșii. China a lansat ieri, cu succes, de la centrul spaţial din Wenchang, de pe insula tropicală Hainan, prima sa misiune spre Marte. Sonda „Tianwen-1” a fost lansată cu o rachetă „Long March-5” şi va ajunge pe orbita planetei în februarie 2021, după ce va străbate distanţa de la Pământ la Marte în aproximativ șapte luni.

Distanţa dintre cele două planete variază, în funcţie de poziţia lor orbitală, iar sezonul lansărilor spre Planeta Roșie vine o dată la 26 de luni. Cea mai mică distanţă între Pământ şi Marte este de 55 de milioane de kilometri - distanţă similară ocolului Pământului de 1.400 de ori. De altfel, misiunea „Tianwen-1” este al doilea zbor spre Planeta Roșie din această săptămână, după lansarea cu ajutorul unei rachete, din Japonia, într-o altă premieră, a unei navete spațiale aparținând Emiratelor Arabe Unite, care însă se va deplasa pe orbita planetei și nu va amartiza. Mai mult, profitând de actualul sezon, americanii vor lansa spre Marte, săptămâna viitoare, cel mai sofisticat rover trimis până acum de ei pe Planeta Roșie, denumit „Perseverance”.

 

Misiune extrem de complexă

 

„Tianwen-1” este o misiune extrem de ambițioasă și complexă, care va avea obiectivul de a cerceta eventuala existență a apei sub suprafața planetei, precum și posibile urme de viață străveche. Misiunea are trei obiective: să plaseze o sondă pe orbita marţiană, să coboare la suprafaţa Planetei Roşii şi să amplaseze pe solul marţian un robot teleghidat autonom pentru realizarea analizelor. „Racheta transportă o sondă orbitală, un sistem de asolizare pe Marte şi un rover de explorare a suprafeţei Planetei Roşii. Este o lansare în premieră mondială a unei misiuni atât de complete pentru explorarea lui Marte”, a spus Long Lehao, expert în rachete la Academia chineză pentru Tehnologii de Lansare, citat de AFP.

După ce va ajunge pe orbita lui Marte, în februarie 2021, „Tianwen-1” va încerca să amartizeze în aprilie sau în mai. Dacă totul va decurge conform planului, roverul de 240 de kilograme, care utilizează energia solară, va explora suprafața planetei timp de trei luni, iar sonda va orbita pentru cel puțin doi ani.

 

Program spațial impresionant

 

Derulat în mare secret, programul spațial al Chinei s-a dezvoltat rapid în ultimele decenii, remarcă AP. Yang Liwei a devenit, în 2003, primul astronaut chinez, iar China a devenit, anul trecut, primul stat a cărui navetă spațială a aselenizat pe suprafața „ascunsă” a Lunii. În 2013, China a derulat o operațiune similară cu „Tianwen-1”, trimițând pe Lună un mic rover telighidat pe roți, numit „Iepurele de Jad” și apoi pe succesorul acestuia, în ianuarie 2019, pe suprafața selenară „ascunsă”.

China a lansat cu succes primul ei satelit, Dongfanghong-1, în 1970, iar în 2013 a devenit a treia ţară din lume care a plasat un astronaut pe orbită cu ajutorul unei rachete proprii, după fosta Uniune Sovietică şi SUA. De atunci, Beijingul depune eforturi considerabile pentru a prinde din urmă Rusia şi SUA și doreşte să devină o putere spaţială majoră, până în 2030.

 

SUA, „Number One”

 

Până acum, doar SUA au reușit să coboare pe suprafața Planetei Roșii un vehicul spațial. De atlfel, începând din 1976, americanii au realizat opt misiuni de amartizare. În momentul de față, SUA au trimise deja patru vehicule pentru explorare pe Marte, dintre care două rovere încă funcționează. În februarie 2021, va ajunge și cel de-al cincilea rover, „Perseverance”, de 1.025 de kilograme, care va fi lansat săptămâna viitoare și va funcționa pe Marte cel puțin doi ani. Acesta este de două ori mai mare decât cele două rovere trimise pe Lună de către China, în 2013 și 2019.

 

Este o lansare în premieră mondială a unei misiuni atât de complete pentru explorarea lui Marte”.

Long Lehao, expert în rachete la Academia chineză pentru Tehnologii de Lansare

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri