Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Coada șoricelului: Beneficii, Indicații Terapeutice și Mod de Utilizare

Coada șoricelului: Beneficii, Indicații Terapeutice și Mod de Utilizare

Plantele sunt utilizate de milenii pentru îmbunătățirea sănătății organismului, una dintre cele mai apreciate fiind coada șoricelului. Caracterizată prin frunze de culoare verde închis și flori albe sau roz, aceasta este simplu de recunoscut, putând fi recoltată cu ușurință pentru a fi utilizată în scop terapeutic.

Află în continuarea acestui articol ce conține coada șoricelului, care sunt beneficiile pe care le oferă, dar și cum se poate utiliza pentru a profita de proprietățile ei terapeutice.

Ce conține coada șoricelului?

Coada șoricelului se remarcă prin abundența de substanțe active ce aduc beneficii sănătății organismului, precum:

  • Acidul oleic, eficient în reducerea tensiunii arteriale și scăderea colesterolului LDL;
  • Asparagina, importantă în menținerea sănătății sistemului nervos și a ficatului;
  • Eugenolul, ce deține efecte anestezice;
  • Acidul valerianic, cu efecte sedative;
  • Taninuri, cu proprietăți astringente;
  • Camazulenele, eficiente în ameliorarea alergiilor;
  • Achileina, cu acțiune hemostatică, ce reduce timpul de coagulare al sângelui;
  • Acidul salicilic, care se remarcă prin proprietăți antiinflamatoare;
  • Rezinele, cu acțiune astringentă și antiseptică, care accelerează procesul de vindecare al rănilor.

Proprietăți

Datorită compoziției ei complexe, coada șoricelului se remarcă prin multiple proprietăți terapeutice, după cum urmează:

  • Astringente;
  • Antispastice;
  • Antiseptice;
  • Stomahice;
  • Antiinflamatoare;
  • Diuretice;
  • Cicatrizante;
  • Hemostatice;
  • Depurative;
  • Vermifuge;
  • Hepatoprotectoare;
  • Cicatrizante;
  • Imunostimulatoare.

Beneficii terapeutice

Coada șoricelului se poate utiliza pentru a îmbunătăți funcționarea organismului, grație următoarelor beneficii terapeutice pe care ea le oferă:

  • Accelerează procesul de cicatrizare al țesuturilor

Coada șoricelului conține substanțe active, precum rezinele, care grăbesc procesul de cicatrizare al țesuturilor. De asemenea, planta acționează precum un puternic antioxidant și antiinflamator, prin care îmbunătățește vindecarea rănilor.

  • Susține funcțiile digestive

Coada șoricelului este o sursă bogată de flavonoide și alcaloizi, substanțe active ce îmbunătățesc funcțiile sistemului digestiv. Astfel, planta este recomandată persoanelor care se confruntă cu balonare, dureri abdominale, constipație sau sindrom de colon iritabil.

  • Echilibrează tensiunea arterială

Persoanele care suferă de hipertensiune pot utiliza coada șoricelului pentru normalizarea presiunii sanguine. De asemenea, ea ajută la scăderea nivelului de colesterol LDL, motiv pentru care este benefică în prevenirea și ameliorarea afecțiunilor cardiovasculare.

  • Calmează durerile menstruale

Coada șoricelului este recomandată femeilor pentru a echilibra sistemul hormonal și pentru a calma durerile menstruale. Prin conținutul de flavonoide, planta ameliorează stările de slăbiciune și de nervozitate.

  • Ameliorează infecțiile și virozele respiratorii

Infecțiile ușoare și virozele pot fi ameliorate prin folosirea acestei plante, grație efectelor ei de a scădea febra și de a favoriza transpirația. Având un puternic efect astringent, planta reduce simptomele specifice virozelor respiratorii, precum secrețiile nazale sau lăcrimarea.

  • Îmbunătățește funcțiile hepatice

Concentrația ridicată de substanțe amare din coada șoricelului favorizează regenerarea celulelor hepatice. De asemenea, planta dispune de puternice proprietăți detoxifiante, astfel încât favorizează eliminarea toxinelor din organism și îmbunătățirea funcțiilor hepatice.

  • Ameliorează afecțiunile biliare

Glicoalcaloizii pe care coada șoricelului îi conține îmbunătățesc fluxul bilei și digestia, prevenind formarea calculilor biliari. De asemenea, planta dispune de proprietăți antispastice și colagoge, prin care elimină calculii biliari și combate spasmele.

 

Cum se poate consuma?

Cel mai simplu mod de a consuma coada șoricelului este sub formă de ceai. Trebuie să adaugi o linguriță de plantă la 300 de mililitri de apă clocotită. Păstrează la infuzat ceaiul pentru 5 minute, iar apoi îl poți consuma neîndulcit pe durata zilei.

Coada șoricelului se poate consuma, de asemenea, sub formă de tinctură. Aceasta poate fi preparată din florile plantei, peste care se adaugă alcool cu o concentrație de 40%. Acest amestec se lasă la macerat pentru 14 zile. Dacă nu dorești să îți prepari acasă tinctura de coada șoricelului, ea poate fi achiziționată dintr-un plafar.

Planta mai este disponibilă și sub formă de suplimente alimentare, ce pot fi utilizate pentru a ameliora stările gripale și pentru a regla tranzitul intestinal. În cazul unor afecțiuni dermatologice, ea se poate utiliza extern, fie prin comprese, fie prin extracte ale plantei, care se aplică pe zonele afectate.

Nu în ultimul rând, planta se poate folosi sub  formă de pudră, care se poate aplica pe leziunile cutanate, pentru a opri sângerarea și a înlătura durerea, grație proprietăților ei antiseptice.

 Contraindicații

Dacă este consumată într-o cantitate prea mare, coada șoricelului poate cauza somnolență și micțiune frecventă. Alte efecte ale unui consum excesiv includ dureri de cap și amețeli.  

De asemenea, femeile însărcinate pot consuma planta doar cu recomandarea medicului.

Consumată cu moderație, în funcție de recomandările specialiștilor, coada șoricelului este o plantă ce aduce importante beneficii sănătății, putând fi utilizată atât în scop profilactic, cât pentru ameliorarea afecțiunilor.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri