În 2008, ALEGERILE LOCALE AU COSTAT 66 DE MILIOANE DE LEI. Alegerile desfasurandu-se in doua tururi.
În 2012, costurile PENTRU LOCALE, APROBATE PRIN HOTARARE DE GUVERN AU FOST DE 99,864 MILIOANE LEI. Cresterea a fost de 51 la suta și a fost anuntata de purtatorul de cuvant al GUVERNULUI Ungureanu, acelasi Dan Suciu, care poate confirma cifrele. COSTURILE scrutinului local echivalau cu 29,9milioane euro. DE REȚINUT - alegerile locale din 2012 S-AU DESFASURAT INTR-UN SINGUR TUR.
Cheltuielile au fost suportate în final din bugetele locale. La un municipiu de marimea Craiovei, bugetul local a decontat circa 700 000 de euro pentru scrutinul local. La Bucuresti costurile estimate au depasit 3 milioane de euro.
COSTURILE pentru 2016 ar fi insa MAI MARI. Au crescut indemnizatiile pentru membrii comisiilor electorale, indexate cu salariile, a fost modernizat sistemul de transmitere a datelor. În plus VOR FI SUPORTATE DE STAT SI COSTURILE CAMPANIEI ELECTORALE PENTRU CANDIDATII LA PRIMARII, ESTIMATE LA 40 DE MII DE EURO PENTRU FIECARE CANDIDAT. Pentru alegeri ÎNTR-UN SINGUR TUR, costurile ESTIMATE PENTRU 2016 SUNT DE 50 DE MILIOANE DE EURO, potrivit unor surse guvernamentale.
Alegerile IN DOUA TURURI pot CHIAR TRIPLA COSTURILE DIN 2012, PUTAND AJUNGE LA CIRCA 90-100 DE MILIOANE DE EURO. O crestere de 40-50 DE MILIOANE DE EURO FATA DE SISTEMUL INTR-UN SINGUR TUR.
Cum poate justifica PNL aceste costuri suplimentare?
Costurile unui al doilea tur de scrutin sunt un argument pentru care premierul Cioloș nu susține cererea PNL.