Jurnalul.ro Ştiri Politică Ciucă: Chem toate forțele politice democratice ale României să respingem împreună extremismul

Ciucă: Chem toate forțele politice democratice ale României să respingem împreună extremismul

de Redacția Jurnalul    |   

Chem toate forțele politice democratice ale României să respingem împreună extremismul, șovinismul și revizionismul, spune liderul PNL, Nicolae Ciucă, luni, în timpul discursului ținut la manifestările de la Treznea.

„Comemorăm azi masacrul de la Treznea și ne rugăm pentru sufletele celor 93 de victime. 87 de români și șase evrei. Femei care gospodăreau prin casă, bătrâni, tineri, dar și copii care erau cu animalele la păscut, preotul și învățătorii satului,cu toții au căzut pradă descătușării urii în după-amiaza acelui 9 septembrie 1940. Patru zile mai târziu a avut loc un alt masacru, la Ip, cu 157 de victime.Astfel de zile sunt de doliu, de comemorare, de rugăciune. Și asta facem aici, la Trăznea: ne rugăm pentru atâția nevinovați semeni de-ai noștri care au pierit, victime ale urii și fanatismului. Credința creștină – ce are la temelie pătimirea, jerfa și învierea Mântuitorului - ne dă însă tăria de a merge mai departe fără a uita toate acestea”, spune Nicolae Ciucă.

El afirmă că „aceste zile trebuie să fie și zile de luare aminte, nu doar de comemorare”.

„Iar de aici, de la Treznea, să respingem extremismul și șovinismul, care duc la ură, violență și, vedem, la crimă. Cu doar zece ani în urmă, credeam că astfel de atrocități nu mai pot fi posibile pe continentul nostru european. Înainte de 2014, credeam că sunt pagini întunecate ale istoriei, că toată lumea a învățat lecțiile trecutului. Vedem însă, chiar în aceste zile, ce tragedii se petrec lângă granițele noastre, vedem încercările grele prin care trec vecinii noștri din Ucraina. De aceea, astăzi trebuie cu atât mai mult să fim atenți la învățămintele trecutului, să veghem ca Răul să nu se mai dezlănțuie. (...) Atrocitățile de la Treznea, Ip și din alte localități ale Sălajului - parte a Ardealului de Nord cedat în urma Dictatului de la Viena - ne impun astăzi să respingem ferm orice revizionism, să nu le găsim nicio scuză, nici un argument revizioniștilor, acelora care duc războaie pentru schimbarea granițelor Europei. Și, pe de altă parte, să veghem la întărirea democrațiilor în fața înțelegerilor dintre puterile totalitare. (...) De aici, de la Trăznea, chem toate forțele politice democratice ale României să respingem împreună extremismul, șovinismul și revizionismul! Indiferent de ce ne separă politic, aceasta este datoria noastră de onoare pentru viitorul copiilor noștri, pentru viitorul României. Să promovăm prin fapte valorile creștine, europene și democratice pentru că sunt singurele care vindecă răni teribile precum Ip și Trăznea, asigură pacea și creează condiții pentru înțelegere și bunăstare”, adaugă Ciucă.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: ciuca treznea extremism
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri