Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciolacu, după descoperirile din azilele groazei: Nu mă simt confortabil. S-au pierdut vieți

Ciolacu, după descoperirile din azilele groazei: Nu mă simt confortabil. S-au pierdut vieți

de Redacția Jurnalul    |   

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit luni cu reprezentanții ONG-urilor pentru discuții după descoperirile din azilele groazei din Mureș și Ilfov și a spus că nu se simte confortabil în fața lor, reprezentând statul român și fiind convins că s-au pierdut vieți în aceste centre.

„Aș vrea să încep cu mulțumiri. Este evident faptul că statul român are nevoie de ajutor. Procesul de schimbare a mentalității, mai ales în zona socială, va fi unul de lungă durată, indiferent de măsurile pe care le vom lua noi. Protecția socială în acest moment – ce a reieșit din controalele făcute - a dovedit că a fost folosită fără empatie, ca și un business. S-a făcut o mare greșeală de abordare”, a spus premierul Marcel Ciolacu, după discuțiile cu reprezentanții ONG-urilor.

Premierul a precizat că este convins că a fost vorba de „corupție instituțională” și „de încrengături locale astfel încât business-ul să fie cât mai profitabil”, iar din acest motiv trebuie luate măsuri urgente legislative până la 31 august.

În primul rând, spune premierul, nu există un sistem informatic, astfel încât este posibil ca pentru un caz să se deconteze sume în mai multe centre.

„Cu ajutorul Curții de Conturi vom descoperi, cel mai probabil, că pentru aceleași persoane s-au plătit de 2 – 3 ori. Nefiind un registru al acestor persoane și noi neștiind de fapt care este fenomenul întreg... e posibil. Trebuie o abordare total diferită: ce plătește statul român și ce plătesc aparținătorii, cum este sistemul din străinătate, astfel încât să nu fie nicio diferență între cele două. Vorbim de aparținători care își permit să plătească sume importante și aparținători care nu își permit să plătească sumele acestea. Vorbim de persoane vârstnice și persoane cu dizabilități. Marea problemă este în zona cu persoane cu dizabilități, unde normele nu trebuie să fie egale pentru toate categoriile sau pentru copii. O să gândim o asistență medicală și o nevoie de anumită medicație mai mare la o anumită categorie și mai mare la altă categorie. Abordarea la paușal cum era la timpul comunismului nu este corectă. Trebuie să venim cu OUG până în 31 august să schimbăm sistemul de control și de autorizare. Dar legea propriu-zisă ar trebui ca în această sesiune parlamentară să mergem în Parlament și să o modificăm. Să dăm fiecărei instituții cu ce se ocupă”, a mai spus Ciolacu.

De asemenea, el a spus că Ministeurl Digitalizării trebuie să se ocupe să creeze un registru național cu aceste persoane, pentru evitarea dublei sau triplei decontări.

Ciolacu a mai spus că nu este în regulă transferul acestor beneficiari la sute de kilometri depărtare de aparținători, cum au existat cazuri de transfer între București și Maramureș sau de la Maramureș la Târgu Mureș.

„Nu vor fi de mâine, dar să închidem capitolul de abuz și pierderi de vieți omenești. Vom vedea cu toții după anchetele făcute de DIICOT și DNA, vor fi analize și va exista și acest efect în care se va demonstra că s-au pierdut și vieți omenești. Sunt ferm convins de acest lucru și știți și dvs. acest lucru. Vă spun sincer că nu mă simt confortabil stând în fața dumneavoastră”, a mai spus premierul.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: ciolacu azil viata
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri