Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Colțul psihologului. Patru scuze care ne ţin departe de visul nostru

Colțul psihologului. Patru scuze care ne ţin departe de visul nostru

de Paul Bardasu    |   

Cunoaștem cu toții destule persoane  - poate chiar noi - care se plâng că nu și-au împlinit visul, că nu au avut șansa altora, că au așteptat să le fie bine întâi celor din jur, că nu știu, că nu pot și alte motivații mai mult emoționale decât raționale.  În același timp, la un nivel profund, știm cu toții că acestea sunt doar scuze.

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, nu facem ceea ce este important pentru noi, nu ne atingem visul deoarece un lucru bine ascuns în inima noastră nu vrea această victorie. „Nu vreau să deranjez, nu vreau să supăr, nu vreau să produc suferința, nu vreau să fiu criticat, nu vreau să fiu singur. De fapt, ceea ce încercăm cu adevărat este să evităm propria suferința pe care credem că am putea s-o trăim dacă pierdem oameni, aprecierea lor, iubirea lor și alte lucruri care contează pentru noi. Și atunci, nu vrem să ne împlinim visul!”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Ne place să dăm vina pe alții pentru nereușitele noastre

Alteori, nu ne atingem visul deoarece este mai comod să dăm vina pe neșansă, destin, ghinion, ceilalți, țara în care trăim, politică, birocrație, timpurile în care trăim, vremea de afară, părerea vecinului etc. „Pentru că orice vis, dincolo de frumusețea lui, presupune și efortul necesar pentru a străbate drumul până la el, respectiv investire de timp, energie, acumulare de informație, răbdare, exercițiu, disciplină în menținerea pe acest drum, automotivare. În alte situații vrem să credem - pentru că este mai ușor aşa - că acele persoane care au succes și-și împlinesc visurile au cumva un soi de baghetă magică pe care o scutură puțin și gata. Însă e important să conștientizăm că împlinirea unui vis presupune și renunțare, măcar pentru o perioadă, la anumite aspecte: o parte din timpul liber, o parte din finanțe, o parte din relaxare, o parte din confort”, afirmă psihologul.

„Majoritatea oamenilor sunt probabil tentați să răspundă la timpul trecut: «Eee, visam și eu odată să…». Este momentul să repetăm din nou întrebarea: «Care este visul tău?». Pentru că încă este, nu a dispărut nicăieri, ci doar l-ai aruncat în sertarul cu vechituri”, conchide Laura Maria Cojocaru.

 

Câteva dintre scuzele cu care tindem să ne obișnuim:

1. „Am ghinion”. „Nu există noroc sau ghinion, ci doar acțiuni ale căror rezultate ne plac sau nu! E suficient să ne propunem să facem altfel până când rezultatul obținut este cel dorit!”, declară specialistul.

2. „Nu am calitățile altora”. „Nu există calități și defecte, ci doar însușiri pe care le folosim prea mult sau prea puțin și, în funcție de rezultat, mintea noastră le clasifică în bune sau rele. Este suficient să ne găsim zona de echilibru a utilizării însușirilor noastre și ceea ce nu putem încă să facem, să ne propunem să învățăm și să exersăm până putem”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru. 

3. „E prea târziu acum”. „Niciodată nu e prea târziu să ai un hobby, să-ți cumperi bicicleta dorită sau să înveți un lucru nou, să te oprești și să observi florile, soarele, ploaia, fulgii de zăpadă, aerul care te ține în viață, măreția naturii. Niciodată nu e prea târziu să iubești, să râzi, să trăiești în bucurie! Orice clipă a vieții noastre este la fel de potrivită pentru a începe să ne trăim visul!”, subliniază psihologul.

4. „Întâi să termin X, să fac Y, să am Z, să… și mai târziu mă ocup de visul meu”. „Expresia «mai târziu» începe să doară. Mai târziu vei spune că ai avut ghinion și riști să crezi că e prea târziu și să începi să te plângi! Și plânsul continuu de milă nu aduce decât o altă amânare!”, spune psihologul Laura Maria Cojocaru.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri