Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cina - secretul unei mese perfect echilibrate

Cina - secretul unei mese perfect echilibrate

de Florian Saiu    |   

Ce și mai ales cum trebuie să mâncăm pentru a ne proteja și chiar întări sănătatea (fără să ne neglijăm poftele)? Dr. William W. Li, autorul lucrării „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024), încearcă să ne lămurească.

„De obicei tratez cina ca pe momentul principal al zilei” - își începe distinsul cercetător William W. Li expunerea. „Îmi place să adun de toate într-o singură masă: ingrediente proaspete, arome, texturi și gusturi. Decid ce tip de gastronomie am chef să mănânc și prepar (sau comand) mâncarea respectivă. Este o ocazie de a alege combinația precisă de produse pentru ca rezultatul să fie mai mult decât suma părților sale individuale, dar să nu fie nici prea complicat. Iată cum procedez eu”.

Usturoi, ghimbir, eșalote

Destrămarea secretului: „Îmi creez cina pornind de la produsul vegetal care va fi vedeta mesei. Poate fi o legumă verde proaspătă precum bok choy, radicchio sau sparanghel. Sau poate fi o leguminoasă precum lintea, fasolea albă, o ciupercă sau o rădăcinoasă precum morcovii sau sfecla. Vara vedetele pot fi roșiile proaspete. Apoi inventez o rețetă care va face ingredientul principal savuros și îl combin cu alte ingrediente de activare a metabolismului și a mecanismelor de apărare a sănătății precum usturoiul, ceapa, ghimbirul, eșalotele, uleiul de măsline extravirgin, plantele aromatice sau alte condimente”.

Miezul mesei

Apoi? „Creez o masă din legume trase rapid la tigaie, o salată de rădăcinoase, morcovi copți, ciuperci sotate, mâncare de linte sau fasole, felii de roșii proaspete sau poate un sugo (sos de tomate) aromat. Folosesc ce este disponibil pe piață și ce mă inspiră când văd produsele prezentate la magazin. Dacă iau cina la restaurant, scanez meniul folosind aceeași abordare de bază. Ce legumă gustoasă aș dori să mănânc în seara respectivă? Poate apărea ca ingredient într-un aperitiv, poate fi componenta unui antreu sau poate fi un fel de mâncare în sine. Acesta este punctul meu de plecare și, în mintea mea, îl consider miezul mesei”.

Pește, crustacee, pui

Ce urmează? „Mă gândesc la alimentele care merg bine cu acel fel preparat din legume. Poate fi vorba despre pește, crustacee sau alte fructe de mare din meniu. Poate fi carne de pasăre. Poate fi orez sau paste. Ori poate un aliment aromat care să potențeze gustul legumelor alese înainte. Dacă iau cina cu alții, uneori îmi întreb partenerii de masă dacă vor să comandăm mai multe feluri de mâncare din meniu, care pot fi împărțite. Aceasta ne permite tuturor să gustăm diverse arome și preparate și să ne bucurăm de varietate, consumând porții mai mici”.

Nu mânca tot de pe masă!

Mai mult: „Dacă este o masă în stil asiatic, este o adevărată artă să comanzi mâncarea. În discuție sunt ingrediente diverse preparate la fel de divers (la abur, sotate, coapte, pregătite în sos etc.). Oricum, oricât de gustoase ar fi, eu stau departe de alimentele prăjite și de carnea roșie. Un singur fel de mâncare de persoană reprezintă de obicei cantitatea și diversitatea corectă a preparatelor pe care urmează să le guste toată lumea. Gustă mâncarea și nu avea impresia că trebuie să mănânci tot ce se află pe masă. Dacă gătesc și am invitați la cină, încerc să fac același lucru și gătesc câte un fel de mâncare de persoană, astfel încât să guste toți din fiecare preparat”.

Mai puțin înseamnă mai bine

Aproape de încheiere: „La cină practic limitarea și moderația. Indiferent dacă mănânc acasă, la restaurant sau sunt musafir, îmi amintesc mereu să nu mănânc prea mult. Dacă există mai multe mâncăruri pe masă, trec rapid în revistă felurile care conțin cele mai sănătoase ingrediente și iau o porție (modestă) din acele mâncăruri mai întâi. Mănânc încet, pentru a da timp creierului să atenueze pofta de mâncare pe măsură ce hrana intră în organism. Sunt atent cum se simte corpul meu când mănânc, pentru a mă putea opri înainte de a fi sătul. Chiar dacă mâncarea este extraordinară, nu mai iau încă o porție, indiferent cât de delicioasă ar fi”. Ultima observație: „Încerc să fac din cină o încântare pentru simțuri. Cercetătorii au arătat că mâncatul de plăcere nu este doar mai amuzant, ci este asociat și cu o calitate mai ridicată a dietei, cu alegeri alimentare mai sănătoase, porții mai mici și, foarte important, o stare de bine”.

„Oricât de gustoase ar putea fi, eu stau departe de alimentele prăjite și de carnea roșie”, dr. William W. Li

„La cină practic limitarea și moderația. Indiferent dacă mănânc acasă, la restaurant sau sunt musafir, îmi amintesc mereu să nu mănânc prea mult”, dr. William W. Li

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: cina mesa echilibrata sanatate dieta
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri