Teva Pharmaceutical Industries anchetează acuzaţii ale unui informator anonim conform cărora compania a mituit medici de stat din România pentru ca aceştia să le prescrie pacienţilor medicamentele grupului farmaceutic, a spus o purtătoare de cuvânt a Teva, citată joi de agenţia Reuters.
Ancheta internă, despre care nu au apărut informaţii până acum, vine în contextul în care compania cu sediul în Israel se pregăteşte să obţină o înţelegere în legătură cu investigaţii ale guvernului american privind presupuse cazuri de dare de mită în alte câteva ţări.
Purtătoarea de cuvânt a confirmat că este în desfăşurare o anchetă internă, dar a refuzat să comenteze acuzaţiile.
Teva a deschis investigaţia în 2015 după ce un informator anonim a acuzat compania că plăteşte medici români pentru discursuri la evenimente publice şi pentru consultanţă şi că le acoperă cheltuielile pentru călătorii în străinătate.
În schimb, furnizorii recomandau medicamentul Copaxone, pentru scleroză multiplă, "cât mai multor pacienţi posibil", a scris informatorul într-un email din 2015 trimis directorului executiv şi comisiei de audit de la Teva şi consultat de Reuters.
De exemplu, pentru ca plăţile pentru discursurile de la evenimente de specialitate să pară legale, Teva îi oferea unui medic o scurtă prezentare PowerPoint gata scrisă pe care acesta să o citească la întâlnirile furnizorilor din domeniul sănătăţii. Sursa nu a menţionat ce sume erau plătite în astfel de cazuri.
Medicamentul Copaxone a generat în ultimul trimestru vânzări de 1,1 miliarde de dolari, 19% din totalul veniturilor Teva, a precizat luna trecută compania.
Teva este listată la Bursa din New York şi are subsidiare şi în SUA.
Mulţi doctori din România sunt consideraţi angajaţi la stat, comentează Reuters. Conform legislaţiei din SUA privind practicile de corupţie în străinătate, este ilegal să oferi mită unor oficiali ai unui guvern străin pentru avantaje în afaceri indiferent dacă plăţile se fac direct sau prin alte mijloace precum plata unor activităţi extravagante sau achitarea unor călătorii internaţionale.
Uneori poate fi dificil pentru instituţiile de aplicare a legii să stabilească ce cheltuieli reprezintă încercări ilegale de a influenţa oficiali, şi nu mijloace legale de a promova un produs, notează Reuters.
Informatorul a transmis companiei Teva că acuzaţiile au fost trimise şi Comisiei pentru titluri financiare şi bursă (SEC) şi Departamentului de Justiţie american. Purtătorii de cuvânt ai celor două instituţii din SUA au refuzat să comenteze.
Acuzaţiile au fost emise de informator într-o serie de email-uri trimise între octombrie 2015 şi până luna trecută către directorul executiv, comisia de audit şi responsabilii cu supervizarea respectării reglementărilor din cadrul companiei Teva. Purtătoarea de cuvânt a Teva a confirmat că grupul farmaceutic a primit email-urile, care au determinat compania să deschidă o investigaţie.
Teva se află în 'discuţii avansate' cu Departamentul de Justiţie şi cu SEC pentru a ajunge la un acord privind alte acuzaţii de dare de mită în legătură cu practici ale companiei în Rusia, Mexic şi Ucraina, se arată într-un document de luna trecută al companiei.
Teva a pus deoparte 520 de milioane de dolari pentru plata unor posibile sancţiuni, se mai arată în document.
Pentru a rezolva aceste chestiuni, Teva a precizat că a oprit 'relaţiile problematice de afaceri cu terţe părţi', a demis angajaţi vizaţi în astfel de cazuri, a revizuit managementul în unele subsidiare şi s-a retras din unele ţări, a precizat compania.
Autorităţile americane au intensificat lupta împotriva corupţiei din străinătate din domeniul industriei farmaceutice. În septembrie, GlaxoSmithKline a convenit să plătească SEC 20 de milioane de dolari pentru a rezolva acuzaţiile că a mituit profesionişti din domeniul sănătăţii din China pentru a-şi spori vânzările. Compania nici nu a recunoscut, nici nu a negat că ar fi comis vreo ilegalitate.
AGERPRES a contactat Ministerul Sănătăţii pentru a obţine o luare de poziţie pe acest subiect. AGERPRES