Jurnalul.ro Ştiri Externe Cine sunt susținătorii Brexit-ului

Cine sunt susținătorii Brexit-ului

de Irina Stoica    |   

Ignorat şi dezamăgit de guvernanţi, nemulţumit că îşi găseşte tot mai greu o slujbă decent plătită şi o locuinţă pe care să şi-o poată permite. Sunt câteva tuşe ale portretului-robot al votantului care  va lua, joi, o decizie ce poate destabiliza întreaga Europă. Este britanicul care vrea ca Regatul Unit să iasă din uniunea Europeană. Chiar dacă acest vot se poate întoarce împotriva lui.

Cu două zile înaintea referendumului, două sondaje pe tema ieşirii Regatului din Uniunea Europeană arată un avans al taberei anti-Brexit. Potrivit primului sondaj, 45% dintre britanici îşi doresc rămânerea Marii Britanii în UE, în timp ce 42% sunt pro-Brexit. Altă cercetare dă rezultate mai strânse: 44% dintre alegători sunt pentru rămânerea în UE, iar 43% dintre ei nu mai vor în Uniune.

E un avans luat, pe ultima sută de metri, de tabăra care doreşte rămânerea Marii Britanii în Uniune, după asasinarea deputatei Jo Cox. Dar numărul mare de britanici pro-Brexit vorbeşte despre probleme interne grave ale Regatului Unit. Multe dintre ele, fără legătură directă cu statutul de membru al UE. Se vede dintr-o analiză publicată în Financial Times că cei care doresc Brexit-ul au acumulat numeroase nemulţumiri şi resentimente provocate de politicile guvernamentale. Un portret-robot al votantului pentru ieşirea din Uniune arată astfel: britanic-get beget, mai puţin educat decât media, cu venituri mai reduse decât media, care locuieşte în afara zonelor metropolitane, în special în centrul şi nordul Angliei. Se simte ignorat sau chiar trădat de Guvern şi vrea cu tot dinadinsul să îşi facă auzită vocea. E un avid cititor de tabloide, de unde şi-a şi extras informaţiile despre avantajele şi dezavantajele Brexit.

De partea cealaltă, cel care vede viitorul Marii Britanii în cadrul UE are studii superioare, locuieşte în Londra, Scoţia, Ţara Galilor sau Irlanda de Nord.

„Trăsăturile alegătorului care va vota pentru Brexit seamănă izbitor cu cele ale susţinătorului lui Donald Trump la prezidenţialele din America”, e paralela propusă într-o analiză marca „The Atlantic”. „Campania pentru ieşirea din UE şi campania electorală a lui Trump au mizat, amândouă, pe răspândirea de informaţii incorecte, pe o creştere a rasismului şi a reacţiei de respingere la adresa imigranţilor”, se mai arată în text.

 

Principalul argument al taberei pro-Brexit este imigraţia, în timp ce economia e argumentul de bază pentru rămânerea în UE.

Au schimbat tabăra

Mai mulţi politicieni britanici care erau iniţial pro-Brexit au schimbat taberele şi susţin acum rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. Unul dintre ei, Baroneasa Warsi, a fost secretar de stat în cadrul Ministerului britanic de Externe. Warsi a declarat că a luat această decizie după asasinarea lui Jo Cox, pentru că ura şi xenofobia mişcării pro-Brexit au ajuns prea departe.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri