Este vorba despre denumirile comune internaţionale de antibiotice Amoxicillinum, Amoxicillinum + Acidum Clavulanicum, Azithroycinum, Cefuroxinum, Clarithromycinum, Phenoxymethylpenicillinum, Sulfamethoxazolum + Trimethoprium, dar şi despre antitermicele de uz pediatric Ibuprofenum şi Paracetamolum.
Măsura este una cu caracter temporar, se va aplica pe o perioadă de trei luni, în contextul situației epidemiologice actuale și este menită să asigure continuitatea disponibilității acestor medicamente pentru pacienții români.
Măsura nu afectează exportul medicamentelor fabricate de către producătorii români, ci se referă doar la oprirea distribuției intracomunitare a medicamentelor alocate pieței din România, a anunșat Ministerul Sănătății.
Comisia Europeană: “În luna ianuarie 2023, autorităţile române au notificat Comisiei Europene proiectul de „Ordin privind aprobarea Listei medicamentelor antibiotice și antitermice cu administrare orală a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă temporar pe o perioadă de 3 luni” şi au solicitat adoptarea în procedura de urgenţă prevăzută la articolul 6 alineatul (7) din Directiva (UE) 2015/1535. După examinarea proiectului de ordin, Comisia consideră că solicitarea adoptării în procedură de urgenţă este justificată.”
Decizia vine pe fondul creșterii numărului de infecții respiratorii care au drept consecință o creștere a consumului, în condițiile unei discontinuități în aprovizionare, deoarece materiile prime (substante active) provin din China.
- 90% din substanțele active pentru medicamentele generice provin din India și China.
- 80% din substanțele active și excipienții din medicamente și 40% din medicamentele (produse finite) vândute în Europa provin din China (două treimi) și India (o treime).
- Aceste două țări produc 60% din paracetamolul din lume, 90% din penicilină și 50% din ibuprofen.