Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Oltchim poate fi preluat de către Chimcomplex

Oltchim poate fi preluat de către Chimcomplex

Tranzacţia prin care Chimcomplex Borzeşti preia combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a primit acordul preliminar al Comisiei Europene, potrivit unui comunicat al Chimcomplex. Directoratul General pentru Concurenţă din cadrul Comisiei Europene a emis recent Scrisoarea de Confort privind procedura de vânzare a activelor Oltchim SA de către Chimcomplex Borzeşti, precizează oficialii companiei. 

 

"Aşteptată de şase luni, scrisoarea confirmă că termenii şi condiţiile care stau la baza actualului proces de vânzare nu indică o posibilă continuitate economică între Oltchim SA şi cumpărătorii activelor, Chimcomplex Borzeşti, trimiţând astfel un semnal de aprobare şi de încredere în tranzacţie mediului financiar european", se arată în comunicat. 

În ultimele două luni s-au finalizat auditurile şi rapoartele de Due Diligence făcute de PricewaterhouseCoopers (P.W.C) şi Jacobson Londra şi au fost oferite potenţialilor finanţatori, care în următoarele săptămâni vor face ofertele angajante. 

"Încheierea cu succes a acestei tranzacţii este de importanţă capitală pentru relansarea industriei chimice din România, având ca obiectiv integrarea şi dezvoltarea unui complex industrial ce va deveni unul dintre cei mai importanţi jucători din industria chimică românească şi din Europa de Sud Est", a declarat Virgiliu Băncilă, preşedinte Consiliului de Administraţie al Chimcomplex, citat în comunicat. 

Acesta a adăugat că a convenit, împreună cu ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, şi cu experţii din minister, un plan strategic de colaborare deschisă în parteneriat public-privat. 

"S-a stabilit astfel că prioritară este finalizarea tranzacţiei, pentru care ambele părţi vor lucra împreună, şi secundar este termenul de încheiere al acesteia. Ramura chimiei este de importanţă strategică pentru România şi merită să fie susţinută de toţi factorii de decizie, deoarece asigură pe orizontală dezvoltarea întregii economii', a adăugat Băncilă. 

Reprezentantul Chimcomplex s-a referit la procesarea gazelor, unde România excelează, la consumul de energie electrică ce se produce în ţară, în contextul în care acum exportăm energie electrică din lipsă de consumatori mari industriali, precum şi la miile de locuri de muncă. 

"Vom reconstrui, în sfârşit, mândria de a fi chimist în România prin salarii decente, asigurate de investiţiile ce vor urma, respectiv 117 milioane euro în primii trei ani după achiziţia Oltchim şi de 450 milioane euro începând cu anul patru', a încheiat şeful CA de la Borzeşti. 

Dat fiind tipul de tranzacţie (cea mai mare din Europa de Est din acest an), finalizarea finanţării acestei fuziuni este asistată de către senior advisorul Deloitte Londra.  După preluarea grupelor de active 1-5 şi parţial 7 de la Oltchim, Compania Română de Chimie va integra platformele industriale de la Borzeşti şi Râmnicu Vâlcea. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri