Jurnalul.ro Ştiri Justitie Codul Penal, instrument de lucru pentru infractori

Codul Penal, instrument de lucru pentru infractori

de Diana Scarlat    |   
Un avocat bun poate obţine libertatea clientului său în România, chiar şi atunci când instanţa îi dă sentinţa definitivă de condamnare la închisoare. Simpla contestare la executare, dacă este admisă într-o primă instanţă, îi dă condamnatului libertate totală de mişcare în timpul noului proces. Suficient pentru oricine să plece din ţară, fără a mai fi deranjat de poliţişti, aşa cum este şi cazul fostului vicepreşedinte PNL, Alin Şimota.

Fostul vicepreşedinte PNL Alin Şimota este dat în urmărire naţională şi internaţională de pe 19 ianuarie, după ce a primit condamnare definitivă la închisoare. Se presupune că a plecat în SUA, dar nu poate fi acuzat de sustragere de la executarea pedepsei, pentru că sentinţa nu i-a fost adusă la cunoştinţă. Dacă va fi găsit de poliţiştii români sau americani, se va întoarce în ţară, pentru a-şi executa restul de pedeapsă cu închisoarea. Legislaţia noastră este făcută astfel încât să le permită condamnaţilor asemenea „concedii prelungite”, pentru care nici măcar nu au de dat explicaţii.

„Alin Şimota a avut o condamnare la doi ani de închisoare, a contestat executarea şi i s-a admis contestaţia, astfel încât a fost pus în libertate. Instanţa nu i-a dat nicio interdicţie, pentru că atunci când se aplică o măsură executorie nu se poate da şi una preventivă. Măsurile preventive se dau înainte de condamnare. Pe 19 ianuarie i s-a respins definitiv constestaţia şi trebuie să se întoarcă în închisoare”, explică Adrian Dumitrescu, şef serviciu Urmăriri, în cadrul IGPR.

Orice condamnat din România poate beneficia de punere în libertate dacă i se admite contestarea la executare. Aşa a procedat şi Alin Şimota. Legea nu le permite nici poliţiştilor să urmărească un condamnat eliberat de instanţa de judecată, în timpul unui proces de contestare la executare, pentru simplul motiv că el devine un om liber, chiar dacă procesul continuă şi rezultatul ar putea fi condamnarea definitivă. Eroarea exista şi în vechea legislaţie, dar nu a fost remediată în noul Cod Penal. „Aspectele negative, nefuncţionale, din vechiul cod nu au fost schimbate, rămânând în favoarea infractorului.

Rarele erori ale vechii legislaţii nu au fost remediate, iar aceasta este una dintre ele”, spune criminologul Dan Antonescu. Mai mult, legislaţia în vigoare îi pune pe poliţişti în situaţia de a alerga de mai multe ori după aceiaşi infractori, în funcţie de sentinţele judecătorilor.

Interpol nu-i afişează fotografia
Reprezentanţii IGPR spun că datele de identificare ale politicianului român nu sunt afişate pe paginile web ale IGPR, Europol sau Interpol, fiind unul dintre cazurile minore de căutare internaţională a unui condamnat care trebuie să se întoarcă în închisoare. Pe site-uri sunt afişate fotografiile celor căutaţi pentru infracţiuni grave, cu pedepse mai mari de trei ani.

Tribunalul Hunedoara a dispus ca Alin Şimota să se întoarcă în Penitenciarul Bârcea Mare, pentru a executa restul de pedeapsă din condamnarea de doi ani, dar acesta este de negăsit.

Condamnatul a fost căutat la domiciliu, pentru punerea în executare a mandatului de arrest. Legislația nu prevede niciun fel de măsură pentru astfel de cazuri, în care viitorul condamnat poate fugi din țară.
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri