În 7 noiembrie 2022, primărița USR Clotilde Armand era acuzată, oficial, de către inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) că în exercitarea atribuțiilor de edil al Sectorului 1 a semnat mai multe dispoziții prin care s-a numit pe ea însăși în funcția de manager al unui proiect finanțat din fonduri europene. Culmea, proiectul poartă denumirea „Îmbunătățirea capacității administrației locale pentru dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție”. Conform ANI, aceste dispoziții semnate de Clotilde Armand au produs un folos material pentru ea însăși în cuantum de 18.710 lei. Concret, edilul Sectorului 1 ar fi încălcat, prin aceste acțiuni, mai multe articole din Legea 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și combaterea corupției.
Imediat, primărița a ieșit public, pe contul său de socializare, anunțând că este o acțiune politică îndreptată împotriva sa și că va ataca raportul Agenției Naționale de Integritate în instanță.
A intentat procesul în 24 noiembrie
Lucru care s-a și întâmplat. La data de 24 noiembrie 2022, Clotilde Marie Brigitte Armand a acționat în judecată ANI la Secția a IX-a de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București, solicitând anularea raportului ANI 49614/G/II/4.11.2022.
Cererea a fost înregistrată și s-a format dosarul 8199/2/2022, care a primit un prim termen de judecată pentru data de 13 martie 2023. La acest prim termen, însă, judecătorii au dispus să respingă cererea de suspendare a raportului de evaluare întocmit de Agenția Națională de Integritate, ca fiind lipsită de interes. Clotilde Armand are posibilitatea să atace încheierea cu recurs, acțiune care poate fi depusă tot la Curtea de Apel București, în termen de cinci zile de la comunicare.
Până la acest moment, nu există indicii potrivit cărora Clotilde Armand și-ar fi exercitat această cale de atac.
Indemnizație mărită cu 30 la sută
Conform legii, primarii, viceprimarii, primarul general și viceprimarii Capitalei sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său sau pentru rudele sale de gradul I. Iar actele emise cu încălcarea acestei obligații sunt nule de drept.
Inspectorii de integritate arată, în raportul care face obiectul acestui dosar în instanță, că există cinci dispoziții semnate de Clotilde Armand și reprezintă atât numirea propriei sale persoane în funcția de manager de proiect, cât și majorarea indemnizației pe care o încasează cu până la 30 la sută. Sursa citată mai precizează că începând cu data de 18 februarie 2022, când a fost emisă dispoziția privind numirea managerului proiectului în discuție, Clotilde Armand exercită, simultan, atât funcția de primar al Sectorului 1, cât și funcția de manager de proiect, încălcând, din nou, legea, conform căreia funcțiile de primar și de viceprimar sunt incompatibile cu exercitarea oricăror altor funcții publice sau activități remunerate, în țară sau în străinătate, cu excepția funcției de cadru didactic sau a funcțiilor în cadrul unor asociații, fundații sau ONG-uri.
Riscă între 1 și 5 ani de închisoare
Odată constatate aceste fapte, ANI a decis să sesizeze Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție „cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Armand Clotilde Marie Brigitte a infracțiunii de folosire a funcției, pentru favorizarea unor persoane (…) întrucât, în perioada februarie – aprilie 2022, a semnat un număr de cinci dispoziții care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine”. Codul penal prevede că fapta funcționarului public care, în exercitarea activităților de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut pentru sine foloase de orice natură se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.
PNL Sector 1: „Să-și dea demisia de onoare și să-și dovedească nevinovăția”
Organizația PNL Sector 1, condusă de actualul ministru al Digitalizării, deputatul Sebastian Burduja (FOTO), a remis, ieri, un comunicat, în care îi solicită edilului Clotilde Armand să demisioneze din funcție. „Deşi decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este una definitivă, arată, cel puţin în acest stadiu, că suspiciunile sesizate de ANI referitoare la Clotilde Armand pot avea un fundament real”, se arată în acest comunicat. Liberalii cer demisia de onoare a primarului, aşa cum, în nenumărate cazuri, domnia sa şi partidul său au procedat în situaţii similare. Este momentul ca sloganul «Fără penali în funcții publice» să îşi găsească aplicabilitatea şi în cazul lor! Altfel, nu este decât ipocrizie politică”, mai subliniază Organizația PNL Sector 1.
„De data aceasta, suspiciunile care vizează pe însăşi persoana primarului sunt suficient de grave şi, prin demisia de onoare, Clotilde Armand ar avea tot timpul necesar să îşi dovedească nevinovăţia, deşi nu putem spune că, până acum, funcţia de primar i-a consumat energia şi timpul muncind pentru locuitorii din Sectorul 1”, conchid liberalii bucureșteni.