Curtea de Apel Alba Iulia se va pronunţa, pe 26 aprilie, în procesul în care chiriaşii a două apartamente solicită să redevină proprietarii locuinţelor pe care le ocupă într-un imobil din Sibiu, situat pe strada Bălcescu, nr. 29, clădire ce a fost, pentru o perioadă, în proprietatea familiilor Iohannis şi Baştea.
Procesul se referă la recursul înaintat de unul dintre proprietari - Rodica Baştea - împotriva hotărârii Tribunalului Sibiu prin care se admitea cererea de revizuire formulată de locatarii celor două apartamente.
"Procesul a avut termen miercuri la Curtea de Apel şi s-a amânat pentru data 26 aprilie, când instanţa va decide în acest dosar", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia.
Dosarul priveşte acţiunea începută de către doi chiriaşi din imobil, care încearcă să redevină proprietari ai apartamentelor pe care le ocupă. Cei doi au fost proprietari ai apartamentelor după ce, în anii '90, statul român a permis chiriaşilor să-şi cumpere locuinţele.
Tribunalul Sibiu a dat câştig de cauză celor doi chiriaşi, dar sentinţa a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Alba Iulia de către Rodica Baştea, unul dintre foştii proprietari ai imobilului.
Potrivit soluţiei pronunţată în acest caz de Tribunalul Sibiu în octombrie 2016, postată pe Portalul instanţei, a fost admis apelul formulat de locatarii revizuenţi în contradictoriu cu intimaţii Rodica Baştea, în calitate de moştenitor al defunctului Ioan Baştea, Klaus şi Carmen Iohannis, Statul Român, prin Consiliul Local al municipiului Sibiu, şi SC Urbana SA.
Procesul de revizuire a debutat, potrivit informaţiilor de pe portal, în anul 2009, la Judecătoria Sibiu, iar apelul a ajuns la Tribunalul Sibiu, unde cauza a fost suspendată în noiembrie 2010, până la soluţionarea procesului aflat pe rolul Curţii de Apel Braşov.
Pe rolul Tribunalului Sibiu mai există un dosar în legătură cu acelaşi imobil, în care Rodica Baştea a deschis o acţiune contra statului român.
Curtea de Apel Piteşti a respins, pe 22 februarie, contestaţia în anulare formulată de familia preşedintelui Klaus Iohannis în procesul privind casa din Sibiu pierdută în instanţele de la Braşov.
Contestaţia în anulare formulată de familia Iohannis împotriva deciziei instanţei din noiembrie 2015, prin care cei doi soţi au pierdut un imobil aflat în centrul Sibiului, s-a judecat la Curtea de Apel Piteşti conform deciziei din 6 aprilie 2016 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Instanţa supremă a admis atunci o cerere depusă de familia Iohannis, prin care s-a solicitat strămutarea procesului de la Curtea de Apel Braşov la o altă curte de apel din ţară, decizia fiind definitivă.
La data de 12 noiembrie 2015, Curtea de Apel Braşov a respins un recurs declarat de Klaus şi Carmen Iohannis şi a menţinut decizia Tribunalului Braşov din mai 2014, prin care a fost anulat un contract de vânzare-cumpărare a imobilului din Sibiu. Imobilul în cauză a făcut parte din averea soţilor Maria şi Eliseu Ghenea, iar după decesul acestora, averea a trecut în anii '70 în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care însă a decedat, fără a avea copii.
Casa de pe strada Nicolae Bălcescu din Sibiu, nr. 29, a trecut în proprietatea statului român, iar în anul 1997 imobilul a fost cumpărat de chiriaşi. În anul 1999, contractele prin care chiriaşii au cumpărat casa au fost anulate în instanţă, la cererea fiului lui Nicolae Baştea, acesta din urmă fiind nepot al soţilor Ghenea. Casa ajunge apoi în proprietatea familiei Iohannis, care a cumpărat partea urmaşilor lui Nicolae Baştea. Foştii chiriaşi au deschis procese în instanţe, pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului din Sibiu, contestând calitatea de urmaş de drept a lui Nicolae Baştea. AGERPRES