Cernit prilej cu care,în zilele premergătoare, în Bucureşti şi în ţară, au fost organizate manifestări comemorative, iar filialele uniunii noastre şi personalităţi marcante din ţară şi de peste hotare au transmis emoţionante mesaje în care au evocat pe cel pe care îl numim un jurnalist reputat, un unificator al uniunii noastre de creaţie şi un prieten de neînlocuit. Mesaje care, în mod deosebit, au subliniat contribuţia decisivă a lui Doru Dinu Glăvan la elaborarea şi la promovarea normelor deontologice ale jurnalismului profesionist şi, în egală măsură, la eradicarea relelor practici care aduc mari prejudicii prestigiului presei şi încrederii publice în gazetari. Lecţie de ştiinţă şi de conştiinţă pe care şi noi, cei care am avut privilegiul să lucrăm împreună cu Doru în organismele statutar constituite ale UZPR, avem datoria să o preluăm şi să o ducem mai departe,fără ezitare şi fără abatere.
Din păcate, spre sincerul nostru regret, trebuie să spunem că tot, în aceste zile, jurnalismul românesc s-a aflat în faţa unui nedorit examen. Este vorba despre ceea ce a devenit „delirul presei româneşti”. Sau, ca să spunem lucrurilor pe nume,despre avalanşa ştirilor privind vizita pe care super magnatul Elon Musk ar fi efectuat-o în ţara noastră, alături de mai mulţi miliardari şi de vedete, printre care şi Angelina Jolie, pentru o petrecere de Halloween, la Castelul Bran.
Ştire care a circulat în nesfârşite valuri pe foarte multe canale media şi la care, cu bună credinţă sau numai din considerente care ţin de cotele de audienţă sau de tiraj, au achiesat un mare număr de jurnalişti. Între care, la un loc pe undeva spre coada clasamentului, s-a aflat şi subsemnatul. Este atunci de înţeles dacă,pornind de la acest simplu zvon, comentatori cu temeinică reputaţie au construit scenarii optimiste şi încurajatoare despre posibilele beneficii de care ar urma să ne bucurăm după ce măcar o parte dintre iluştrii oaspeţi se vor convinge că România nu este doar ţara Vampirului Dracula ci, în primul rând, un loc în care merită să investeşti fără nici o teamă.
Dar, poate şi pentru că trăim în plină expansiune a civilizaţiei de consum,în care orice minune ţine fix trei zile, iată că, azi dimineaţă, acest frumos vis al unei nopţi de toamnă s-a spulberat brusc şi irevocabil. Adică nici vorbă să fi trecut pe la Braşov sau prin împrejurimi fascinanta Angelina Jolie, dar, încă, Elon Musk! Fapt confirmat de un lucrător din structurile ministerului de Interne care a declarat, bineînţeles că sub protecţia anonimatului, că este exclus ca aceste două eclatante persoane să fi trecut prin vămile scumpei noastre patrii. Asta însemnând că fulminanta petrecere de Halloween a avut într-adevăr loc la Castelul Bran în prezenţa unui deloc mic număr de miliardari şi de vedete ,dar fără cele două super-staruri!
Situaţie în care este de aşteptat ca orice telespectator sau cititor de bună credinţă care a luat de bune cele lansate pe canalele de informaţii- în mod cu totul deosebit pe media alternativă- să ne ia din scurt pe cei care am difuzat asemenea fake news, să ne bată obrazul şi să ne întrebe cu vorbele din Poiana lui Iocan: Pe ce te bazezi când afirmi că?...
Întrebare la care nu se poate răspunde decât cu scuza că, potrivit normelor elementare ale meseriei, ştirea cu pricina a fost verificată din cel puţin trei surse diferite. Ceea ce sunt convins că într-o mare majoritate a cazurilor s-a şi întâmplat. Da, dar ce ne facem dacă nu trei ci mai multe surse, foarte diferite!, au dat ca sigură ştirea mincinoasă? Iată un lucru care trebuie să ne pună foarte serios pe gânduri în legătură cu această extrem de îngrijorătoare creştere a numărului de ştiri neadevărate, care circulă cu frenezie mai ales pe canalele mediei alternative. Ştiri neadevărate şi de care o presă profesionistă, a patra putere a statului democratic nu are nevoie, dar de care este foarte mare trebuinţă unor cercuri de interese şi de influenţă care nu îşi pot realiza ambiţiile dominatoare decât pe dezinformare, pe manipulare şi pe încrederea oarbă a unor mase sistematic supuse tiraniei comunicării, în special comunicării on line.
Motiv pentru care vă invit, stimaţi parteneri de dialog, să interpretaţi acest regretabil eveniment prin raportare la alte şi alte minciuni pe care o anumită parte a mass media le difuzează cu o cinică nonaşalanţă. Procedeu care, într-o perspectivă nu prea îndepărtată, nu ar putea avea alt efect decât scăderea dramatică a încrederii publicului în ansamblul entităţilor mass media, lăsând, astfel, drum deschis numai şi numai unui anumit cerc, tot mai restrâns, de comunicatori atent selecţionaţi şi atent dirijaţi.
Perspectivă deloc suprinzătoare, recunosc, dar nu şi inevitabilă, pe care presa cu adevărat profesionistă, responsabilă, cu adevărat independentă faţă de nişte comenzi politice şi pecuniare are datoria de onoare să o deconspire şi să o contraatace. Utilizând, cu inteligenţă şi cu profesionism, adevărul, demonstraţia riguroasă şi argumentele temeinice.
Acesta fiind, în fapt, idealul presei cu adevărat profesioniste şi independente, în care a crezut şi pentru care a luptat până la ultimele sale zile, neuitatul nostru confrate şi prieten Doru Dinu Glăvan!