Companiile aeriene au pierdut zeci de miliarde de dolari în 2020 și 2021 din cauza pandemiei, dar călătoriile aeriene și-au revenit parțial, iar unele aeroporturi au avut dificultăți în a face față traficului.
Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) se așteaptă acum la un profit net de 4,7 miliarde de dolari pentru industrie anul viitor, în condițiile în care peste 4 miliarde de pasageri vor zbura. Pentru 2022, IATA și-a redus prognoza privind pierderile la nivelul întregii industrii la 6,9 miliarde de dolari, de la 9,7 miliarde de dolari.
"Este o mare realizare, având în vedere amploarea pagubelor financiare și economice provocate de restricțiile impuse de guverne în caz de pandemie", a declarat directorul general al IATA, Willie Walsh, comentând revenirea preconizată la profit în 2023.
Însă fostul șef al British Airways și IAG a avertizat că multe companii aeriene vor continua să aibă probleme și anul viitor, citând printre factori reglementările, costurile ridicate, politicile guvernamentale incoerente.
"Companiile aeriene trebuie să rămână vigilente la orice creștere a taxelor sau a tarifelor de infrastructură", a spus el, adăugând că acestea le includ pe cele făcute "în numele sustenabilității".
IATA a precizat că previziunile sale se bazează pe o redeschidere treptată a Chinei pentru traficul internațional și pe relaxarea restricțiilor interne zero-COVID. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, profitabilitatea companiilor aeriene va fi afectată. Un alt risc pentru previziunile pentru 2023 este că unele economii intră în recesiune, a precizat asociația.
(sursa: Mediafax)