Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisia de etică a UBB despre doctoratul lui Lucian Bode: Erori de citare, unele fragmente plagiate! Ministrul de Interne arată cu degetul spre USR

Comisia de etică a UBB despre doctoratul lui Lucian Bode: Erori de citare, unele fragmente plagiate! Ministrul de Interne arată cu degetul spre USR

Comisia de etică a Universității Babeș‐Bolyai din Cluj‐Napoca a analizat lucrarea de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, și a constatat „o serie de abateri de la bunele norme de publicare: erori de citare și unele fragmente plagiate”. De cealaltă parte, Bode acuză USR.

,„Cu privire la aspectele privind standardele de etică în teza de doctorat cu titlul: „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual”, susținută de dl. Lucian‐Nicolae Bode în anul 2018, la Universitatea Babeș‐Bolyai din Cluj‐Napoca, sub îndrumarea coordonatorului Prof. Univ. Dr. Adrian Liviu IVAN, Comisia de etică a UBB constată o serie de abateri de la bunele norme de publicare: erori de citare șiunele fragmente plagiate”, se arată în concluziile cercetării.

Astfel, s-au reținut ca existând fragmente plagiate în 3 din cele 4 puncte ale sesizării, alte fragmente plagiate fiind identificate in urma analizei interne a UBB.

„Fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95 %). Ținând însă cont că textele originale din care s-au preluat fragmente plagiate sunt citate în text și în referințe (cu o excepție), chiar dacă nu acolo unde trebuie și/sau cum trebuie, nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat sau mai degrabă a derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare (ex. utilizarea de ghilimele/bloc de text; citare acoperitoare etc.). Acest lucru nu schimbă concluzia că există fragmente plagiate”, arată Comisia.

Potrivit Comisiei de Etică a UBB, analiza a vizat concret respectarea normelor de redactare academică și nu calitatea academică a lucrării de doctorat: „Pentru calitatea lucrării de doctorat garantează specialiștii în domeniu din Școala doctorală și din CNATDCU, înainte de conferirea titlului de doctor”.

Comisia constată totuși existența unor „abateri de la etica cercetării”. Cu privire la eventualele sancțiuni, Comisia ar fi propus sancțiunea avertisment scris și cea de corectare a tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită.

„Constatăm însă că persoana reclamată (Lucian Bode - n.r.) nu face parte din categoriile prevăzute de lege împotriva căreia se poate aplica o sancțiune referitoare la încălcarea eticii universitare și a bunei conduite în cercetare”, potrivit Comisiei. Comisia de etică se poate sesiza pentru abateri în cazul membrilor comunității universitare, personalului de cercetare-dezvoltare, membrilor comunității universitare (studenţi, masteranzi, doctoranzi, cadre didactice şi cercetători, personal didactic auxiliar, personal nedidactic), .membrilor ai comunităţii universitare. Întrucât Bode nu deține niciuna dintre aceste calități, Comisia constată ca deși a identificat încălcări ale eticii în domeniul cercetării, nu poate dispune sancțiuni.

„Comisia consideră totuși că se impune corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită, prin urmare solicită autorului și editurii să facă aceste demersuri în mod benevol. În plus, UBB informează CNATDCU/ministerul pentru analize/decizii suplimentare, dacă este cazul.”.

Reacția lui Bode

Politicienii dactilografi din USR care m-au copiat de zor la bibliotecă s-au făcut de râs, susține ministrul de Interne, Lucian Bode, după ce UBB Cluj a publicat rezultatele evaluării în urma analizei asupra tezei sale de doctorat.

„Verdictul UBB: Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menținut. Recent, UBB s-a pronunțat în legătură cu respectarea normelor de redactare academică în teza mea de doctorat, iar rezultatul verificărilor nu schimbă cu nimic evaluările inițiale ale tezei. În urma verificărilor, Comisia de Etică a UBB mi-a recomandat remedierea erorilor de citare care au survenit în cuprinsul a mai puțin de 7 pagini (2.95%) din totalul celor 220 de pagini ale tezei. În niciun moment nu mi-am însușit ideile altora și nici nu am dat impresia că-mi aparțin”, a scris marți pe Facebook Lucian Bode.

Acesta suține că, în urma analizelor efectuate până acum, „nu rezultă cu certitudine intenția vădită de încălcare a regulilor și tehnicilor de citare academică” și că citarea eronată este considerată o deviere de la normele de redactare academică și trebuie corectată.

Lucian Bode susține că, împreună cu editura, va revizui printr-o erată erorile de citare problematice din cele 7 pagini, deși spune că nu are această obligație legală.

„Așadar, politicienii dactilografi din USR care m-au copiat de zor la bibliotecă s-au făcut de râs. Situația în care se află este penibilă și ridicolă! Este un maxim de superficialitate de care au dat dovadă. Am văzut de-a lungul timpului că folosesc această schemă de compromitere, creează o poveste, apoi o vând în online indiferent de consecințe pentru că la final nu îi interesează dacă se verifică sau nu adevărul. Tot ce fac ei are doar un scop electoral, motiv pentru care fabrică un

(sursa: Mediafax)

 

 

Subiecte în articol: lucian bode
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri