Jurnalul.ro Ştiri Social Cod ROȘU la Ambulanță! Temperaturile record din România cauzează sute de leșinuri. „Printre cei afectați sunt și tineri, nu doar vârstnici”

Cod ROȘU la Ambulanță! Temperaturile record din România cauzează sute de leșinuri. „Printre cei afectați sunt și tineri, nu doar vârstnici”

de Redacția Jurnalul    |   

Sâmbătă, România a înregistrat un val de apeluri la 112, în contextul temperaturilor extrem de ridicate care au afectat întreaga țară. Sute de persoane au leșinat pe stradă, solicitând ajutor medical de urgență.

Record European de Temperatură

În acest weekend, România a atins o temperatură record de 40,7 grade Celsius, cea mai ridicată din Europa. Specialiștii avertizează că temperaturile resimțite astăzi și în zilele următoare vor depăși acest prag, ajungând până la 42 de grade Celsius. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a extins și prelungit Codul roșu de caniculă pentru mai multe regiuni ale țării.

Situația de la Ambulanță

„Printre cei afectați sunt și tineri, nu doar vârstnici,” au declarat reprezentanții serviciului de Ambulanță.

„Nu toate solicitările la Ambulanţă sunt din cauza căldurii, dar o mare parte din acele solicitări pentru persoane aflate în loc public, care au prezentat lipotimii sau sincope, sigur pot fi puse pe seama creșterii temperaturii.

Important ar fi mai ales că acum e weekend, foarte mulți oameni au plecat din București, dar se expun la soare, fac plajă, fac baie, cum este firesc, că doar e vară, doar că indicat este ca în intervalul orar 11:00-18:00 să evităm expunerea voluntară la soare, plaja, să evităm munca în aer liber, grădinăritul, dar și sportul în aer liber, inclusiv ciclismul. 

Dacă plecăm de acasă și trebuie să petrecem mai multă vreme în căldura de afară, va trebui să purtăm haine adecvate, ample, lejere, vaporoase, din fibre naturale, care să acopere cât mai mult din suprafața corporală. 

Capul va fi protejat cu pălărie, șapcă sau vom folosi umbrelă de soare. 
Nu plecăm de acasă fără o sticlă de apă la noi. Este foarte important să ne hidratăm. În aceste zile cu cod roșu, vom consuma peste 2,5 litri de lichide, şi mă refer la apă, ceai mai puțin îndulcit sau neînducit, sucuri naturale fără conservanți. 
Se vor evita băuturile foarte dulci, băuturile acidulate, băuturile cu conținut ridicat în cofeină, dar și băuturile alcoolice. Așa că atenție la berea pe care mulți o savurează în aceste zile călduroase. 

Aceasta ne scoate apa din organism, crescând diureza și ne accentuează deshidratarea”, a atras atenţia dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, sâmbătă, la Antena 3 CNN.

Câte ore de somn pierdem din cauza caniculei

O cercetare realizată pe 47.000 de oameni în 68 de țări ne arată câte ore de somn pierdem din cauza caniculei, iar oboseala agravează probleme de sănătate existente sau poate provoca alte afecțiuni. 

La peste 30 de grade Celsius pierdem 14 minute de somn în fiecare noapte, la peste 25 de grade, pierdem 8 minute în fiecare noapte. 

În total, pierdem circa 40 de ore de somn din cauza caniculei, arată studiul realizat de cercetători.

Subiecte în articol: ambulanta cod rosu caniculă
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri