Jurnalul.ro Ştiri Externe China face apel la calm după acţiunea militară lansată de SUA în Siria

China face apel la calm după acţiunea militară lansată de SUA în Siria

China a cerut vineri "să se evite deteriorarea situaţiei" în Siria după loviturile aeriene americane împotriva unei baze militare a regimului de la Damasc, condamnând totodată "folosirea armelor chimice de către orice ţară", relatează AFP. 

Această reacţie a avut loc chiar în momentul în care agenţia oficială chineză Xinhua a anunţat că preşedintele american Donald Trump, care a ordonat loviturile în Siria în marja unei reuniuni în Florida cu omologul său chinez Xi Jinping, a fost de acord să efectueze o vizită în China în 2017. 

Preşedintele Trump a anunţat joi că a ordonat lovituri aeriene împotriva regimului sirian Bashar al-Assad, pe care îl acuză că a "lansat un atac oribil cu arme chimice împotriva civililor nevinovaţi din oraşul Khan Shaykhun". 

"Suntem profund şocaţi" de atacul asupra Khan Shaykhun, "pe care-l condamnăm ferm (...) Ne opunem utilizării armelor chimice, indiferent de ţară sau organizaţie, indiferent de circumstanţe şi de scop", a declarat Hua Chunying, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez. 

Totodată, China a cerut "o anchetă independentă şi completă". "Avem nevoie de dovezi solide", a spus oficialul chinez. 

Cu toate acestea, "în relaţiile internaţionale, China se opune folosirii forţei şi recomandă dialogul pentru rezolvarea paşnică a conflictelor (...) Noi cerem de asemenea o rezolvare politică a problemei siriene", a mai spus ea. 

"Urgenţa pentru moment este evitarea deteriorării situaţiei. Sperăm că toate părţile implicate îşi vor păstra calmul şi se vor abţine de la orice escaladare a tensiunii", a insistat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei chineze. 

Întrebată în legătură cu legitimitatea preşedintelui sirian, ea a răspuns: "Preşedintele Bashar al-Assad a fost ales de poporul sirian (...) Poporul sirian trebuie să hotărască viitorul ţării", a adăugat oficialul chinez, adăugând că ţara sa 'nu se amestecă niciodată în chestiunile interne ale altor ţări'. 'Respectăm faptul că poporul sirian trebuie să-şi aleagă singuri lideru. Ei sunt cei care trebuie să decidă', a spus purtătoarea de cuvânt a MAE chinez, citată de EFE. 

Totodată, Hua a refuzat să clarifice faptul dacă preşedintele Xi a fost informat în prealabil despre atacul lansat de Washington şi nici nu a comentat dacă subiectul a fost abordat de cei doi preşedinţi. Întrebată dacă acţiunea militară a SUA în Siria trimite un mesaj Coreii de Nord după ultimele teste cu rachete efectuate de această ţară, purtătoarea de cuvânt a MAE chinez s-a limitat să remarce că 'pacea şi dialogul' reprezintă calea pentru soluţionarea acestui conflict. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri