Jurnalul.ro Ştiri Social Clorochina poate avea reacții adverse grave

Clorochina poate avea reacții adverse grave

de Monica Cosac    |   

Atât clorochina, cât și hidroxiclorochina, două medicamente deja autorizate pentru tratamentul malariei și al anumitor boli autoimune și care sunt folosite în prezent, în mai multe țări, în schema de tratament a infecției COVID-19, „pot prezenta reacții adverse grave, în special în cazul administrării de doze mari sau în asociere cu alte medicamente”, a avertizat, ieri, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) din România. Aceste două medicamente nu trebuie utilizate fără prescripție medicală și în afara supravegherii de către medic, atrag atenția specialiștii.

 

În prezent, clorochina și hidroxiclorochina, două medicamente autorizate în terapia contra malariei și a anumitor boli autoimune, constituie obiect de cercetare la nivel mondial datorită potențialului terapeutic al acestora în tratarea infecției cu noul coronavirus (COVID-19). „Cu toate acestea, eficacitatea acestor medicamente în tratarea infecției COVID-19 trebuie să fie dovedită prin studii”, potrivit reprezentanților ANMDM. Aceștia precizează, de asemenea, că în prezent sunt în curs de desfășurare studii clinice de amploare, pentru stabilirea eficacității și siguranței clorochinei și hidroxiclorochinei în tratamentul infecției COVID-19.

Utilizare experimentală pentru coronavirus

„Din considerente de urgență și din cauza presiunii exercitate asupra sistemelor de sănătate pentru salvarea de vieți omenești în perioada pandemiei cu infecția COVID-19, unele țări, printre care SUA și Franța, au instituit protocoale stricte care să permită utilizarea experimentală a acestor două medicamente, de exemplu la pacienții cu forme severe de infecție COVID-19”, se mai arată în informarea ANMDM.

Recomandări pentru medici și pacienți

 „Nu folosiți clorochină sau hidroxiclorochină decât dacă v-au fost prescrise de medic și numai sub supravegherea acestuia”, le recomandă specialiștii pacienților. Totodată, ANMDM le recomandă profesioniștilor din domeniul sănătății: „Pentru infecția COVID-19, clorochina și hidroxiclorochina trebuie utilizate de preferință în cadrul studiilor clinice. În afara studiilor clinice, acestea se pot utiliza în conformitate cu protocoalele stabilite la nivel național. Clorochina și hidroxiclorochina trebuie utilizate în continuare în tratarea unor afecțiuni cronice”.


 

Unul dintre cele două medicamente, hidroxiclorochina, se află și în schemele de tratament al infecției COVID-19 cuprinse în protocolul întocmit de Ministerul Sănătății din România, pentru formele medii și severe ale bolii.

 

Avertismente privind dozarea foarte exactă a acestor medicamente și intoxicațiile grave pe care le pot produce a emis, săptămâna trecută, și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite. Mai mult, instituția a atras atenția asupra faptului că s-au înregistrat decese din cauza utilizării necorespunzătoare a clorochinelor și a altor substanțe chimice cu denumire asemănătoare, dar care sunt folosite pentru curățarea acvariilor.

„Nu ingerați produse folosite pentru acvariu sau alte substanțe chimice care conțin fosfat de clorochină. Aceste substanțe chimice nu sunt destinate consumului uman și pot duce la consecințe grave asupra sănătății, inclusiv decesul”, subliniază specialiștii americani, într-o alertă a CDC. (https://emergency.cdc.gov/han/2020/han00431.asp?deliveryName=USCDC_511-DM24285)

 


 

Subiecte în articol: clorochina Hidroxiclorochina reactii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri